Манчестър Сити направи Лийдс на кайма и отново си върна лидерството във Висшата лига


Манчестър Сити направи Лийдс на кайма и отново си върна лидерството във Висшата лига
Снимка: Getty Images

4462 0

Манчестър Сити разби с 4:0 Лийдс в среща от 35-ия кръг на Висшата лига и се върна на върха на класирането само няколко часа, след  като Ливърпул ги измести от челото. Попаденията на „Еланд Роуд“, изкачили „гражданите“ отново на първото място, забиха Родри, Нейтън Аке, Габриел Жезус и Фернандиньо.

Така хората на Пеп Гуардиола сложиха край и на възхода на домакините. Възпитаниците на Джеси Марш не познаваха вкуса на поражението в предишните си пет мача. В двата мача между "гражданите" и Лийдс през този сезон нещата са катастрофални за тима от "Еланд Роуд". Головата разлика в тях е 11:0 в полза на отбора от Манчестър.

Първите два гола за Сити паднаха след статични положения. Родри откри след удар с глава след изпълнение на фаул в 13-ата минута, а Нейтън Аке вкара в 54-ата минута след корнер. Жесус вкара за 3:0 в 78-ата минута след асистенция на Фодън, който подаде и за попадението на испанския халф. Фернандиньо оформи разгромното 0:4 в третата минута на добавеното време.

Първото полувреме се превърна в истинска корида. Няколко играчи се разминаха без тежки контузии. Този късмет обаче нямаше Стюарт Далас от Лийдс, който напусна терена изнесен на носилка в добавеното време.

След почивката домакините профукаха златни шансове да се върнат в мача. Рафиня и Дан Джеймс и Гелхарт пропиляха най-изгодните от тях.

С добавените 3 точки Манчестър Сити събра актив от 83 точки, изпреварвайки отново с 1 точка втория Ливърпул. Лийдс остава над чертата, на 17-ата позиция, с 34 пункта, но ще продължи да трепери до последно за мястото си в английския елит.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в третата минута Лийдс имаше шанс да открие резултата. Родриго напредна, нахлу в пеналта на гражданите, но се забави и бранителите на гостите го блокираха.

Сити обаче се възползва по най-добрия начин от статично положение в 13-ата минута. Тогава Фил Фодън центрира от фаул, а Родри се извиси и с глава матира Мелие и откри резултата – 0:1.

В следващите минути играта се накъсваше заради редица нарушения.

Жуниор Фирпо в 35-ата минута имаше шанс да изравни. Шутът му обаче премина на сантиметри над напречната греда.

В 43-ата минута Рахийм Стърлинг профука отлична възможност. Той се освободи в пеналта, но страхотна намеса на защитник, хвърлил се с шпагат спаси домакините.

В добавеното време на първото полувреме Стюарт Далас получи тежка контузия. След няколко минутна лекарска помощ се наложи той да бъде изнесен на носилка, а трибуните на „Еланд Роуд“ го изпратиха, демонстрирайки подкрепата си.

Джеси Марш се принуди да направи смяна, пускайки на терена Даниел Джеймс.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Сити натисна след почивката. В 52-ата минута Стърлинг преодоля вратаря, но защитник изби удара му пред голлинията. Секунди по-късно и Джак Грийлиш не уцели целта, след като шутът му профуча на сантиметри покрай дясната греда.

Логичното все пак се случи в 54-ата минута, когато Нейтън Аке удвои преднината на гостите. До гола отново се стигна след статично положение. Рубен Диаш свали топката в пеналта след корнер и нидерландецът от близо не сгреши за 0:2.

В 66-ата минута треньорът на Лийдс Джеси Марш получи жълт картон заради саркастични изказвания и подмятания край страничната линия по адрес на съдията Пол Тиърни.

Рафиня в 71-ата минута нахлу мощно отдясно, но Лапорт блокира удара на бразилеца в корнер.

След като Лийдс пропусна шансовете си да вкара, Сити се възползва и в 78-ата минута направи преднината си класическа. Фил Фодън изведе отлично Габриел Жесус, който не прости на Мелие – 0:3.

До края на мача удари Дан Джеймс и Гелхард бяха избити от голлинията и Сити запази мрежата си сиха.

В третата минута на добавеното време Фернандиньо направи резултата още по-разгромен 0:4.

ТИТУЛЯРИТЕ:

Лийдс: Мелие; Айлинг, Страйк, Купър, Фирпо, Кох, Рафиня, Далас, Филипс, Харисън, Родриго

Манчестър Сити: Едерсон; Кансело, Диаш, Лапорт, Аке, Гюндоган, Родри, Грийлиш, Стърлинг, Фодън, Жезус

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Лийдс се намира на 16-ата позиция с актив от 34 точки. Тимът все още не си гарантирал напълно оцеляването в английския елит. Манчестър Сити изостава с 2 точки от Ливърпул и ще преследва задължителни три точки, за да си върне обратно лидерството.

Лийдс няма загуба в последните си пет мача в шампионата. В последния стигна до 0:0 при визитата на Кристъл Палас. „Гражданите“ са с две поредни победи във Висшата лига. През седмицата те победиха с 4:3 Реал Мадрид в епично зрелище в първи полуфинален мач от Шампионската лига.

Остава да видим дали Сити веднага ще си върне върха или ще се стигне до изненада. Хората на Пеп Гуардиола не желаят да изпускат лидерството на Острова, а от друга страна ще мислят и за реванша на "Сантяго Бернабеу" идната седмица.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички