Във Висшата лига скоро ще заработи система за определяне на засада


Във Висшата лига скоро ще заработи система за определяне на засада
Снимка: Стоп кадър

1349 0

Висшата лига е направила крачка към автоматичното определяне на засадата на играчите по време на мачове, съобщава "Daily Mail". Това ще става посредством система за проследяване на скелета, зад която стои "Hawk eye" - компанията, която успешно внедри системата, която определя дали топката е преминала голлинията.

В английския елитен футбол мислят за създаване на такава система още от 2019 година, а в току-що приключилия сезон технологията е била тествана на един от клубовете във Висшата лига. От следващия сезон изпитанията ще продължат на стадионите на още 4 отбора - Ливърпул, Челси, Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити.

Когато бъде въведена, системата ще изпрати сигнал до съдията и ще премахне досадното за феновете чертаене на линии при работа с ВАР. И все пак, човешкият фактор ще остане, защото реферът и неговият асистент по свое усмотрение ще определят дали засадата е била активна, или пасивна. Ако тестовете с новата система са успешни, тя ще бъде въведена в експлоатация във Висшата лига още през 2023 година. А ето в кой от топ 5 шампионатите паднаха най-много голове през миналия сезон. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички