Джордан Хендерсън преди мач №250: Не искам да ни помнят само от мача в Мадрид


Джордан Хендерсън преди мач №250: Не искам да ни помнят само от мача в Мадрид
Снимка: Guliver/GettyImages

2013 0

Капитанът на европейския шампион Ливърпул Джордан Хендерсън даде голямо интервю пред клубната телевизия по случай неговия юбилеен мач номер 250 за "червените".

-Джордан Хендерсън, честито, вече имаш 250 мача за Ливърпул, подвиг постигнат само от петима играчи в ерата на Висшата лига. Вече си в уважаваната компания на Джейми Карагър, Стивън Джерард, Сами Хийпия, Пепе Рейна и Роби Фаулър.

- Благодаря! Разбира се, че съм много съм горд да имам 250 мача за Ливърпул, но в момента не мисля за това. Имам по-важни въпроси свързани с отбора над които съм съсредоточен. Ще правя подобни равносметки в края на кариерата си. Надявам се да изиграя за клуба още много срещи. Получих няколко контузии, когато пристигна Юрген Клоп, но да чукна на дърво, през по-голямата част от времето съм здрав откакто съм на Анфийлд. Никой обаче не знае какво го очаква в бъдеще. Чувствам се в добра форма и мисля, че имам какво да дам още от себе си.

- Ливърпул те привлече като 20-годишен младеж през 2011 г. и веднага помогна на клуба да спечели първия си трофей, след шестгодишна суша през 2012 г. След това пое капитанската лента от Стивън Джерард, за да вдигнеш Купата на Европейските Шампиони. Мина обаче и през болезнени моменти с неуспехи във финали.

- Като цяло периодът ми е невероятен и се наслаждавам на живота си в Ливърпул. Независимо от добрите и лошите моменти, откакто съм тук, давам всичко от себе си за клуба и ще продължа да правя. Това е най-важното и просто продължаваш да работиш всеки ден за клуба и феновете. След финала в Шампионската лига ми се губят моменти. Бях много емоционален, след последния съдийски сигнал. Усещането е нещо, което не мога да опиша…

Може би е най-доброто чувство в света във футбола. Всеки път, когато се замисля или погледна назад, осъзнавам колко е специално. Това е още една причина за всички момчета в отбора, да искаме да го преживеем отново. Вдигането на трофея като капитан, беше огромна чест за мен, но колективната радост на всеки свързан с клуба, докосна сърцето ми. В съблекалнята виждаш, колко много означава това за всички момчета. Дори и за треньорския щаб.

Всички те и феновете се чувстваха горди с успеха ни, затова искаме да ги зарадваме отново.Никога няма да забравя момента, в който вдигнах трофея. Това беше уникален момент за мен, просто е невероятна чест да го направиш от името на отбора. Никой не може да ни отнеме това, а сега виждам глада на съиграчите си, които искат да спечелят колкото се може повече трофеи с Ливърпул.

Тези съкровени спомени се надявам да не са само след незабравимият финал в Мадрид. Защото на следващия ден улиците на Ливърпул бяха залети от над 750 000 души, които ви посрещнаха като герои.

Дори сега, когато се върна в мислите си и се сетя колко много фенове ни чакаха на парада си мисля, че е нещо уникално и специално. Просто ти се иска да го преживееш отново и ти дава допълнителни сили да работиш повече, за да имаш отново тази възможност. Започнахме чудесно сезона във Висшата лига, но трябва да продължим така още дълги месеци.Винаги съм знаел колко велик е Ливърпул, но когато станеш част от него осъзнаваш, колко повече е. Особено, когато тръгнахме по турнета, като млад играч.

Не бях свикнал с такива неща в предсезонната подготовка и в Азия видяхме невероятни сцени. Нещо, за което си казваш: „Леле имаме толкова много фенове по цял свят.“ Те са част от световното футболно семейството на Ливърпул от много години. След успеха, който постигнахме в Шампионската лига, още деца ще искат да подкрепят Ливърпул, защото им харесва футбола който играем или харесват играчите в отбора.

Имаме много модели за подражание в отбора. Така, че колкото повече успехи постигаме, толкова повече ще расте фенбазата. Трябва да печелиш в дълги периоди и точно това се опитваме да направим.

- Значи сте си поставили за цел повече трофеи, но това ще ви превърне ли в легенди на Ливърпул?

- В момента много хора говорят за нас и успеха в Мадрид, но това не е достатъчно за отбора. Ще бъдем такива, ако хората продължават да говорят за нас след 10 – 15 години. Искаме това, защото вярвам, че сме фантастичен отбор и можем да бъдем много по-успешни, ако продължим в същата посока на работа и подобряване на изявите си. Предстои ни още много работа, но от нас зависи. Искаме да спечелим не само Шампионската лига, но и всички други трофеи. Знам, че е по-лесно да се говориш, отколкото да го направиш, но съм в клуба отдавна и не намирам причина да не го постигнем. Имаме фантастичен отбор и мениджър, така че ще се опитаме да постигнем всичко, което е възможно.

- Отличителен белег за Ливърпул, че постигнахте забележителните 101 точки в последните си 38 мача в Премиършип и имате само една загуба. Юрген Клоп ви превърна в чудовища.

- Разбира се, манталитетът на футболистите е важен, колкото и техническите им способности. Мисля, че всеки вижда колко е талантлив отбора, но имаме и страхотни лидери, които имат фантастично отношение, а това е наистина важно, когато се налага да играеш на всеки три дни. Всеки помага на колегата си и иска да играе, макар да имаме голям състав от добри футболисти. Юрген Клоп може да си позволи ротации от време на време и всеки играч иска най-доброто за клуба, което в крайна сметка е да спечели трофеи.

- Как се спасявате от шума около отбора в ерата на социални медии, мобилните телефони и непрекъснатото телевизионно отразяване на нещата, които водят до свръхочаквания?

- Опитваме се да не четем социалните медии. Мениджърът ни знае как да ни фокусира в тренировъчния процес, без значение с кого ще играем. Не обръщаме внимание на хорските приказки, а на това, което правим. Във всяка тренировка се раздаваме на 100%, защото това е наистина важно. Както казах имаме страхотни лидери в съблекалнята, които не позволяват смъкване на нивото. Когато работиш по този начин в определен период, това се превръща в рутина и става все по-лесно и по-лесно. От съществено значение за успехите на Ливърпул е, че отборът е съставен не само от феноменални таланти, но и добри хора.

Обичаме колегите да се справят добре и да получават индивидуални награди. За мен е важно всеки да получава признание за добрата си работа на футболния терен.Това е важно и за останалите момчета, може би съм пристрастен, защото в съблекалнята няма играч, който не дава всичко от себе си. Това е важно, защото дори да си топ играч, трябва да уважаваш останалите и да оценяваш труда на другите.

Превод: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички