Топ 10: Играчите, които загубиха тотално своята стойност


Топ 10: Играчите, които загубиха тотално своята стойност

5412 0

Анхел Ди Мария е на път да премине в ПСЖ за сумата от 44.2 милиона паунда, което го прави един от футболистите, чиято стойност е намаляла драстично след трансфер в отбор от Висшата лига.

Манчестър Юнайтед привлече крилото от Реал Мадрид срещу сумата от 59.7 милиона паунда, което прави общо 15.5 милиона паунда загуба за "червените дяволи".

Тази информация вдъхнови Sportsmail да изготви класация, която показва 10-те топ футболисти, които са загубили своята стойност и са били продадени за жълти стотинки, най-често заради слабо представяне. А в топ 10 влиза и....

10. Димитър Бербатов (Манчестър Юнайтед)

Купен за 30.75 милиона паунда от Тотнъм

Продаден за 5 милиона паунда на Фулъм

Загуба: 25.75 милиона паунда

Димитър Бербатов остави много различни мнения за представянето си в 4-те години, в които носеше екипа на Манчестър Юнайтед. Определено най-успешната му кампания беше 2010/11, в която стана голмайстор на шампионата с 20 гола и беше с основна заслуга за титлата на "червените дяволи".

Още през следващия сезон обаче той почти изпадна от ротацията на сър Алекс Фъргюсън, а след трансфера си във Фулъм обяви, че е дълбоко разочарован от вече бившия си мениджър.

Вярно е, че Юнайтед е на загуба с повече от 25 милиона паунда от трансфера на Бербо, но той спечели две титли, една Купа на лигата и Световната клубна купа с червената фланелка. Това го прави един от най-успешните играчи в настоящата класация.

9. Карлос Тевес (Манчестър Сити)

Купен за 25.5 милиона паунда от Юнайтед

Продаден за 12 милиона паунда на Ювентус

Загуба: 13.5 милиона паунда

Тевес си осигури много врагове в Манчестър, когато реши да премине в Сити, след като игра на "Олд Трафорд". Той стана вторият играч на "гражданите", който отбелязва най-бързо 50 гола и вкара общо 59 гола в шампионата преди да премине в Ювентус. Аржентинецът беше любимец на феновете, въпреки че често имаше скандали около неговото име.

Точно като Бербатов Тевес спечели много с Манчестър Сити и беше с много важна роля за тези успехи. Но фактът, че Сити загуби такава сума от аржентинеца, говори, че нападателят е бил доста скъпо удоволствие.

8. Хуан Себастиан Верон (Манчестър Юнайтед)

Купен за 28.1 милиона паунда от Лацио

Продаден за 15 милиона паунда на Челси

Загуба: 13.1 милиона паунда

Сумата, която "червените дяволи" броиха за аржентинеца, беше с 13 милиона паунда по-висока от най-скъпия трансфер до момента в Англия. Верон прекара 2 сезона на "Олд Трафорд" и не се запомни с абсолютно нищо преди да бъде продаден на Челси.

7. Емануел Адебайор (Манчестър Сити)

Купен за 25 милиона паунда от Арсенал

Продаден за 5 милиона паунда на Тотнъм

Загуба: 20 милиона паунда

Адебайор подписа 5-годишен контракт със Сити през юли 2009 година, след като впечатли с Арсенал. Тогоанският нападател обаче не се вписа в схемата на тима, а след това премина под наем първо в Реал Мадрид, а после в Тотнъм. В крайна сметка, той беше продаден на Тотнъм, а до миналия сезон Сити плащаше част от заплатата му, отгоре на 20-те милиона, които загуби от неговия трансфер. На това се казва провал...

6. Робиньо (Манчестър Сити)

Купен от Реал Мадрид за 32.5 милиона паунда

Продаден на Милан за 15 милиона паунда

Загуба: 17.5 милиона паунда

"Гражданите" направиха всичко възможно, за да привлекат бразилеца, изпреварвайки Челси за неговия подпис, плащайки рекордна за Англия сума. Робиньо обаче така и не свикна с живота в Англия и само две години по-късно вече беше част от Милан. Кариерата му така и не се възстанови след престоя на Острова.

5. Анхел Ди Мария (Манчестър Юнайтед)

Купен срещу 59.7 милиона паунда от Реал Мадрид

Продаден на ПСЖ срещу 44.2 милиона паунда (все още неофициално)

Загуба: 15.5 милиона паунда

Аржентинският плеймейкър дойде на "Олд Трафорд" като перлата в короната на трансферно лято 2014 за Манчестър Юнайтед. 27-годишният национал обаче не оправда очакванията и вкара само 4 гола. Той все пак раздаде 12 асистенции, но само за сезон загуби над 15 милиона паунда от своята стойност. Това е и причината да влезе в топ 5 на класацията.

4. Анди Керъл (Ливърпул)

Купен от Нюкасъл за 35 милиона паунда

Продаден на Уест Хям за 15,5 милиона паунда

Загуба: 19.5 милиона паунда.

Бившият английски национал стана най-скъпият трансфер в Англия през януари 2011 година, като мнозина бяха изненадани от сумата, платена за него. 26-годишният стрелец не оправда очакванията, постоянно беше контузен и след слаб сезон и половина беше пратен в Уест Хям под наем (август 2012). Всичко това обаче беше очаквано, защото играчи от неговия калибър винаги се справят трудно на най-голямата сцена. Следователно и загубата за Ливърпул е толкова голяма.

3. Андрий Шевченко (Челси)

Купен срещу 30.8 милиона паунда от Милан

Продаден за 0 паунда на Динамо Киев

Загуба: 30.8 милиона паунда

Това беше една от перлите в короната на Роман Абрамович, който брои рекордна за клуба сума, за да привлече един от най-смъртоносните нападатели в Европа през 2006 година. Последваха обаче ужасяващи 3 години за украинеца, който вкара едва 9 гола в 48 мача за лондончани. Всеки един от головете му в Премиър лийг е на стойност 3.4 милиона паунда, което е ужасяващо. В крайна сметка клубът не взе дори стотинка за своя така ценен нападател.

2. Фернандо Торес (Челси)

Купен за 50 милиона паунда от Ливърпул

Продаден за 0 паунда на Милан

Загуба: 50 милиона паунда

Фернандо Торес счупи рекорда на Анди Керъл за най-скъп трансфер и до ден днешен остава най-скъпият зимен трансфер в историята. Испанецът обаче напълно заслужаваше тази сума, която беше платена за него, тъй като по това време беше най-добрият нападател във Висшата лига.

Той обаче така и не намери формата, която демонстрираше 4 години с Ливърпул. Най-ценният му гол (а и един от малкото) беше срещу Барселона в Шампионска лига - гол, който подпечата участието на финал на клуба в турнира на богатите. Последваха нови разочароващи мачове на испанеца, който още през лятото на 2014 премина под наем в Милан, а вече е в родния си Атлетико Мадрид. Този трансфер е може би най-слабият в историята на Висшата лига, но дори Торес и Челси не могат да помръднат лидера в класацията.

1. Кака (Реал Мадрид)

Купен от Милан за 56 милиона паунда

Продаден за 0 паунда на Милан

Загуба 56 милиона паунда

Реал Мадрид взе бразилеца в лудото лято на 2009 година, когато бяха взети още Роналдо и Бензема. Кака дойде със солидна визитка на един от най-добрите играчи на планетата, както и носител на Златната топка. Нещата обаче не се получиха.

Роналдо от самото начало се превърна в абсолютен лидер, докато Кака беше измъчван от контузии, а Жозе Моуриньо дори го закотви на пейката без да му дава особени шансове за изява.

В столицата на Испания той вкара 29 гола в 120 появявания на терена, но коства на Флорентино Перес повече, отколкото някой е очаквал. Особено като се има предвид и заплатата му от 10 милиона евро. Така, той е победител в класацията на играчите, които са загубили от своята стойност.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички