Правителството на Острова сложи ръка върху футбола, започва голяма реформа


Правителството на Острова сложи ръка върху футбола, започва голяма реформа
Снимка: Getty Images/Guliver

1762 0

Правителството на Обединеното кралство изготви планове за голяма реформа на мъжкия футбол на Острова, включително назначаването на независим регулатор, за да се опита да създаде устойчиво бъдеще за спорта.

През ноември 2021 година бе публикувано становище, със съдействието на фенове, в което подробно се описваше необходимостта от по-голям контрол върху действията на клубовете, като финансовата стабилност и липсата на участие на привържениците във вземането на решения бяха сред акцентите. 

В резултат на това, ще бъде въведен независим орган, който ще наблюдава разходите на даден клуб и процесът по взимането на решения в него, а всеки бъдещ нов собственик ще трябва да премине през по-строг и изцяло нов "тест за почтеност". Този регулатор ще контролира и евентуалните санкции, които ще се налагат на онези, които нарушават правилата.

Освен че вече ще контролира кой може да притежава отбори, правителството на Великобритания обеща да даде глас и на феновете в управлението на техните клубове, в опит да избегне повторение на масови сцени на недоволство, каквито се наблюдаваха след първоначалното обявяване на проекта за т.нар. "Европейска Суперлига". 

Държавният секретар по цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство - Надин Дорис, каза: "Футболът е нищо без своите фенове и твърде дълго футболните власти не са били в състояние да се справят с някои от най-големите проблеми в играта. Сега сме ангажирани с фундаментална реформа, поставяне на футбола на по-устойчив финансов път, укрепване на корпоративното управление на клубовете и увеличаване на влиянието, което феновете имат в тяхното управление".

Вижте още: Фенове на Евертън вилняха във вътрешността на "Анфийлд" след загубата от Ливърпул (ВИДЕО)

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички