Манчестър Сити сломи Нюкасъл в дерби в челото на Висшата лига - Де Бройне и Холанд със слаб мач (ВИДЕО)


Манчестър Сити сломи Нюкасъл в дерби в челото на Висшата лига - Де Бройне и Холанд със слаб мач (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3129 0

Английският шампион Манчестър Сити записа ценен успех срещу претендент за местата в топ 4 на Висшата лига. "Гражданите" надделяха с 2:0 над Нюкасъл, въпреки че не показаха толкова убедителна игра.

Все пак чрез 3-те точки футболистите на Пеп Гуардиола доближиха лидера Арсенал на 2 пункта, като "артилеристите" приемат у дома Борнемут по-късно днес и отново могат да дръпнат с 5. Нюкасъл пък записа пети пореден двубой без победа, след който остава на 4 точки от Тотнъм (но е с мач по-малко).

Манчестър Сити спечели майсторски срещата, като вкара почти всяко от чистите положения, които създаде. Фил Фоудън откри резултата в 15-ата минута след отличен индивидуален пробив. Така на 22 години и 280 дни той се превърна в най-младия футболист, който стига до участие в 50 гола на Сити във Висшата лига (33 попадения и 17 асистенции).

Точно когато Нюкасъл бе започнал да натиска опонента си, Бернардо Силва удвои аванса за домакините. Португалецът тъкмо бе влязъл като резерва, получи в наказателното поле - с едно докосване овладя, а с второто се разтегна максимално и насочи топката в мрежата на Ник Поуп.

Той се бе появил като резерва на мястото на Кевин де Бройне. Белгийският полузащитник изигра много слаб двубой, като направи куп непредизвикани и непривични за него грешки. Нападателят Ерлинг Холанд също за пореден път не впечатли, като дори се открои с пропуск от позиция, от която обикновено не прощава с глава.

В следващия кръг за шампиона Манчестър Сити предстои гостуване на Кристъл Палас, срещу който по традиция играе трудно (11.03). Нюкасъл пък ще посрещне у дома Уулвърхемптън (12.03).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още преди да са изминали и 60 секунди игра домакините бяха близо до откриващото попадение. След добра отборна комбинация след отнета топка в собствената половина се стигна до изстрел на Гюндоган, който бе непокрит в наказателното поле. Ударът му с глава обаче бе твърде неточен и мина над напречната греда.

15' - 1:0! Четвърт час след старта на двубоя резултатът бе открит. Той бе изцяло изработен от Фил Фоудън. Англичанинът бе оставен срещу Дан Бърна 1 срещу 1, след което набра скорост, справи се с още противникови футболисти в наказателното поле, а накрая вкара покрай Поуп.

Само минута след това гостите бяха много близо до изравнителния гол с най-чистото си положение в мача. Лонгстаф получи отлично в наказателното поле, но се забави твърде много вместо да стреля от непосредствена дистанция срещу Едерсон. В крайна сметка ударът му бе блокиран от бранител.

Около 10 минути преди края на редовното време играта на Сити бе разтеглена вляво, където Де Бройне получи. Той центрира без да се бави и намери Ерлинг Холанд в наказателното поле, норвежецът се пребори за позиция и стигна до топката, но ударът му с глава мина покрай вратата.

В 38-ата минута Нюкасъл създаде една от малкото си чисти голово ситуации. Уилсън получи чудесен пас на отлична позиция в наказателното поле, но нападателят осъществи кошмарен контакт с топката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна на доста по-ниски обороти и след първия четвърт час нямаше чиста голова ситуация. Все пак "свраките" имаха нелошо положение в 58-ата минута, когато разиграха добре около противниковото наказателно поле, но завършващият удар бе блокиран.

Малко след час игра гостите създадоха две отлични положения, дошли след смените на своя наставник. Първо Жоелингтон бе напълно непокрит в наказателното поле и получи чудесно подаване, но намери топката по кошмарен начин и не успя да я насочи към вратата. Секунди след това Исак проби много добре, бе блокиран от бранител, след което пак стигна до топката, но там бе спрян от Едерсон и бранител на домакините, които изчистиха в ъглов. След неговото изпълнение не се стигна до нищо по-опасно.

67' - 2:0! Точно когато гостите изглеждаха най-близо до гола, влезлият като резерва Бернардо Силва удвои аванса на своя тим. Той получи в наказателното поле, овладя и стреля с минимален брой докосвания. Падайки на земята, португалецът успя с протегнат крак да прати неспасяемо за Поуп топката в мрежата му.

ю

В 86-ата минута Сити организира най-силната си отборна атака в мача. След като топката мина през куп играчи на Гуардиола, тя се озова във Фоудън в наказателнот поле. Той опита изстрел по земя в далечния ъгъл, но Поуп спаси отлично с една ръка, записвайки първото си спасяване в срещата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Аканджи, Аке, Диаш, Уолкър, Родри, Гюндоган, Грийлиш, Фоудън, Де Бройне, Холанд

Нюкасъл: Поуп, Бърн, Ласелс, Ботман, Лонгстаф, Трипиър, Гордън, Гимараеш, Алмирон, Жоелингтон, Уилсън

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата е от изключителна важност и за двата тима. Възпитаниците на Пеп Гуардиола се стремят да държат максимално къса дистанцията от първия Арсенал, който води еднолично с 5 точки. Евентуална грешна стъпка би дала шанс на "артилеристите" да направят голяма такава по пътя към мечтания трофей. До момента "гражданите" записаха 17 победи, 4 равенства и 4 загуби, извоювайки си 55 точки. В последния си двубой от Висшата лига се разправиха сравнително лесно като гост на Борнемут с резултат 4:1.

Нюкасъл от своя страна е в лека криза след страхотния старт на първенството. От втората позиция, "свраките" паднаха до ръба на 5-ата, зад която само с 2 точки по-малко дебне Ливърпул. Момчетата на Еди Хау имат нелеката задача да се справят с шампиона, но ако тя завърши успешно, може да се окаже ключова за развоя в първата петица на английския елит.

Когато тези два съперника се срещнаха последно през август, двубоят завърши при зрелищно равенство 3:3. В исторически план силите са почти изравнени. Грандът от Манчестър може да се похвали със 74 победи срещу 72 на Нюкасъл. 41 от мачовете завършват наравно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички