Ливърпул сгази доскорошния лидер във Висшата лига


Ливърпул сгази доскорошния лидер във Висшата лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4627 0

Въпреки че Ливърпул разполагаше с едва един титулярен бранител за мача си с Лестър в лицето на Андрю Робертсън, шампионите записаха първата си суха мрежа на "Анфийлд" през този сезон и прегазиха доскорошния лидер в английската Висша лига Лестър с 3:0, а можеха да вкарат минимум още 3 попадения, но блестящата игра на Каспер Шмайхел и гредите на 3 пъти не позволиха на мърсисайдци да стигнат до още по-категорична победа. 

Точно с изтичането на първата половина от първото полувреме резултатът беше открит, след като Джони Еванс си вкара автогол, докато се бореше за позиция със Садио Мане при центриране от корнер. В края на първото полувреме Диого Жота вкара дежурния си през този сезон гол за 2:0, а Роберто Фимирно в 86' "счупи каръка", разписвайки се след няколко пропуска и една греда на своята сметка. 

Лестър до момента нямаше поражение като гост в шампионата, докато Брендън Роджърс продължава да няма нито една спечелена точка срещу Ливърпул, откакто пое "лисиците". Мнозина очакваха именно Лестър да спре серията на мърсисайдци у дома, защото Юрген Клоп игра с изцяло нова защита. Това обаче така и не се случи, а във Висшата лига Ливърпул е непобеден вече повече от 2 години (64 мача без поражение). 

Не всичко обаче беше позитивно за шампионите, след като Наби Кейта получи травма в бедрото и беше принудително заменен. Появилият се на негово място Нико Уилямс остави добри впечатления с играта си на десния бек. 

В класирането Ливърпул изравни лидера Тотнъм като двата отбора са с по 20 точки, но заради по-добрата голова разлика (21:9 срещу 21:16) "шпорите" са на 1-а позиция. Лестър е 4-и с 18 точки. 

Очаквайте подробности!!!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите минути Ливърпул имаше страхотен шанс да се разпише след корнер, като Робертсън центрира отлично към близката греда, където Мане атакува топката и стреля с глава, но изстрелът му излезе в аут. Иначе домакините определено бяха по-активният отбор в първите 10-ина минути, докато Лестър избра по-дефанзивна тактика и търсеше своите шансове на контраатака. Все пак и в наказателното поле на Ливърпул имаше интересна ситуация, при която Матип неволно игра с ръка, но реферът и VAR прецениха, че няма достатъчно основание за отсъждане на дузпа. 

Най-добрата ситуация от старта на мача се откри пред Диого Жота в 13'. Мане комбинира с Фирмино по лявото крило, а бразилецът намери португалския си колега в атаката на границата на пеналтерията. Той се освободи и стреля, но право в обсега на Каспер Шмайхел. 

В 23' все пак резултатът беше открит. При центриране от поредния корнер Еванс успя да се пребори за високата топка с Мане, но за негов ужас я насочи неспасяемо във вратата на Шмайхел - 1:0 за шампионите. 

Малко преди края на първото полувреме резултатът беше удвоен по страхотен начин. Къртис Джоунс реши да смени крилото за атака и с дълъг пас намери Робертсън отляво. Той размина лесно Олбрайтън и центрира към близката греда, където на скорост Жота успя да стреля и ударът му с глава беше неспасяем - 2:0. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

В началото на втората част Лестър получи шанс да направи мача малко по-интересен. Джеймс Мадисън изведе на скорост Барнс в половината на съперника, крилото нахлу в наказателното поле, но ударът му с левия крак беше отчайващо слаб. Малко по-късно пък Ливърпул бе сполетян от ново нещастие с контузия, след като Наби Кейта получи разтежение в бедрото. 

В 53' Садио Мане можеше да покачи на 3:0, но Шмайхел се отчете с фантастично спасяване, а след това от голлинията Фукс изчисти преди Жота да налети върху топката. Само 2 минути по-късно Шмайхел направи две последователни спасявания - първи при удар на Жота, а след това и срещу Фирмино. След второто спасяване топката пак остана в игра, но вторият удар на бразилеца срещна гредата - сериозен малшанс за Фирмино. 

В 78' отново нападателят нямаше никакъв късмет пред гола. Той получи топка от Жота на границата на наказателното поле и с прекрасен финт се освободи от Фофана, озовавайки се очи в очи с Каспер Шмайхел. При първия му удар топката срещна гредата, а след добавката Олбрайтън изчисти от голлинията. Третият опит принадлежеше на Къртис Джоунс, но и той удари греда преди Шмайхел най-накрая да улови. Повторенията показаха, че топката не е преминала голлинията с не повече от 1-2 милиметра. 

В 84' Ливърпул се отчете с поредния си пропуск, след като Садио Мане размина лесно Фофана и стреля от границата на пеналта, но Шмайхел се отчете с поредна прекрасна намеса. В 86' все пак падна 3-и гол, след като при центриране от корнер Фирмино беше оставен непокрит и след удар с глава от 8 метра най-накрая успя да се разпише - 3:0. 

СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Милнър, Фабиньо, Матип, Робъртсън, Вайналдум, Кейта, Джоунс, Жота, Мане, Фирмино

Лестър: Шмайхел, Олбрайтън, Фофана, Еванс, Фукс, Джъстин, Менди, Тилеманс, Барнс, Мадисън, Варди

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДЕРБИТО ЛИВЪРПУЛ - ЛЕСТЪР ОТ ВИСШАТА ЛИГА?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Всезнайни са многото и сериозни проблеми за мърсисайдци, свързани най-вече с отбраната, където едва ли не всеки възможен футболист се контузи. Мениджърът Юрген Клоп ще има трудна задача да окомплектова боеспособен отбор, който да не се пропуква в защита.

Срещу себе си обаче ще има отбор във форма. "Лисиците" са в серия от 3 поредни победи във Висшата лига, а каква по-голяма мотивация за мач от това да бъде победен шампиона и да бъде окупирано първото място в класирането.

Двата тима са един след друг в класирането. Лестър е 3-ти с 18 точки от 8 двубоя, а Ливърпул е 4-ти със 17 пункта от същия брой изиграни мачове. 1-ви и 2-ри са съответно Тотнъм и Челси с по 20 и 18 точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички