Висшата лига се завръща: Има ли кой да измести Манчестър Сити от трона?


Висшата лига се завръща: Има ли кой да измести Манчестър Сити от трона?
Снимка: Getty Images

1998 0

В разгара на лятото сме, но най-конкурентното футболно първенство вече е тук! Английската Висша лига се завръща тази вечер с откриващ двубой между новака Брентфорд и столичния гранд Арсенал. Първият кръг от новия сезон 2021/22 продължава със седем мача в съботния ден и още два в неделния ден. Какво обаче можем да очакваме от новата кампания във Висшата лига и има ли кой да детронира шампиона Манчестър Сити?

"Небесносините" спечелиха с лекота през миналата година, след като не срещнаха никаква съпротива нито от предишния шампион Ливърпул, нито от градския съперник Манчестър Юнайтед, нито пък от някой от лондонските грандове Челси, Арсенал и Тотнъм. Мърсисайдци имаха сериозна кадрова криза в отбрана, което им коства целия сезон. "Червените дяволи" напипаха ритъма си на игра на твърде късен етап, докато Челси, Арсенал и Тотнъм не бяха никак постоянни в изявите си.

И все пак - сезон 2021/22 обещава да бъде далеч по-конкурентен от това, което видяхме през миналата кампания. Манчестър Сити остава фаворит за трофея, като букмейкърите им дават категорично предимство пред останалите (1.66 коефициент). Отборите на Челси и Ливърпул са следващите два отбора с най-големи шансове за трофея, като букмейкърите поставят знак за равенство между тях (6.00 коефициент). След това идва тимът на Оле Гунар Солскяер, който има по-малки шансове за титлата (9.00 коефициент). Тотнъм и Арсенал са "отписани" от битката, съответно с 41.00 и 51.00 коефицент.

Ако оставим настрана коефициентите и погледнем на съставите, с които разполагат фаворитите, то ще установим, че Манчестър Сити продължава да разполага с най-класния и широк състав в Англия. "Небесносините" дори се подсилиха с един от най-добрите футболисти на Острова - Джак Грийлиш, чупейки рекорда за най-скъп трансфер във Висшата лига (117,5 млн. евро). Челси обаче показа в края на миналия сезон, че е отбор, който разполага с голямо качество, а също така - знае как да побеждава Манчестър Сити. "Сините" надвиха "гражданите" на финала на Шампионска лига, а преди дни спечелиха и Суперкупата на Европа. С привличането на Ромелу Лукаку съставът на Томас Тухел дава сериозна заявка за титлата.

Що се отнася до Ливърпул, мърсисайдци отново бездействаха на трансферния пазар, подобно на предишното лято. "Червените" отнесоха много критики за трансферната си политика, която им изигра лоша шега през миналия сезон. С изключение на Ибрахима Конате, Ливърпул не свърши нищо друго на трансферния пазар и дори загуби един от титулярите си - Жоржиньо Вайналдум, който напусна като свободен агент, присъединявайки се към ПСЖ. Самият Юрген Клоп намекна, че Ливърпул няма да прави повече трансфери през това лято. 

Манчестър Юнайтед завърши втори през миналия сезон, но Оле Гунар Солскяер продължава да е неубедителен в изявите си начело на "дяволите". "Червените" засилиха огневата си мощ с привличането на крилото Джейдън Санчо, а с идването и на Рафаел Варан от Реал Мадрид ще стабилизират и отбраната си. Ако Юнайтед иска да се намеси в битката за титлата с Манчестър Сити, то трябва да покаже постоянство в изявите си. Иначе е безспорен фактът, че тимт разполага с изключителна класа в състава си.

С идването на Нуно Ешпирито Санто Тотнъм се надява да се завърне в топ 4 на Англия, но едва ли може да мечтае за нещо повече. Бъдещето на Хари Кейн все още не е ясно, а е пределно ясно, че без него "шпорите" ще загубят изключително много в атака. Новият треньор на "белите" ще се нуждае от време, за да наложи стила си на игра, който беше сполучлив за Уулвърхемптън в продължение на няколко сезона. Времето ще покаже дали ще му се получи и в Лондон.

Слабостите на Арсенал ясно личаха през миналата кампания и не е ясно дали Микел Артета е успял да ги изчисти. "Топчиите" платиха колосалните 58,5 милиона евро за Бен Уайт в опит да засилят отбраната си - там, където тимът страда най-много. С трансфера на Уайт обаче сякаш се изчерпват заявките на Арсенал за кардинални промени - "артилеристите", изглежда, отново ще се лутат в местата между четвърто и шесто място.

Отбори като Лестър, Евертън, Лийдс и Уест Хем определено ще будят интерес, защото имат способностите да объркат плановете на традиционния топ 6 във Висшата лига. Сезонът тепърва започва - "нивата" е дълга и само времето може да отсее отборите, готови да се борят за титлата в Премиър лийг. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички