Следващият мениджър на Ливърпул ще има подарък от 150 млн. паунда, с който да гони трофеи години напред


Следващият мениджър на Ливърпул ще има подарък от 150 млн. паунда, с който да гони трофеи години напред
Снимка: Getty Images

23037 0

Ливърпул вече подготвя за живот без Юрген Клоп, който ще напусне мърсисайдци в края на сезона. Немският мениджър обаче ще завещае на своя наследник отбор с основа, способна да се бори за трофеи години напред.

А това включва и разрешен проблем, който често бе споменаван дори и при най-големите успехи на "червените". Като се има предвид склонността на Клоп към атакуващ футбол, това, че неговият Ливърпул нямаше голяма креативност в средата на терена, беше любопитен недостатък.

Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън бяха в ролята на стандартните представите на съвременната прогресивна игра с краен защитник, а Ливърпул притежаваше може би най-великия триумвират нападатели в ерата на Висшата лига в лицето на Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино.

Още: Почитателите на Ливърпул единодушни за заместник №1 на Клоп, Джерард се класира втори

Ливърпул беше принуден да пръсне повече от 150 милиона паунда за  халфовата линия

Но тъй като този отбор се разпадна и Ливърпул трябваше да се развие, като най-важно бе халфовата линия да претърпи промяна.  Изключително впечатляващо е представянето на Харви Елиът, който се превръща във все по-сериозна заплаха. Той асистира за третия гол на тима срещу Бърнли.

А приносът на Елиът освен за текущия успех бе и за 15-та асистенция, дошла от полузащитата на Ливърпул този сезон. През целия минал сезон тази зона е помогнала общо за 12. А  това отразява нарастването на заплахата за голове от целия отбор.

Ливърпул представялва все по-голяма заплаха за съперниците си

Въпреки контузиите, които засегнаха Александър-Арнолд, Робъртсън и Костас Цимикас, крайните защитници все още дават асистенции със същия темп като миналия сезон, когато предоставиха 28.

Още: Луис Суарес: Никой не искаше да играе за Ливърпул, а след като ме продадоха - всеки пожела

И отпред има значително подобрение, като предната линия отбеляза 62 гола и направи 31 асистенции след 37 мача, напът да надмине резултатите от миналия сезон от 77 и 39 съответно от 53 мача, въпреки че вече няма Роберто Фирмино като опция.

Напусналите халфовете през миналото лято със сигурност бяха изгубили нюха към гола. Фабиньо не успя да вкара в последните си 52 мача в Ливърпул, Джордан Хендерсън в последните си 81, докато най-забележителното е, че Джеймс Милнър не отбеляза в последните си 130 мача, въпреки че много от тях беше  като резерва. Наби Кейта успя да вкара само четири гола през последните си три сезона, докато петте гола на Алекс Окслейд-Чембърлейн за същия период често идват от нападателна роля, а не в халфовата линия.

Това донякъде обяснява защо халфовата линия на Ливърпул е допринесла само с 13 гола през миналия сезон, три от които бяха отбелязани от Фабио Карвальо, който може да се счита повече за нападател. За сравнение, този сезон вече имат 18, като Доминик Собослай и Къртис Джоунс водят с по пет.

И както доказа повишената мощ на Ливърпул в средата на терена, не само Елиът върви в правилната посока този сезон. Който и да наследи Клоп, ще знае, че "червените" сега са опасни на всяка позиция.А точно преди финала срещу Челси: Ливърпул остана без Трент Александър-Арнолд.

Още: Фен на Евертън, обиждал Мохамед Салах на расова основа, получи 3-годишна забрана

Не всички го искат начело: Бивш играч на Ливърпул е против Алонсо да замени Клоп

Треньор на клуб от Висшата лига коментира слуховете, че ще наследи Юрген Клоп начело на Ливърпул

Ливърпул е изпратил скаути за Шаби по време на Леверкузен - Байерн Мюнхен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички