Ливърпул не се поддаде на провокациите на Евертън и триумфира в нервно дерби на "Анфийлд"


Ливърпул не се поддаде на провокациите на Евертън и триумфира в нервно дерби на "Анфийлд"
Снимка: Getty Images

6952 0

Английският гранд Ливърпул спечели домакинството си на градския съперник Евертън с 2:0 в дербито на Мърсисайд от 34-ия кръг на английската Висша лига. След много сблъсъци, конфронтации и нерви "червените" се пребориха за победата, която ги доближи на само една точка от лидера Манчестър Сити, а "сините" остават в зоната на изпадащите.

Евертън излезе с мисълта да изнерви играта на "Анфийлд" и стретията сработи. Ливърпул не успя да отправи нито един точен удар през първата част, която бе накъсана от много нарушения и спирания на играта, както и провокации от страна на играчите на гостите, които доведоха до конфронтации.

"Карамелите" изглеждаха опасни на контраатаки, особено по левия фланг, където действаше Антъни Гордън. Юрген Клоп обаче намери начин как да пробие дефанзивната постройка на Евертън, включвайки в игра Дивок Ориги и Луис Диас. Само две минути след влизането им резултатът бе открит, а Ориги имаше ключова роля.

Френският нападател, който се очаква да напусне "Анфийлд" през лятото, взаимодейства със Салах, а египтянинът намери Робъртсън, който съумя да вкара. В самия край на мача Ливърпул подпечата победата си с второ попадение, дошло след асистенция на Диас и гол на Дивок Ориги, който е показал в кариерата си, че обича да бележи във вратата на Евертън.

Така Ливърпул възстанови разликата от една точка до лидера Манчестър Сити - 79 срещу 80, пет мача преди края на сезона. Евертън пък остава на 18-о място с 29 пункта и ще трябва да се постарае повече, ако иска да не изпадне от Висшата лига. В следващия кръг Ливърпул гостува на Нюкасъл, докато Евертън посреща Челси.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на срещата Ливърпул имаше трудности да разиграва в противниковата половина, а "карамелите" често успяваха да отнемат топката и да организират бързи контраатаки. Те обаче се проваляха в последната третина на игрището, където футболистите на Франк Лампард не се справяха. Постепенно играта се накъса с много нарушения и голови ситуации на практика липсваха.

До края на частта Ливърпул тотално взе контрола над топката, който бе около 85% в полза на "червените". Това обаче не променяше факта, че домакините нямаха отправен точен удар към вратата на Джордан Пикфорд. Футболистите на Юрген Клоп опитаха няколко изстрела към противниковата врата, но всичките не намериха целта.

Евертън пък се прибра плътно в отбрана, което още повече затрудни съперника. "Карамелите" се опитваха всячески да провокират играчите на Ливърпул, изнервяйки обстановката на терена. В самия край на първата част се стигна до меле между играчите на двата тима след грубо единоборство. Това допълнително нажежи страстите както на игрището, така и по трибуните.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част продължи по начина, по който завърши и първата - с натиск на Ливърпул. Евертън изчакваше своите шансове при контраатаки. Такъв дойде в 53-ата минута, когато Антъни Гордън тръгна на скорост към вратата на Алисон, но след съприкосновение с Жоел Матип падна на тревата в пеналтерията. Съдията обаче не видя основания за отсъждане на дузпа.

След час игра Юрген Клоп извърши двойна смяна, пускайки в игра Луис Диас и Дивок Ориги, а съвсем скоро това даде резултат. В 62' Салах взаимодейства с Ориги в наказателното поле, а след това египтянинът центрира топката към далечната греда, където Анди Робъртсън остана непокрит от Шеймъс Коулман и засече топката с глава в мрежата на Джордан Пикфорд - 1:0!

В последните минути на срещата Евертън се активизира. Първо Алисон Бекер рискува много, боксирайки центриране от статично положение на посоки. Топката рикошира в играч и за късмет пое в друга посока от тази на голлинията. Малко след това пък се стигна до ново опасно подаване в непосредствена близост до вратата на Ливърпул, но Анди Робъртсън успя да избие топката току преди играч на Евертън да стреля.

В 85-ата минута Ливърпул успя да си подсигури победата с второ попадение. След центриране от корнер топката бе изчистена извън наказателното поле, но се озова във футболист на "червените". Последва ново подаване към далечната греда, където Луис Диас опита акробатичен удар, който се превърна в центриране. Топката стигна до Дивок Ориги, който се разписа с глава от непосредствена близост - 2:0!

Стартови състави:

Ливърпул (4-3-3): Алисон, Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Кейта, Тиаго, Салах, Жота, Мане

Евертън (4-3-3): Пикфорд, Коулман, Холгейт, Годфри, Миколенко, Алан, Дукуре, Иуоби, Грей, Гордън, Ришарлисон

Ливърпул - Евертън по ТВ: Къде да гледаме мача?

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за градското дерби!

ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Съставът на Юрген Клоп ще търси задължителна победа, с която да се доближи отново на 1 точка от лидера във временното класиране Манчестър Сити. "Червените" са на второ място с 76 пункта - 3 по-малко от "гражданите".

Този на Франк Лампард пък преследва друга цел - оцеляването в Елита. "Карамелите" са точно над чертата (17-о място) със сбор от 29 точки, а 18-ият Бърнли има 28 (но и мач повече от Евертън).

Дербито от есенния дял на шампионата се състоя на 1 декември и завърши с категоричното 4:1 за Ливърпул на "Гудисън Парк".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички