Нов сезон, нов Манчестър Сити - какво се промени?


Нов сезон, нов Манчестър Сити - какво се промени?
Снимка: Getty Images/Guliver

1080 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити стартира своята кампания във Висшата лига с победа като гост над един от тежките опоненти в първенството Арсенал. Това е втора победа за Хосеп Гуардиола от началото на новия сезон, като преди седмица "гражданите" успяха да победят и Челси в мач за "Къмюнити шийлд".

Победата в мача срещу "сините" от Лондон не показа нищо различно от стила на игра на "небесносините" от последния шампионски сезон, но в първия мач от Висшата лига, отново изигран в столицата на Англия, Манчестър Сити демонстрира нов стил на игра, който изненада много от привържениците на тима.

Гуардиола вече загатна, че ще изисква от своите играчи през новия сезон да подобрят представянето си, ако не успеят да подобрят рекордите, които поставиха миналата година. "Гражданите" трябва да намерят начин да се справят с отборите, които излизат със сериозен дефанзивен план - дълбоко прибрани в отбрана.

Каталунският специалист прояви нова тактика още в първия мач в първенството, опитвайки се да изненада новия селекционер на Арсенал Юнай Емери. Основните характеристики на отбора се запазиха - пресата, желанието за доминация на терена и рязките пробиви в атака. Но игровата тактика и ролята на някои играчи бе променена...

Сити се отбранява срещу Арсенал във формат 4-4-2, което се различава от познатото ни 4-1-4-1 от миналия сезон. Серхио Агуеро и Бернардо Силва имаха задачата да пресират първи опонента си, а след това се включваха и Рахийм Стърлинг и новото попълнение в отбора Рияд Марез. 

По-важната промяна обаче бе свързана с един определен играч на терена - Бенджамин Менди. Френският национал бе дълго контузен в началото на миналата кампания, но в края се завърна и показа, че разполага с качества, напълно отговарящи на нивото на "гражданите".

Ролята на Менди не бе изцяло на левия фланг, като бившият играч на Монако имаше задачата да се включва в средата на терена, където да разиграва топката при изграждането на атаките, а след това да се включва и в самото нападение на клуба от Манчестър по левия фланг на атаката.

Определено Бенджамин Менди има какво да подобрява в своята игра, но енергията и желанието, което проявява е наистина удивително. Тези непрестанни пробиви и опитите му да помогне в атака на "гражданите" са от изключителна полза за тима.

Менди успя да запише и двете асистенции за попаденията на отбора срещу "топчиите", което е достатъчно показателно за приноса му към играта. Французинът се нуждае от още малко време, за да влезе в оптимална форма, а тогава можем спокойно да очакваме да се превърне в един от най-опасните играчи на "небесносините".

Гъвкавостта на играчите в тима на Гуардиола и качествата, които имат, позволява на испанския специалист да прави постоянни ротации в играта - без дори да се налага да се правят смени. Така противникът често се обърква и не успява да проследи действията на "гражданите", а освен това всеки един играч в даден момент от мача има възможност да си отпочине малко повече от другите.

Гуардиола за пореден път демонстрира, че е изключителен тактик, а подобен ход може да помогне изключително много на отбора в дългосрочен план, имайки предвид натоварената програма на отборите от Англия.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички