Мърсисайд отново е червен, Ливърпул прати Евертън сред изпадащите с исторически разгром


Мърсисайд отново е червен, Ливърпул прати Евертън сред изпадащите с исторически разгром
Снимка: Getty Images/Guliver

6651 0

Ливърпул и Евертън изиграха полувремето на сезона в спиращ дъха мач пред малко над 53 000. Още на почивката резултатът бе 4:2 в полза на мърсисайдци, като за първи път в това дерби има 6 гола за едно полувреме. През втората част падна само един гол, който оформи крайния резултат 5:2. Двама играчи, които по принцип не са титуляри в редиците на европейския шампион имаха голяма заслуга за успеха, реализирайки първите три гола - два за Дивок Ориги и един за Джердан Шакири.

С победата момчетата на Юрген Клоп продължават уверено да маршируват към титлата с 14-та победа от 15 мача. "Червените" водят убедително пред втория Лестър с 8 точки, като са и с цели 11 пункта пред шампиона Манчестър Сити.

Загубата за Евертън, пък, оставя отбора в зоната на изпадащите с 14 точки от 15 двубоя. "Карамелите" са с 6 повече от последния Уотфорд. Поражението вероятно ще коства мястото на мениджъра на тима Марко Силва.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Играчите на Ливърпул установиха контрол над двубоя още от първите секунди, като само след 1 минута се стигна до първия удар в двубоя, дело на Садио Мане. Именно сенегалецът даде ключово подаване към Дивок Ориги след убийствена контраатака в 6-ата минута. Белгиецът преодоля Пикфорд и реализира на опразнената врата - 1:0.

"Червените" продължиха да бъдат по-активният отбор, като играта им се отплати за 2-ри път в 17'. Трент Александър-Арнолд разтегли играта с дълъг пас по страхотен начин, Мане получи топката, напредна и видя пролуката в отбраната на "карамелите", за да подаде изключително прецизно подаване към Джердан Шакири. Швейцарецът получи топката и реализира от близка дистанция - 2:0. 

21' - най-сетне нещо по-стойностно от Евертън. Гостите намалиха изоставането си в резултата след попадение на централния защитник Майкъл Кийн. Стигна се до суматоха в наказателното поле на Ливърпул, а най-бързо се ориентира бранителят, който се разписа на метри от голлинията - 2:1.

И двата отбора играят агресивно. Андрю Робъртсън, Александър-Арнолд (на два пъти) и Ричарлисон се отчетоха с по-груби и неспортсменски действия. В 25', пък, "карамелите" имаха претенции за дузпа, след като Ван Дайк използва цялата си физиката, за да извади Калвърт Люин от равновесие, точно когато нападателят се приготвяше за удар. Все пак, Майк Дийн правилно отсъди удар от вратата.

В 30-ата минута Ориги реализира своето второ попадение в двубоя. Огромна заслуга за него има и Деян Ловрен, който направи феноменален пас почти през цялото игрище, за да намери своя съотборник, който пое топката с впечатляващо първо докосване, а след това хладнокръвно прехвърли Пикфорд и направи резултата 3:1.

4:1! Точно, когато Евертън надигна глава и изпусна няколко положения, последното от които изключително сериозно, Ливърпул организира контраатака по учебник, Александър-Арнолд превзе голяма част от терена, оказа се пред наказателното поле на противника и подаде към напредващия на скорост Мане, който с прецизен удар добави и попадение към двете си асистенции.

Феноменално! След постепенна атака и центриране от фланга на появилия се Бернард, Ричарлисон успя да върне надеждите за "карамелите", след като се разписа с глава - 4:2. Секунди по-късно главният съдия свири края на първото полувреме и двата отбора се оттеглят за почивка след спираща дъха първа част. За първи път в богатата история на това съперничество има 6 гола за едно полувреме.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Второто полувреме започна със същия заряд, с който завърши и първото. Положенията не бяха толкова сериозни, но атаките продължиха да валят една след друга. Евертън получи добър шанс да се разпише от пряк свободен удар в 52', но изпълнението на Люка Дин мина над вратата. Ливърпул, от своя страна, можеше да увеличи преднината си след едно от няколкото изпълнения на ъглов удар, при което се стигна до кратка суматоха, но гостите се справиха. 60-та минута Ричарлисон намери добре топката с глава след изпълнение на корнер, но за негово нещастие ударът му бе точно в Адриан.

Малко преди средата на второто полувреме Трент Александър-Арнолд постъпи изключително незряло, но за негов късмет му се размина. При положение, че вече има жълт картон, младият англичанин умишлено игра с ръка и спря атака на "карамелите". Майк Дийн обаче подмина ситуацията.

Момчетата на Юрген Клоп, очевидно доволни от резултата, понамалиха темпото. И двата отбора имаха положения, но никое от тях не бе достатъчно сериозно. Стигна се до 80-ата минута, когато Садио Мане направи сериозен пропуск и не съумя да реализира своето второ попадение в двубоя. В ситуацията сякаш си попречи със своя съотборник Жоржиньо Вайналдум, а в крайна сметка сенегалецът не успя да разпечата вратата на Пикфорд от пеналта.

84' отново Садио Мане бе изключително близо до гола след извеждащо подаване на появилия се преди минути Хендерсън. Мане преодоля вратаря, но не успя да настигне и изстреля топката навреме. Бе застигнат от защитник в синьо и затворен с тяло. В следващата атака, пък, "карамелите" изпуснаха най-чистото си положение за втората част, след като друга резерва - Мойс Кийн, излезе очи в очи срещу Адриан, но стреля в аут.

90-та минута Жоржиньо Вайналдум прави резултата 5:2. Невероятна игра на Роберто Фирмино, който "излъга" бранител на Евертън, след което подаде към холандеца, който с премерен удар в ъгъла оформи разгрома над местния съперник.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Адриан, Алекзандър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робертсън, Вайналдум, Милнър, Лалана, Шакири, Мане, Ориги

Евертън: Пикфорд, Холгейт, Мина, Кийн, Сидибе, Дин, Сигурдсон, Дейвис, Иуоби, Ричарлисон, Калвърт Люин

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ливърпул е категоричен лидер в английския елит, след като е единственият отбор без поражение до момента. Възпитаниците на Юрген Клоп са с 40 точки - 8 повече от Лестър към настоящия момент и 8 пред Манчестър Сити, който е с мач повече. За последно пък "червените" загубиха мач от Висшата лига на 1-и януари от "гражданите" като гост. 

Евертън не се намира в най-доброто си състояние, като е в долната половина на таблицата. "Карамелите" са едва 17-и с две точки над зоната на изпадащите, което не съответства на сериозните амбиции, предявени от отбора през лятото. Ситуацията може да стане още по-тежка предвид историята в градското съперничество. 

Последната победа на Евертън в този сблъсък датира от далечната вече 2010 година, и то на "Гудисън Парк". На "Анфийлд" пък "карамелите" изглеждат почти безпомощно, като през настоящия век не са печелили, а през 1999 година е последният им успех там. От 2000 година насам двата отбора имат 10 равенства в дома на Ливърпул, а "червените" са с 12 победи, 4 от които бяха постигнати в последните 5 мача. 

Очаквайте стартовите състави към 21:15 часа! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички