Висшата лига или Ла Лига: Кое първенство е най-ценното в света?


Висшата лига или Ла Лига: Кое първенство е най-ценното в света?
Снимка: iStock

1673 0

Футболът е най-популярният и важен спорт в света. Около 4 милиарда души гледаха финала на Световното първенство в Катар. А от 1970 г. ФИФА създаде план за разширяване на спорта, за да стигне до всяко кътче на света и дори създаде система за ротация за Световната купа.

Конкуренцията дълги години преминаваше от континент на континент. Той достигна Корея и Япония през 2002 г. и Южна Африка през 2010 г. Два континента, които никога преди не са били домакини на Световно първенство. Тази глобализация на футбола позволи на спорта да има многомилионен успех. Тя стана толкова голяма, че вече дори можем да говорим за милиарди, така че трябва да кажем, по-скоро мултимилиардна индустрия, пише "AS".

Но кои са най-ценните футболни лиги в света?

Тези ценности се основават не на това, което генерират, а по-скоро на стойността на лигата поради техните спонсорски сделки и телевизионни права. В този случай Висшата лига е крал. Повече от 4 милиарда души го гледат по целия свят и техният обхват е недокоснат от други. Испанците не са близо с тяхната Ла Лига, въпреки че постоянно прехвърчат искри между двете лиги. Испанският шампион е втори с малко над 2 милиарда души. 

А що се отнася до това колко е стойността на всяка лига. Приходите на Висшата лига са огромни от самото начало, тъй като това е най-успешната комерсиална лига в света. Шампионатът генерира над 3,14 милиарда долара годишно от спонсорски сделки, международни телевизионни права и множество други сделки. Ето защо текущата оценка на лигата е колосалните 9,03 милиарда долара.

Ла Лига е второто най-ценно първенство в света. Първенството е дом на европейски гиганти като Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид. От 20-ти век лигата се гордее като един от най-големите шампионати в Европа, привличайки зрители по целия свят. Това привличане прогресивно увеличи генерирането на приходи и търговския успех. Ето защо днес пазарната му оценка е 5,06 милиарда долара. Малко след Ла Лига и италианската Серия А с 4,88 милиарда долара. Топ 5 се допълва още от Бундеслигата (4,18 милиарда долара) и френската Лига 1 (3,88 милиарда долара). А що се отнася до най-богатия играч, то се оказва, че не е нито една от големи световни звезди, а играч от тайландската лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички