Челси загуби от Арсенал в лондонското дерби след гаф на Жоржиньо, топ 4 е под въпрос


Челси загуби от Арсенал в лондонското дерби след гаф на Жоржиньо, топ 4 е под въпрос
Снимка: Getty Images/Guliver

3805 0

 Арсенал надхитри Челси и измъкна ценен успех с минималното 1:0 на "Стамфорд Бридж" в градското дерби от кръга във Висшата лига. По този начин "сините" пропуснаха да си върнат 3-ото място и да затвърдят позицията си в топ 4. Арсенал пък се доближи до 7-ото място и продължава да мечтае за класиране в европейските клубни турнири.

Качеството на срещата не бе такова, каквото се очаква от сблъсък от подобен калибър, като е достатъчно показателен и фактът, че за втори път от последните 8 срещи между тези съперници няма гол/гол в срещата (тоест двата отбора да вкарат)

Всичко бе решено след изключително груба грешка на Жоржиньо. Той върна топката към голлинията, а Кепа Арисабалага не бе там, тъй като правилно се бе мръднал встрани да поиска топката. Това наложи спринт на стража, който успя някак с една ръка да избие топката от голлинията. Тя обаче попадна в краката на Обамеянг, който комбинира със Смит Роу. Младокът насочи топката с едно докосване и след рикошет в страничния стълб тя влезе в мрежата.

Както преди попадението, така и след него Челси бе по-активен и създаде повече положения, но така и не съумя да се разпише. В последните секунди пък дори се стигна до два удара в напречната греда в рамките само на няколко секунди.

СЪСТАВИ

Челси: Кепа, Аспиликуета, Силва, Зума, Джеймс, Гилмор, Жоржиньо, Чилуел, Маунт, Хаверц, Пулишич

Арсенал: Лено, Холдинг, Габриел, Мари, Сака, Елнени, Партей, Тиърни, Смит Роу, Йодегор, Обамеянг

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Кай Хаверц се възползва от кошмарна грешка в отбраната на Арсенал и открадна топката. Немският футболист напредна с топка в крака и се озова сам срещу Бернд Лено, но стреля над напречната греда и не уцели вратата от много изгодна позиция.

16' - 0:1! Арсенал поведе в резултата след изключително комична ситуация. Жоржиньо върна към своя вратар, който се бе мръднал встрани, както е правилно. Топката обаче бе върната точно към голлинията и заради това Кепа трябваше да спринтира и със сетни сили да избие с ръка топката от самата голлиния. Тя обаче попадна в Обамеянг, който подаде към Смит Роу и младокът не сбърка.

В следващите минути "сините" от Лондон засилиха темпото и стигнаха до две чудесни възможности. При едната Лено се намеси великолепно и спаси своя отбор, а при другата, след грешка на Букайо Сака, топката бе опасно пусната в наказателното поле, но в крайна сметка "артилеристите" някак оцеляха.

До края на полувремето Челси наложи тотален контрол над двубоя, но въпреки това така и не съумя да се възползва от това и се оттегли на почивката с гол пасив.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 61-ата минута Челси стигна до попадение, дошло след ъглов удар и подаване към Пулишич, който отблизо не пропусна. Голът обаче бе правилно отменен заради категорична засада.

С напредването на времето обръчът все повече се затягаше, а атаките към вратата на "артилеристите" следваха една след друга. Въпреки това "сините" от Лондон така и не успяваха да поразят градския си съперник, който умело опазваше преднината си.

В 90-ата минута само в рамките на няколко секунди играчите на Челси нацелиха на два пъти напречната греда.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Началото на месец май за Челси бе мечтано, след като посче Реал Мадрид и Манчестър Сити в рамките на 4 дни. След като вкара 2+ гола в 3 поредни мача, отборът на Томас Тухел изглежда в отлична позиция да завърши в трети пореден сезон в топ 4 на Висшата лига (Челси е на 4-та позиция с 6 точки повече от 5-ия Уест Хям).

Арсенал към момента е с най-ниско класиране във Висшата лига от сезон 1994/95, но все още ще е жива мечтата да се класира за място, което дава право на участие в европейските клубни турнири. За целта обаче успехът срещу "сините" от Лондон е задължителен.

В сблъсъка може да се очакват попадения, тъй като и двата тима са вкарали в 6 от 7-те последни сблъсъка помежду им от сезон 2018/19 насам. Освен това Арсенал е записал едва една "суха" мрежа във Висшата лига през този сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички