Виртуозът, който унищожи Ливърпул, но така и не разгърна световната си класа (ВИДЕО)


Виртуозът, който унищожи Ливърпул, но така и не разгърна световната си класа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

12338 0

Светът на футбола е видял много провалени таланти, но несъмнено един от най-виртуозните играчи, неуспели да разгърнат докрай своя потенциал, е Абу Диаби. Бившият полузащитник на Арсенал не успя да преодолее вечните проблеми с контузиите, но неговата световна класа бе налице.

Най-добрият пример за изключителните способности на Диаби вероятно е една победа на Арсенал срещу Ливърпул с 2:0 през далечната 2012 година, когато халфът на "топчиите" буквално унищожи "червените" в средата на терена. Изявите на французина в този мач напомняха на легендарния му сънародник Зинедин Зидан.

Абу Диаби: вечно контузеният виртуоз на Арсенал

На "Анфийлд" преди десетилетие Лукаш Подолски и Санти Касорла донесоха победата на Арсенал със своите попадения, но "двигателят" на отбора на Арсен Венгер бе Абу Диаби. Халфът остави сърцето си на терена, като бе еднакво добър в дефанзивен и офанзивен план. А техниката, която демонстрира, все още е обект на коментари сред феновете.

42 контузии за 9 години

Диаби бива привлечен от Оксер за едва 2 милиона паунда през 2006-а, като се спряга за заместник на Патрик Виейра. Той обаче претърпява удивителните 42 контузии в рамките на девет години и това го спира да се превърне в един от най-великите футболисти, играли във Висшата лига.

В двубоя срещу Ливърпул обаче Диаби направи показно как се излиза от агресивна преса, как се печелят единоборства, как се запазва топката и как се преодоляват съперници с лекота. Представянето на Диаби на "Анфийлд" е помрачено по-късно същия месец, когато получава тежка контузия срещу Челси, а в остатъка от кариерата му изиграва само още 11 мача за Арсенал, преди да напусне през 2015-а.

"Докъде би стигнал Абу Диаби, ако не бяха контузиите": това се питат много привърженици на Арсенал, а и не само. Абу Диаби разполагаше с огромен талант и потенциал, които обаче така и не бяха разгърнати докрай. Такъв обаче е случаят и с много други футболисти, които по една или друга причина не стигат до върховете на световния футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички