Късен гол на Фирмино пречупи Тотнъм и прати Ливърпул на върха във Висшата лига


Късен гол на Фирмино пречупи Тотнъм и прати Ливърпул на върха във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

5389 0

Английският шампион Ливърпул постигна трудна победа над временния лидер Тотнъм с 2:1 в битката на върха от 13-ия кръг на Висшата лига. Гол в 90-ата минута успя да извоюва много ценна победа за мърсисайдци на "Анфийлд", която ги изкачи на първото място в подреждането.

"Червените" наложиха тотална доминация през първата част и заслужено стигнаха до гол чрез Мохамед Салах в 26-ата минута, но Тотнъм изненадващо се добра до изравнителен гол след гол на Хюн Мин Сон, дошъл след бърза контраатака. 

През втората част Тотнъм стартира по-уверено и пропусна няколко чисти положения, но постепенно Ливърпул възстанови атаките и ударите към Юго Лорис, който спаси куп положения в мача. В самия край на срещата обаче Роберто Фирмино успя да вкара от корнер и да донесе победата.

С победата Ливърпул се изкачи на първото място във Висшата лига с 28 точки, докато Тотнъм е втори с 25.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 11-ата минута Роберто Фирмино засече с глава центриране от фаул, а ударът му полетя към далечния ъгъл на вратата, но Юго Лорис успя да се намеси. Няколко минути по-късно дълго подаване към наказателното поле на Тотнъм бе блокирано от Ерик Дайер, а от повторенията се видя, че топката се удря в ръката му. Нито съдията, нито ВАР обаче видяха нещо нередно в ситуацията.

Надмощието на Ливърпул придоби изражение в резултата в 26-ата минута. Къртис Джоунс проби в наказателното поле, след това топката стигна до Мохамед Салах, който веднага стреля към вратата. Ударът му рикошира в крака на бранител и с голяма доза късмет влетя в мрежата на Тотнъм - 1:0!

Напук на показаното на терена, Тотнъм се добра до изравнителен гол. Джовани Ло Селсо разсече отбраната на мърсисайдци със смъртоносен пас за Хюн Мин Сон, който - озовал се очи в очи с Алисон - нямаше как да пропусне да се разпише - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Тотнъм започна по-силно втората част. В 50-ата минута Хари Кейн имаше отличен шанс да изведе "шпорите" напред, но Алисон спаси. В 57' Салах стреля опасно, но Юго Лорис за пореден път се отличи с чудесна намеса на вратата за "белите". В 63' удар на Стивън Бергвайн срещна гредата, а при последвалия корнер Хари Кейн стреля опасно с глава, но над вратата.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Шампионът Ливърпул посреща у дома първия във временното класиране на английската Висша лига Тотнъм в директен спор за върха. Това са двата най-добре представящи се отбора от началото на кампанията в Англия, като са с равни точки - 25, след равен брой изиграни двубои - 12.

Тези тимове се очертават и като основните претенденти през този сезон, още повече, че Манчестър Сити допуска издънка след издънка. В този смисъл и днешната среща може да има огромно психологическо значение за развитието от сезона.

Сблъсъкът между мениджърите също е изключително любопитен, тъй като противопоставя двама от най-популярните и успешните съвременни наставници - Юрген Клоп срещу Жозе Моуриньо. Те си засвидетелстваха уважение един към друг преди дербито.

Мърсисайдци имат много, много проблеми с контузии и няма да могат да разчитат на голям брой от играчите си - Тиаго Алкантара, Джо Гомес, Диого Жота, Джеймс Милнър, Джердан Шакири, Цимикас, Върджил ван Дайк, а Кейта и Матип са под въпрос. За "шпорите" единствено Ерик Ламела със сигурност изпуска срещата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Фабиньо, Рис Уилямс, Александър-Арнолд, Вайналдум, Джоунс, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино

Тотнъм: Лорис, Орие, Алдервейрелд, Дайер, Дейвис, Сисоко, Хойберг, Бергвайн, Ло Селсо, Сон, Кейн

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички