"Орловото око" Юрген: Топ 5 най-добри трансфери на Ливърпул в ерата "Клоп"


"Орловото око" Юрген: Топ 5 най-добри трансфери на Ливърпул в ерата "Клоп"
Снимка: GettyImages

4963 0

Юрген Клоп безспорно се превърна в един от най-великите треньори не само на своето време, но и в историята като цяло. Германският специалист бързо изгради име, но пикът в кариерата му започна през октомври 2015-а година.

Тогава той застана начело на Ливърпул - един от най-успешните отбори в света, който тънеше в нищета години наред. Още първите му дни на "Анфийлд" дадоха начало на нова ера в английския колос.

Той спечели всичко възможно - Висшата лига, Шампионска лига, Купата и Суперкупата на Англия, ФА Къп, Къмюнити Шийлд, Световното клубно първенство и Суперкупата на УЕФА. 

Още: Юрген Клоп обяви ужасна новина за Нунес току преди дербито Арсенал - Ливърпул

Това обаче не е всичко. Със значително по-малък бюджет от повечето водещи клубове в Европа, германецът съумя да сформира не само отбор, но и семейство при мърсисайдци. Точното му око на трансферния пазар доведе на "Анфийлд" безброй играчи от световна класа, без особени разходи за повечето от тях.

Е, наставникът шокира всички с решението си да напусне "червените" в края на сезона, но оставя незалечима следа след себе си в клуба.

Кои са петте най-добри трансфери на Клоп в Ливърпул?

5. Анди Робъртсън

Привлечен за 9 милиона евро от Хъл Сити през лятото на 2017-а година, трансферът на Анди Робъртсън ще остане като една от сделките на десетилетието.

Шотландският ляв бек за нула време се утвърди като неизменна част от състава на мърсисайдци, а това не беше "чудо за 3 дни". И до ден днешен крайният бранител е твърд титуляр в Ливърпул. 

Още: Юрген Клоп има абсолютна "машина" в Ливърпул, която гази наред, но никой не говори за нея

Страхотните му намеси в защита, неуморната и дълбока преса, както и честите включвания в атака и асистенции, са само част от страхотните качества, които той притежава.

Той и партньорът му в защита на отсрещния фланг - Трент Александър-Арнолд, спорят за признанието защитник с най-много голови подавания в историята на Висшата лига. Към момента Робъртсън има 277 мача, 9 гола и 63 асистенции на сметката си с "червените".

4. Алисон 

Алисон е четвъртата най-скъпа покупка в историята на Ливърпул. Бразилският страж бе привлечен от Рома по време на летния трансферен прозорец през 2018-а година за сумата от 62.5 милиона евро.

Въпреки това, той отдавна е оправдал инвестицията на "червените". 31-годишният вратар е в основата на успехите на тима в последните 6 години. Той има 254 срещи, 112 "сухи" мрежи, гол и 3 асистенции с екипа на Ливърпул. Носител е на 2 "Златни ръкавици" на Висшата лига.

Още: Ливърпул се преклони пред Юрген Клоп: Германецът с 200 победи във Висшата лига

3. Садио Мане

Ливърпул направи трансфера на Садио Мане най-скъпия такъв на африкански играч за всички времена. Сенегалецът премина на "Анфийлд" от Саутхямптън през 2016-а година за сумата от 41.2 милиона евро.

И тя обаче не изглежда толкова висока, предвид стореното от нападателя с червената фланелка. Той сформира страхотен тандем с Мохамед Салах и Роберто Фирмино в атака, който носеше на мърсисайдци успех след успех.

Още: Юрген Клоп коментира Ливърпул 4:1 Челси, играта на 20-годишния Конър Брадли и пропуските на Дарвин Нунес

Със своите страхотни качества и скромност крилото се превърна в легенда и любимец на феновете на Ливърпул. Той записа 269 мача, 120 попадения и 48 асистенции преди да премине в Байерн Мюнхен поради отказ на клуба да повиши заплатата му.

За фактора Клоп в случая идеално говори фактът, че след като напусна Острова, Мане претърпя огромен спад във формата си и в момента се подвизава в Саудитска Арабия.

2. Върджил ван Дайк

Втората най-скъпа покупка в цялата история на Ливърпул отново акостира на "Анфийлд" от Саутхямптън. През януари 2018-а година мърсисайдци привлякоха Ван Дайк на цена от 84.65 милиона евро.

Мнозина поставят нидерландския защитник на върха в класацията за най-добри в историята на Висшата лига. Физическите му данни, мощта и позиционирането му са мечта за всеки играч на този пост.

Освен това, "червените" се сдобиха с един нов лидер в лицето на бранителя. Той носи със себе си страхотен дух и мъжество, които бяха така нужни на отбора в годините на неговото окомплектоване.

Ван Дайк има 247 срещи, 21 попадения и 14 голови подавания с английския колос. Печели "Играч на сезона" в Англия през кампания 2018/19 г. Освен на Ливърпул, носи капитанската лента и на националния отбор на Нидерландия. 

Още: Ливърпул сложи край на черна тенденция срещу Челси, Нунес удари 4 греди, а младок направи на пух и прах "сините" (ВИДЕО)

1. Мохамед Салах

Немалко приеха скептично привличането на отхвърления от Челси Мохамед Салах през лятото на 2017 г. Мърсисайдци платиха на Рома 42 милиона евро, за да се сдобият с един от най-великите нападатели в историята на Висшата лига.

332 мача, 204 гола и 88 асистенции по-късно, египтянинът вече отдавна е със статут на легенда на "Анфийлд". Каквото и да се каже за него, ще бъде малко.

Още: "Некомфорт": Юрген Клоп с молба към феновете на Ливърпул дни след шокиращата новина

Крилото 3 пъти става топ реализатор на първенството, 2 пъти "Футболист на годината" на Острова. Салах затвърди статута си на емблема на отбора миналата година с отказа на близо 200 милиона евро заплата годишно от Саудитска Арабия.

Мануел Нойер свърза Юрген Клоп с Байерн Мюнхен

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички