"От първо до трето място": Какво се обърка за Томас Тухел и Челси?


"От първо до трето място": Какво се обърка за Томас Тухел и Челси?
Снимка: Getty Images

3273 0

Какво се обърка в Челси? Отговорът на този въпрос търси журналистът от "ESPN" Иън Дарк.

Временният спад се превърна в нещо като криза за европейските шампиони, а ореолът на Томас Тухел малко се поразклати. От лидер във Висшата лига и фаворит за титлата само преди няколко седмици, отборът на Тухел падна до третото място и в момента е на шест точки от Манчестър Сити.

На 23 ноември Челси нанесе най-тежкото поражение в европейската история на Ювентус - 4:0. Но в предходния си домакински мач на 6 ноември отборът по някакъв начин успя да превърне тоталната си доминация над борещия се за оцеляване Бърнли, в равенство 1:1, въпреки че притежаваше топката в 70% от времето.

След това дойде голямата грешка на Жоржиньо, която донесе точка на Манчестър Юнайтед на "Стамфорд Бридж" на 28 ноември. Челси все пак победи Уотфорд на 1 декември, но тогава Тухел призна, че неговият отбор е имал "късмет". Вече имаше повод за безпокойство...

"Сините" все още имаха страхотния си рекорд в защитен план, на който да се опират - бяха допуснали само четири гола в първенството през целия сезон. Никой противников отбор не беше отбелязал повече от едно попадение срещу тях и точно тогава дойде сривът и загубата в дербито с Уест Хем с 2:3 на 4 декември. Последва и мъчна победа след обрат срещу Лийдс, само за да се стигне до нови две равенства - 1:1 с Евертън и 0:0 с Уулвс.

Увереността намаля, а манталитетът и концентрацията на отбора започнаха да изглеждат подозрително с наближаването на празничния период. Старши треньорът Тухел се опита да се изкаже философски, но със сигурност вече се притесняваше.

Голям фактор за тези резултати бе отсъствието на майстора в халфовата линия Н'Голо Канте, който започна в само седем мача във Висшата лига поради контузия и заболяване. Матео Ковачич, който бе в блестяща форма, също се контузи в края на октомври. Не можем да не споменем и факторът "Ромелу Лукаку". Белгийският национал започна втория си престой в Челси с четири гола в четири мача, а след това изигра седем "сухи" срещи преди да получи травма в глезена в двубоя срещу Малмьо от Шампионската лига.

В момента той е и сред футболистите в изолация заради положителен тест за COVID-19. Съществува подозрението, че Томас Тухел все още работи върху най-добрия начин, по който да оптимизира качествата на Лукаку спрямо предпочитаната от него формация. Друг играч във форма - Бен Чилуел, също получи контузия и за момента Маркос Алонсо не може да "влезе в неговите обувки".

Не всичко е гибел и мрак, разбира се. Челси все още е трети в таблицата с шест точки пред четвъртия Арсенал, Рийс Джеймс играе страхотно, а Мейсън Маунт отбеляза четири гола в последните си пет мача във Висшата лига.

Дефицитът от шест точки до върха може и да не звучи много, но със сигурност настроението в Лондон все пак малко се е понижило. В началото на 2022 година предстоят две много важни дербита, които ще покажат дали Челси ще може да се бори за титлата през сезон 2021/22:

2 януари: Челси - Ливърпул

15 януари: Манчестър Сити - Челси

Тези мачове ще бъдат перфектният шанс за Челси и Томас Тухел да се върнат обратно в играта, завършва материала си за "ESPN" Иън Дарк.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички