Прагматично и без "феерии": Манчестър Сити и Ливърпул не блеснаха, но отново впечатлиха (ВИДЕО)


Прагматично и без "феерии": Манчестър Сити и Ливърпул не блеснаха, но отново впечатлиха (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4761 0

Манчестър Сити и Ливърпул не успяха да се победят в едно от най-големите дербита във Висшата лига през последното десетилетие. Двата тима не се представиха бляскаво и с "феерии", завършвайки при резултат 1:1 на "Етихад".

Срещата бе съпътствана от сериозно тактическо надиграване и битка за центъра на терена. Повечето шансове бяха пред Сити, а попадението за тях бе отбелязано от Ерлинг Холанд в 27-ата минута, а с него той се превърна в най-младия играч с 50 гола във Висшата лига, като в същото време стана и футболиста с най-малко изиграни мачове, който достига до тази цифра.

От другата страна, в отбора на Ливърпул с лошо ще бъде запомнен Алисон. Бразилският страж бе много колеблив и именно заради негова грешка се стигна до гола на Холанд. Мърсисайдци се спасиха в 79-ата минута след бърза контраатака, която завърши с хубаво попадение на Трент Александър-Арнолд.

Това също така бе сблъсък номер "29" между Клоп и Гуардиола. Германският тактик може да се похвали с 12 победи, а Пеп с 11, като днес се стигна до равенство №6 между двамата специалисти.

Манчестър Сити продължава да е първи на Острова с актив от 29 точки, Ливърпул пък следва "гражданите" с 1 точка по-малко. През седмицата "небесносините" ще мерят сили с РБ Лайпциг в Шампионска лига, а "червените" ще спорят с ЛАСК Линц в Лига Европа.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата започна равностойно, но след петата минута "гражданите" започнаха да натискат здраво. В 10' Алисон сгреши и подари топката на Фил Фоудън, който не успя да отиграе ситуацията добре. Пет минути по-късно се стигна до страхотен шанс за Дарвин Нунес, който стреля с глава, но не съумя да вкара.

Натискът на Сити продължи и в следващите минути и до логичното се стигна. В 27-ата минута Ерлинг Холанд се отскубна и наказа грешка в отбраната на Ливърпул с некачествен удар, но голов - 1:0 за Сити.

Ливърпул се хвърли в предни позиции, но не успя да сътвори нищо по-сериозно пред вратата на Едерсон. Три минути преди края на първата част Доку комбинира с Алварес, който обаче стреля неточно. В 44' Фоудън бе намерен от Алварес в половината на мърсисайдци, а британецът стреля мощно, но Алисон се намеси подобаващо и спаси.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Сити вдигна оборотите още повече след почивката. В 55-ата минута се стигна до отличен шанс. Топката бе пратена в дълбочина към Доку, който навлезе в наказателното поле и подаде на Хулиан Алварес. Аржентинецът обаче стреля силно и не уцели очертанията на вратата. В следващите минути "червените" започнаха да пресират и се настаниха в половината на Сити, но не стигнаха до нищо по-сериозно пред вратата на Алисон.

В 68-ата минута Манчестър Сити получи правото да изпълни корнер. Топката бе центрирана в наказателното поле, а там Рубен Диаш я вкара за 2:0. Попадението обаче веднага бе отменено, тъй като на повторение се видя, че Мануел Аканджи извършва нарушение срещу Алисон.

В 79-ата минута Холанд направи голям пропуск от близка дистанция, а при последвалата контраатака Сити бе наказан, тъй като мърсисайдци се озоваха бързо в наказателното поле, а топката бе предоставена на Трент Александър-Арнолд, който с много прецизен и силен удар по земя изравни за 1:1.

След изравнителното попадение последва сериозен натиск от хората на Гуардиола. В заключителните секунди на добавеното време "гражданите" можеха да сложат точка на спора след нескопосана изява на Алисон, а след това удар на Холанд с глава се размина на сантиметри от страничния стълб.

Стартови състави

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Аканджи, Диаш, Аке, Родри, Силва, Фоудън, Доку, Алварес, Холанд

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Мак Алистър, Собослай, Джоунс, Жота, Салах, Нунес

Преди мача

Преди срещата букмейкърите определят домакините за абсолютен фаворит, макар че Холанд и още куп звезди са под въпрос - Нунеш, Ковачич, Едерсон, Гомес и Аке, а Де Бройне и Стоунс са с дългосрочни контузии. 

Ситуацията и за мърсисайдци не е по-проста - Байчетич, Джойнс, Робъртсън и Тиаго също са контузени, а под въпрос са Гомес, Гравенберх и Конате.

В последния кръг преди паузата за националните отбори приключи серията на Сити от пет поредни победи (4:4 с Челси), докато Ливърпул остава неубедителен - три победи, загуба и реми в последните си 5 срещи във всички турнири. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички