Манчестър Юнайтед матира Ливърпул и се откъсна пред големия съперник


Манчестър Юнайтед матира Ливърпул и се откъсна пред големия съперник
Снимка: Gulliver/GettyImages

3158 0

Манчестър Юнайтед изигра изключително първо полувреме срещу Ливърпул, което се оказа достатъчно за победа в голямото дерби на английската Висша лига. "Червените дяволи" спечелиха с 2:1 на "Олд Трафорд" и взеха ключов аванс в битката за второто място в шампионата.

Големият герой за 20-кратните шампиони беше Маркъс Рашфорд, който отбеляза и двата гола през първото полувреме, нанасяйки тежък удар върху Ливърпул. Мърсисайдци почти нямаха положения пред вратата на Де Хеа.

През второто полувреме Манчестър Юнайтед заложи изцяло на защитата и в 66' Садио Мане прати остра топка в наказателното поле, която Ерик Баи вкара в собствената си врата - 2:1. До края на мача Ливърпул атакуваше масирано, но не се стигна до чисто голово положение, а единствено два пробива на Фирмино и Мане доведоха до нещо по-интересно пред вратата на Де Хеа - 2:1 краен резултат.

Това сложи край на серията от 4 поредни равенства между двата отбора. Това е и първи успех на Манчестър Юнайтед над големия съперник от началото на 2016 година насам.

Успехът на Моуриньо и компания направи разликата с Ливърпул 5 точки в битката за второто място. "Червените дяволи" имат 65 точки, а Тотнъм в момента е 4-и с актив от 58 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 14' Де Хеа прати топка дълбоко в половината на Ливърпул. Лукаку надскочи Ловрен и изведе Рашфорд в наказателното поле. С перфектен финт и рязко сменяне на посоката крилото се освободи от Арнолд и завърши с удар по диагонала - 1:0 за "червените дяволи".

9 минути по-късно отново дълга топка от Де Хеа достигна до Лукаку. Той успя да се пребори със защитник и изведе Мата, който обаче беше блокиран от Ван Дайк, а защитникът успя да му избие топката. Арнолд обаче отново не се ориентира, топката се озова в Рашфорд и с втория си удар той вкара за 2:0.

След двете попадения Ливърпул се опита да натисне своя съперник и Роберто Фирмино имаше два шанса да стреля, но и в двата случая стреля право в обятията на Де Хеа. В 38' пък "червените дяволи" развиха ново фантастично нападение, а Санчес намери непокрития Мата в наказателното поле. Испанецът пробва странична ножица, а ударът му мина на сантиметри встрани от вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Почти 20 минути нищо не се случваше на терена, въпреки че в началото на второто полувреме можеше да бъде отсъдена дузпа, след като Антонио Валенсия игра с ръка. В 66' обаче гостите се върнаха в мача, благодарение на автогол. Садио Мане получи по лявото крило и опита центриране, което беше заковано във вратата от защитника на Манчестър Юнайтед Ерик Баи - 2:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Юнайтед: Давид Де Хеа, Антонио Валенсия, Ерик Баи, Крис Смолинг, Ашли Йънг, Скот МакТоминей, Неманя Матич, Хуан Мата, Алексис Санчес, Маркъс Рашфорд, Ромелу Лукаку

Ливърпул: Лорис Кариус, Тренд Алекзандър-Арнолд, Деян Ловрен, Върджил Ван Дайк, Андрю Ребертсън, Емре Джан, Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Садио Мане, Мохамед Салах, Роберто Фирмино

Отборът на мениджъра Жозе Моуриньо има 62 точки, докато "мърсисайдци" са с 2 по-малко. Португалецът ще може да разчита на Маруан Фелайни, който се завърна в групата след контузия на коляното и не е играл от края на януари.

Аут поради травми са Андер Ерера, Маркос Рохо, Антони Марсиал, Фил Джоунс и Дейли Блинд. Тежък удар часове преди дербито получи Моуриньо, след като голямата звезда на тима Пол Погба не довърши тренировката си в петък и е аут от сблъсъка. В състава на Ливърпул пък се завръщат Джордан Хендерсън, Андрю Робъртсън и Жоржиньо Вайналдум, които страдаха от травми, но аут е Натаниел Клайн.

Ливърпул пристига в Манчестър с една от най-силните атакуващи линии в Европа, като единствено френският Лион има еднакъв брой голове с мърсисайдци далеч от дома - 34. През този сезон Юнайтед пък подобри статистиката си срещу тимовете от Топ 6 - три победи, едно равенство и три загуби в 7 мача. За сравнение - през миналата кампания момчетата на Жозе Моуриньо записаха два успеха в 10 срещи.

Поглеждайки към нападателите, Мохамед Салах ще търси гол в шести пореден мач за Ливърпул в Премиършип. Лидери за тима по този показател са Даниел Стъридж с 8 и Майкъл Оуен с 6. Ромелу Лукаку има проблем да бележи срещу отбори от Топ 6 в Англия. Белгиецът има 16 гола в общо 64 мача в кариерата си, докато срещу останалите тимове има 83 попадения в 150 срещи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички