"Сценарийният" футбол на един тактически "изрод": Как Емери прати Астън Вила сред най-добрите 4 във Висшата лига


"Сценарийният" футбол на един тактически "изрод": Как Емери прати Астън Вила сред най-добрите 4 във Висшата лига
Снимка: Getty Images

2160 0

Едно от големите открития на Висшата лига през настоящия сезон несъмнено е Астън Вила. Воденият от Унай Емери бивш тим на Стилиян Петров заема четвъртото място в класирането - изостава само от борещите се за титлата гиганти Манчестър Сити, Арсенал и Ливърпул.

Как мениджърът на бирмингамци успя да постигне това? На първо място благодарение на това, че е "тактически изрод": преди всеки мач на тима Емери и неговият щаб гледат около 12 часа видео материали, с които се подготвят за съперника си. След като проучи материала, испанецът го показва в съкратена версия на своите играчи. "За час те трябва да разберат това, което аз видях за 12", посочва Унай.

Емери създаде

Наред с това, футболистите на Емери трябва да бъдат скромни, да улавят всяка дума на треньора (и да не спорят с него), но в същото време да не се уморяват от изобилието от информация, което им се дава.

Специалистът нарича работата си с играчите "концепция за създаване на предимство". В опростен вид идеята на испанеца звучи така: във всяка ситуация футболистът трябва да има три възможности за продължаване на епизода и той сам трябва да избере оптималния вариант. Но само от предложените му три.

Играчите на Унай трябва да са скромни и да умеят да слушат

"Унай поема програмирането на опциите, оставяйки на играчите изключително ограничена свобода в тези рамки", пише руски футболен анализатор. Един от най-ярките примери, когато сценарийният футбол на Емери се показа в цялата си красота, беше домакинският мач на Астън Вила с Арсенал. Тогава бирмингамци победиха настоящия лидер във Висшата лига с 1:0.

Ако прегледате отново единствения гол в този двубой, ще видите, че "виланите" успяха да разбият отбраната на Микел Артета с 2 максимално бързи подавания - в изпълнение на Бубакар Камара (№44) и Юри Тилеманс (№8), в началната фаза на атаката.

Очевидно е, че и Камара, и Тилеманс вече имаха пред себе си готово решение, което им бе продиктувано от мениджъра. А допълнителната секунда или дори част от секундата, която по този начин футболистът в действие "икономисва", често може да окаже решаващо въздействие върху изхода на мача. А ето какъв рекорд в историята си записа Астън Вила през декември. 

Източник: sport24.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички