Кой е най-богатият футболист в света?


Кой е най-богатият футболист в света?
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

20871 0

Не е тайна за никого, че световните суперзвезди като Кристиано Роналдо, Лионел Меси или Неймар получават гигантски заплати. Наскоро CR7 подписа за 200 милиона евро на сезон, докато Ла Пулга отказа 400 милиона на година!

Има редица спортисти, които са милионери, дори някои, които са или са напът да станат милиардери. Истината обаче е, че титлата „най-богат действащ футболист“ в света принадлежи на друг и гарантираме, че някои от вас не са го чували никога! 

Най-богатият футболист в света е...

Истинският "богаташ" на световния футбол се казва Фаил Болкия. Той е на 24 години и е нападател на Чонбурги – футболен клуб от тайландската лига. Фаик е роден в Лос Анджелис на 9-и май 1998-а година и има двойно гражданство – на САЩ и Бруней. Както вече се досещате - не, не е най-богатият футболист заради качествата си на терена! Но за това - след малко!

Той израства, мечтаейки да стане професионален футболист, и тъй като никога не се е тревожил за прехраната си, той успя да се съсредоточи върху футбола от ранна възраст. 

Необичайно тежък старт на кариерата

Фаик Болкия започва с футбола през 2009-а година, когато се присъединява към академията на Саутхемптън на 11-годишна възраст. Ангажиментът и волята му са налице, но талантът е чувствително по-малък. И така младият Болкия се бори да намери мястото си в отбори в Англия. Следващите сезони преминават сравнително безпроблемно – докато през 2014-а година скаутите от Челси решават да повярват в непризнатия му талант и го довеждат в Лондон.

„Сините“ парафират двугодишен договор с него, но нещата не вървят много добре към този момент и 18-годишният играч никога не успя да впечатли треньорския щаб. Не е и изненада, че договорът му не е удължен и той започва отново да търси нов футболен клуб.

Лутане във Висшата лига

Болкия преминава във Висшата лига, след като престолонаследникът на Бруней подписва договор със Стоук Сити, където получи правото да тренира с младежкия отбор на „грънчарите“. Там той се поти и тренира много, за да се докаже, но отново без успех, след като Стоук се отказва от услугите му.

Мечите обаче са налице и Болкия продължава да търси друг клуб, насочвайки се към Лестър Сити. Той подписва първия си професионален договор и е включен в резервния състав на „лисиците“. Там той се възползва от някои мачове в младежката лига и дори присъства на официалната снимка на отбора за сезон 2018/19. От юни 2020 обаче той остава отново без професионален договор, след като клубът отказва да го удължи.

Фаик Болкия обаче е упорит и има непоклатима воля. Търсенето на нова "работа" се оказва краткотрайно, тъй като му се обаждат от португалския Маритимо и веднага се стига до подпис. В първия си сезон той "търка" пейката, но през следващата година нещата вървят "по-добре" – два мача и нула гола. Все пак 0 мача са по-малко от 2, така че - добър напредък! 

В края на поредния разочароващ сезон Маритимо, Болкия се сбогува с португалската лига и  веднага с мести Тайланд, за да играе за Чонбури в Тайланд. Само през настоящия сезон той има 14 мача и 2 гола - похвално! 

Националният отбор

Болкия впечатлява в националния си отбор, като най-богатият футболист в света той рядко се използва в тайландската лига, но често е викан да играе за Бруней. Но дали това се дължи само на силата и влиянието от семейството му? Може да гадаем, но все пак би било разумно обяснение.

Той има шест мача за своята родина и е вкарал едно попадение. Мултимилиардерът беше точен от дузпа и само можем да си представи емоциите му след това събитие.

На колко се оценява точно състоянието на Фаик Болкия?

Забравете годишните класации на играчите с най-големи банкови сметки. Въпреки че почти никой не го знае, то Болкиа е много по-богат от всички тях. Всеки, който преди това е смятал, че Кристиано Роналдо води в тази листа, се лъже. Португалската мегазвезда има приблизителна нетна стойност от около 550 милиона евро, което несъмнено е огромна сума. Други издания, като Forbes, го обявиха и за милиардер през 2022 година. Дори така да е, пак е засенчен от баснословното богатство, с което разполага Болкия - колосалните 20 милиарда долара.

Определено си има позитивите да си член на семейството на Султана на Бруней. Фаик е племенник на Султан Хасанал Болкия, който има над 7 000 коли в гаража си (едва ли е един, но... да). Самият Фаик има на разположение 20 милиарда долара в собствен фонд. Баща му е братът на Султана на Бруней - Джефри Болкиа, за когото се говори, че е похарчил повече пари от всеки друг човек на земята. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички