Пътят към успеха: 5 стъпки, с които Джим Ратклиф ще ВЪЗРОДИ Манчестър Юнайтед


Пътят към успеха: 5 стъпки, с които Джим Ратклиф ще ВЪЗРОДИ Манчестър Юнайтед
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

3470 0

Краят на 2023-та година за Манчестър Юнайтед дойде с блага вест. Местният милиардер Сър Джим Ратклиф най-после се сдоби със солиден дял - 25% от собствеността на клуба.

Продължилата дълго сага приключи с успех за собственика на компанията "INEOS". Той стана миноритарен собственик в английския колос, но медиите на Острова твърдят, че получава цялата власт и може свободно да взима решения от всякакво естество.

Феновете масово негодуват и протестират срещу управлението на семейство Глейзър, което от своя страна изкачва на още по-високо стъпало Ратклиф и съдружниците му. Пред тях се разкрива широко поле за изява, а ние ще разгледаме най-добрите начини, по които могат да се възползват от шанса си.

Още: Сър Алекс Фъргюсън назова причината за изгубения финал в Шампионска лига през 2011 година

5 начини новите собственици да вдигнат Юнайтед

1. Спечели феновете

Ратклиф има сериозна инерция, от която е жизнено важно да се възползва. Той бе избор номер 1 на голяма част от привържениците, желаещи промяна по високите етажи в клуба. На теория за него не би трябвало да е трудно да спечели доверието и симпатиите им. Той е местен, израства в града, което допринася за неговия имидж.

Още: Ерик тен Хаг даде обяснение за загуба №9 на Манчестър Юнайтед, оптимист е за 2024-та година

Репутацията му в "червените" редици обаче бе поставена под въпрос, когато стана ясно, че той е заинтересован само от частична собственост в тима. Така се получи рязък контраст между него и Шейх Ясим Бин Хамад, който като негов основен конкурент желаеше да купи целия клуб.

Своевременното оставане на Глейзър на "Олд Трафорд" вбеси феновете, които от години се борят за промяна. Позитивно настроеният спрямо семейството Ратклиф от своя страна далеч не си помага сам. Ако все пак той прави точните неща, излиза често с лицето си, посещава мачовете и демонстрира ангажираността и отдадеността си, може бързо отново да обърне нещата в своя полза.

2. Нов "Олд Трафорд"

Още: Ерик тен Хаг убеден: Никой отбор не би се справил с контузиите, които имахме

Стадионът на Манчестър Юнайтед остава една от водещите теми около отбора. "Олд Трафорд" все още е най-голямото клубно съоръжение на Острова и едно от най-големите в Европа. Истината обаче е, че е морално остаряло, а от дълги години в него не са влагани необходимите средства. 

Подобрения няма, съперниците работят по въпроса, а работа има много. От пристигането на Глейзър единствествените действия в тази насока са пребоядисване и прекарване на "Wi-Fi" мрежа. Таблата не са сменяни от началото на века, а покривът на места тече. Седалките са тесни и неудобни, а залите претъпкани и неособено модерни.

Домът на Юнайтед бледнее пред тези на Тотнъм, Арсенал, Манчестър Сити, Ливърпул и много други. Не е изненада, че "Етихад" бе избран пред "Театъра на мечтите" за домакинството на Евро 2028 г.

Вярва се, че Ратклиф желае да покачи капацитета на съоръжението до 90 000 зрители. За да добие съвременен вид обаче стадионът ще се нуждае от много повече. Това означава и сериозна инвестиция. Реал Мадрид похарчи 1 милиард евро за модернизирането на "Сантяго Бернабеу" и дори не повиши капацитета му. Новият "Камп Ноу" пък ще струва около 1.5 милиарда евро.

Още: Манчестър Юнайтед започна 2023 г. с 4 победи и я завърши с 20-а загуба след 100-минутен мач (ВИДЕО)

3. По-добър подбор на играчи

Още през 2019-а година в интервю пред "The Times" милиардерът споделя своя идеален модел за отбора на Юнайтед. Тогава той съзря нуждата от по-добър подбор при привличането на нови попълнения. Сериозни критики понесе Фред, който бе привлечен за сумата от 50 милиона паунда предходната година.

"Юнайте похарчи огромна сума, откакто Сър Алекс напусна и меко казано беше трагичен. Шокиращо трагичен, ако трябва да бъда честен. Селекцията на мениджъра куца, не купуват добре. Хвърлят парите за играчи като Фред", казва тогава Ратклиф и продължава със своите идеи.

Още: Бербатов посочи "идеалния" заместник на Каземиро в Манчестър Юнайтед

"Имаме различен подход тук (в Ница). Правим нещата по-просто. Опитваме да намерим младите таланти. Някои клубове разчитат на това - Саутхямптън, Лил. Юнайтед го правят много зле", споделя още той.

Безспорен факт е, че в клуба от години се купуват спорни играчи на безумни цени, които впоследствие биват продавани на безценица. Въпросният Фред си тръгна за сумата от 8 милиона паунда. Легенда като Де Хеа напусна като свободен агент, а ненужни играчи като Хари Магуайър, Скот Мактоминей и Джейдън Санчо дори не успяват да бъдат разкарани.

Всичко това се случва на фона на успехите на конкурентните отбори в първенството в този аспект. Манчестър Сити например привлече един от най-добрите футболисти в света - Ерлинг Холанд, като същевременно с това затвори трансферния прозорец с положителен баланс в сметката си. Съгражданите им трябва да вземат урок!

Още: Манчестър Юнайтед удължава контракта на основен футболист

4. Поглед към клубната йерархия

Промените в Юнайтед не спират с идването на Ратклиф. Главният изпълнителен директор Ричард Арнолд се прости с поста си. Това се очаква да стори и спортният директор Джон Мърто, който бива критикуван за трансферните си съвети.

Очаква се на неговото място да бъде назначен Пол Мичел. Той помогна на Тотнъм за привличането на играчи като Сон, Деле Али и Кийрън Трипиър. В същия момент трябва да се обърне внимание и на събитията в съблекалнята, която Ерик тен Хаг изпитва сериозни затруднения да овладее.

Още: Димитър Бербатов поряза жестоко Манчестър Юнайтед и Челси, определяйки своя фаворит във Висшата лига

5. Подсилване на школата

Както вече припомнихме, Ратклиф обръща сериозно внимание на юношите. Юнайтед е клуб с огромни традиции в развиването на млади играчи. Тимът има поне 1 продукт на академията в състава си за всеки мач от 1937-а година насам. В последните години обаче изостава сериозно в това отношение.

Последните продукти на клуба са Алехандро Гарначо и Коуби Мейно, които обаче имат много да наваксват, за да стигнат нивото на останалите титуляри в отбора и първенството като цяло. Всичко това е в резултат на изключително оскъдните средства, които се отделят за школата.

Същевременно градският съперник Сити отново може да бъде сочен като добър пример. Талантите на "гражданите" са силно търсени. Играчи като Кол Палмаър, Джеймс Трафорд и Карлос Форбс бяха продадени за сериозни суми, въпреки че рядко намираха място в редиците на Пеп Гуардиола. Ако Манчестър Юнайтед иска да излезе от тинята, то трябва да инвестира в своето бъдеще.

Още: Манчестър Юнайтед обърква плановете на Челси за 86-милионен голаджия

Фамилия Глейзър плаща умопомрачителна сума, ако реши да "прецака" Ратклиф за Манчестър Юнайтед

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички