“Доброто сърце” с точния мерник Ерлинг Холанд сам реши дербито на Манчестър (ВИДЕО)


“Доброто сърце” с точния мерник Ерлинг Холанд сам реши дербито на Манчестър (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

5428 0

Манчестър Сити отново победи с категорична разлика градския си съперник Манчестър Юнайтед. Възпитаниците на Пеп Гуардиола надделяха насред “Олд Трафорд” с 3:0 в дербито от 10-ия кръг на Висшата лига. В герой за шампионите се превърна Ерлинг Холанд, който в неделя вечер можеше да стане първият, вкарал поредни хеттрици в градския спор. 

В крайна сметка норвежецът се отчете с две попадения (26’, Д; 49’) и асистенция към Фодън в 80-ата минута. Така Холанд вече разполага с 47 гола в рамките на 45 двубоя във Висшата лига, след като се присъедини към “гражданите” преди началото на миналия сезон.

В днешния мач Холанд се превърна и в играча в английския елит, който е достигнал най-бързо до 20 попадения при гостувания - в рамките на 23 срещи. Той и съотборниците му взеха тотален превес в това дерби след попадението от наказателния удар. 

Именно дузпата бе сред малкото спорни положения в мача, но бе достатъчна да наклони "везните" в полза на шампионите. Всъщност тя бе първата за Манчестър Сити като гост на Юнайтед (в 27-ия двубой от Висшата лига).

Пеп Гуардиола отново надигра Тен Хаг във всяко едно отношение на играта, а "червените дяволи" имаха нещастието да пропилеят чистите си ситуации по време на срещата. В крайна сметка точните удари на Сити бяха повече с три пъти (10:3), а притежанието на топката бе в тяхна полза в 61% от времето. 

Така Сити се изравни по точки с втория Арсенал (24 т.), а първи е Тотнъм с 26 пункта. Юнайтед остава на незавидното осмо място с 15 пункта. 

Първо полувреме

По-малко от 120 секунди отне на домакините за мълниеносна контраатака през центъра на терена. Амрабат отне около центъра и намери с пас по земя МакТоминей. Последният опита да изненада, но кълбото се озова в Едерсон след точния му опит. 

В 8-ата минута гостите отговориха чрез Фодън и Холанд, но се разминаха с откриващото попадение. Първончално англичанинът засече центриране отдясно и ударът му с глава бе отразен от Онана. Кълбото остана във вратарското поле и Холанд го насочи, но твърде слабо и Магуайър го изби от своятата голлиния. 

Гостите взеха превес в играта на "Олд Трафорд" и към 24-ата минута се стигна до преглед с ВАР на Тиърни, след като Оливър видял негова грешка на повторенията. Оказа се, че Родри е бил задържан от Хойлунд при статично положение. 

ГОЛ! Ерлинг Холанд се нагърби с изпълнението 120 секунди по-късно. Той стреля ниско в десния ъгъл за 1:0 в полза на гостите. Това бе 10-о попадение за норвежеца във Висшата лига от началото на сезона. 

След половин час игра Фодън сгреши фатално, след като Амрабат го натисна и англичанинът върна назад. Той без да иска подаде в диагонал и на практика изведе Хойлунд срещу собствената си врата. Датчанинът обаче не успя да се реваншира за дузпата, след като преодоля Едерсон, но Стоунс го "затвори" и не успя да стреля.  

Домакините вдигнаха оборотите и сериозно натиснаха градския съперник в края на първата част. При началото на 4-минутното добавено време МакТоминей отново се оказа на стрелкова позиция и само реакцията на Едерсон спаси гостите. 

В секундите до края Холанд засече с глава топката след центриране отляво, но Онана със сетни сили отрази опита и съхрани пасива от един гол. 

Второ полувреме

ГОЛ! Гостите продължиха срещата ударно и Холанд удвои преднината за шампионите до 2:0. В 49-ата минута норвежецът засече центриране на Силва отляво и на практика вкара попадението, което пропусна в последните секунди преди почивката!

След втория гол в срещата гостите продължиха да заплашват съперника, но предадоха инициативата на "червените дяволи". Възпитаниците на Тен Хаг смело започнаха да поглеждат към вратата на Едерсон и преди 70-ата минута Рашфорд остана очи в очи с бразилеца. Англичанинът обаче прати кълбото покрай левия страничен стълб. 

Дойде ред и на шампионите, които секунди по-късно отново създадоха голова ситуация пред Холанд. Той бе открит в наказателното поле и опита да прехвърли африканския страж, но кълбото се спря в гърдите на последния. 

ГОЛ! В 80-ата минута Холанд показа, че за него головете не са на първо място и асистира за Фодън. Първо Онана спря поредния опит към вртата му, но кълбото се озова в краката на норвежеца. Той бързо се ориентира и с второто си докосване намери връхлитащия му съотборник - 3:0!

Стартови състави

Юнайтед: Онана, Далот, Еванс, Магуайър, Линдельоф, Амрабат, МакТоминей, Фернандеш, Ериксен, Хойлунд, Рашфорд;

Сити: Едерсон, Уокър, Стоунс, Диаш, Гвардиол, Родри, Силва, Фоудън, Грийлиш, Алварес, Холанд;

Преди мача

Двата гранда още се опитват да намерят правилната форма от началото на сезона. Тимовете имат по три победи и две загуби в последните си 5 двубоя от всички турнири. 

Статистиката между тях обаче е красноречива - Сити е спечелил 4 от последните 5 дербита на Манчестър, а Юнайтед е взел останалия успех. Сред най-болезнените двубои са финала на ФА Къп в края на сезона, спечелен от Гуардиола с 2:1, а преди това тимът му се наложи с 4:1 и 6:3 през пролетта и есента на 2022 г. 

Днес на разположение за домакините не са Диало, Маласия, Мартинес, Санчо и Шоу, а под въпрос са Каземиро и Уан-Бисака. Шампионите са в много по-добра ситуация, след като само Аканджи и Де Бройне отсъстват. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички