След 30 години чакане: Ливърпул отново е шампион в английската Висша лига


След 30 години чакане: Ливърпул отново е шампион в английската Висша лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4514 0

Вече е официално - след 30 години болезнено чакане Ливърпул отново е шампион на Англия. Грандът, който никога в ерата Премиър лийг (основана през 1992 година) не беше финиширал на 1-о място, най-накрая счупи прокобата и, с малка помощ от Челси в четвъртък вечер срещу Манчестър Сити, мърсисайдци са шампион на английската Висша лига и сложиха край на мъчителните повече от 11 хиляди дни, в които Ливърпул не можеше да се нарече "първенец на Англия". 

След чупещ всякакви рекорди сезон в английския елит, Ливърпул нямаше честта официално да спечели титлата на терена, след като Челси спря Манчестър Сити на "Стамфорд Бридж" с 2:1 и преждевременно направи "червените" недостижими на върха. Още по време на коледните празници основният въпрос бе не дали Клоп и компания ще спечелят титлата, а кога ще стане това, и, официално, 25.06.2020 година (английско време) е датата, на която черната серия без шампионски трофей намира своя край. За статистиката, Ливърпул в момента е с 86 точки 7 кръга преди края, а разликата със Сити е 23 точки при максимален брой за спечелване - 21. 

Ливърпул беше безспорният №1 през сезона във Висшата лига, като спечелиха срещу всеки един съперник. Също така отборът е допуснал само едно поражение до момента, като с темпото, с което се движи, все още е възможно да мине границата от 100 точки и да подобри още куп рекорди, повечето от които се държат към момента от Манчестър Сити. Именно "гражданите" преотстъпват короната на своя опонент, след като през миналия сезон в шеметна надпревара успяха да спечелят шампионата в последния кръг с едва 1 точка. Това допълнително мотивира играчите на Клоп, които не изпуснаха парата от самото начало на Висшата лига и в нито един момент не са били на друга позиция в класирането, освен на първата. 

Това пък е вторият шампион в последните 5 години, който е определен в мач на Челси, като подобна беше и съдбата на Лестър през 2016 година. Тогава "лисиите" станаха шампиони, докато отборът гледаше мача на "сините" срещу Тотнъм по телевизията. 

За Ливърпул това е 19-а титла в Англия, с което разликата с рекордьора Манчестър Юнайтед е само 1. Както е известно, по време на ерата "сър Алекс Фъргюсън" "червените дяволи" успяха да спечелят 13 титли, с които изпревариха Ливърпул във вечната класация. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички