С лекота Ливърпул помете Саутхемптън и се залепи плътно зад Челси във Висшата лига


С лекота Ливърпул помете Саутхемптън и се залепи плътно зад Челси във Висшата лига
Снимка: Getty Images

3984 0

Английският гранд Ливърпул разгроми Саутхемптън с 4:0 като домакин в среща от 13-ия кръг на английската Висша лига. Диого Жота отбеляза два гола за победата, а по едно попадение добавиха Тиаго Алкантара и Върджил ван Дайк.

Мърсисайдци откриха резултата чрез Жота след само 97 секунди игра, което е най-бързото им попадение от 2019-а насам. След половин час игра Жота вкара още един гол, а асистенцията дойде от Мохамед Салах, който вече е участвал (чрез голове или асистенции) в 25 попадения през сезона - над 2 пъти повече от всеки друг във Висшата лига.

В 37-ата минута Тиаго затвърди добрата си форма с ново хубаво попадение. През втората част мърсисайдци отбелязаха само едно попадение, реализирано от Ван Дайк, който пък се възползва от брилянтно центриране на Трент Александър-Арнолд. 

Това бе 40-а асистенция за 23-годишния Александър-Арнолд във Висшата лига, като той е третият най-млад футболист в историята, който стига до тази бройка. Единствените играчи, които са направили 40 асистенции на по-ранна възраст, са Уейн Рууни (22 г.) и Сеск Фабрегас (21 г.).

С победата Ливърпул се изкачи до второто място във Висшата лига с актив от 28 точки - с една по-малко от лидера Челси, който утре приема Манчестър Юнайтед в голямото дерби на кръга. Саутхемптън заема 14-ото място с 14 пункта. в следващия кръг мърсисайдци гостуват на градския си съперник Евертън, като мачът ще се изиграе в сряда.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА ПО МИНУТИ

След само две минути игра Ливърпул откри резултата на "Анфийлд". Сякаш на шега мърсисайдци пробиха с лекота през отбраната на Саутхемптън. Садио Мане изведе Анди Робъртсън в наказателното поле, а той подаде перфектно към Диого Жота, който засече от непосредствена близост и реализира - 1:0!

В 12-ата минута мърсисайдци стигнаха и до второ попадение в мрежата на "светците". След центриране от статично положение Садио Мане засече топката във вратата на Саутхемптън, но сенегалецът се оказа в положение на засада и попадението бе отменено.

Двадесет минути по-късно Ливърпул все пак стигна до втори гол в мача. Джордан Хендерсън пусна хитър извеждащ пас към Мохамед Салах в наказателното поле, който пък веднага центрира остро по земя успоредно на голлинията. Диого Жота се оказа на точното място, за да засече в опразнената мрежа - 2:0!

Шест минути по-късно Ливърпул вкара още едно попадение. Центрирана топка в наказателното поле бе избита извън пеналтерията. Кълбото обаче попадна на крака на Тиаго, който спечели пространство с топка в крака, а след това нанесе удар, който рикошира в противников играч и се озова в мрежата на Саутхемптън - 3:0!

Осем минути след подновяването на играта Ливърпул се добра до четвърти гол. Трент Александър-Арнолд центрира перфектно от ъглов удар, за да предостави топката за Върджил ван Дайк, който засече с крак и разстреля вратаря на Саутхемптън МакКарти - 4:0!

Малко след това Адам Армстронг имаше страхотен шанс да намали изоставането на "светците", но Алисон и Ибрахима Конате го спряха. В следващите минути двата отбора намалиха темпото, като единствената по-опасна ситуация бе пред Диого Жота, който не успя да засече от чиста позиция перфектно центриране на Робъртсън.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Тиаго, Мане, Салах, Жота

Саутхемптън: МакКарти, Беднарек, Лианко, Салису, Ливраменто, Ромеу, Уорд-Праус, Перо, Армстронг, Броя, Че Адамс

ПРЕДИ МАЧА

През изминалата седмица мърсисайдци победиха Порто с 2:0 в 5-ия кръг на Шампионска лига, а миналия уикенд се саморазправиха с гостуващия Арсенал и го сразиха с категоричното 4:0. "Светците" не играят в европейските клубни турнири и последният им мач се състоя на 20.11. - загуба при гостуването на Норич с 1:2.

За последно тези два тима се срещнаха на 8 май тази година, когато Ливърпул надделя с 2:0 в мач от предпоследния 35-и кръг на Висшата лига. 

Каква е ситуацията в класирането? Отборът на Юрген Клоп е на трето място с актив от 25 точки, а Саутхемптън е на 13-а позиция с 14 пункта. Букмейкърите дават пълно предимство на домакините:

Ливърпул - 1.28 равенство 6.00 Саутхемптън - 9.00

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички