Манчестър Сити лепна срамно петно в историята на Арсенал и подписа уволнението на Артета


Манчестър Сити лепна срамно петно в историята на Арсенал и подписа уволнението на Артета
Снимка: Getty Images

6584 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити буквално помете тима на Арсенал, разгромявайки го с 5:0 като домакин в дербито от третия кръг на Висшата лига. "Небесносините" тотално надиграха "топчиите", които играха повече от полувреме в намален състав. Поражението е трето поредно за Арсенал от началото на новия сезон, което най-вероятно ще доведе до уволнението на мениджъра Микел Артета.

Арсенал започна срещата с петима защитници, но въпреки това бързо изостана в резултата. Ранни попадения на Илкай Гюндоган и Феран Торес дадоха спокойствие на възпитаниците на Хосеп Гуардиола, които заиграха в познатия си стил от миналия сезон. В 35-ата минута Гранит Джака извърши груб фаул, за който получи директен червен картон, поставяйки отбора си в още по-тежка ситуация.

До края на частта Габриел Жезус покачи на 3:0, а след почивката паднаха още две попадения, реализирани от Родри и Торес. Манчестър Сити временно оглави класирането с актив от 6 точки, след като загубия първия си мач с Тотнъм и спечели втория с Норич. Арсенал записа още една загуба след пораженията от Брентфорд и Челси, като Микел Артета се превърна в първия треньор в елита на Англия, който записва три поредни загуби на старта на сезона от 1954 година насам.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Това, че Микел Артета заложи на трима централни защитници в стартовия състав, не помогна особено на Арсенал. След само седем минути игра Манчестър Сити вече беше напред в резултата, след като нисичкият Илкай Гюндоган успя да вкара с глава в мрежата на "топчиите" - 1:0! Пет минути по-късно "гражданите" удвоиха преднината си с гол на Феран Торес - 2:0!

Кошмарният ден за Арсенал стана още по-кошмарен десетина минути преди края на първата част, когато Гранит Джака получи директен червен картон за грубо нарушение. Така "артилеристите" останаха с човек по-малко на терена и с пасив от две попадения, който много скоро след това набъбна на три.

Две минути преди изтичането на редовните 45 минути Джак Грийлиш намери Габриел Жезус, който вкара трето попадение във вратата на Арсенал - 3:0!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Солидният аванс в резултата даде възможност на Хосеп Гуардиола и за няколко ранни смени през втората част, с които да съхрани някои играчи и да даде шанс на други. В първите 15 минути след почивката в игра се появиха Зинченко, Стърлинг и Марез, а междувременно падна и четвърти гол, дело на Родри (асистенция на Феран Торес) - 4:0!

До края на мача Сити свали оборотите, но въпреки това успя да се добере и до пето попадение. То дойде в 84-ата минута, когато Рияд Марез намери Феран Торес, а испанецът вкара втория си гол в мача - 5:0!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Лапорт, Диаш, Уокър, Гюндоган, Родри, Силва, Грийлиш, Торес, Габриел Жезус

Арсенал: Лено, Тиърни, Колашинац, Холдинг, Чембърс, Соареш, Смит Роу, Джака, Сака, Йодегор, Обамеянг

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Английският шампион започна кампанията си с изненадваща загуба от Тотнъм, който игра без звездата си Хари Кейн. След това обаче възпитаниците на Хосеп Гуардиола записаха разгромен успех над Норич с 5:0. Арсенал пък записа най-лошия си старт в историята на Висшата лига, след като инкасира две поражения - от новака Брентфорд и Челси.

Арсенал похарчи 130 млн. паунда за трансфери през лятото, но на старта на настоящата кампания страда от сериозни кадрови проблеми. Томас Партей, Еди Нкетиа, Ектор Белерин и Габриел Магалаеш са контузени, а Бен Уайт, Киърън Тиърни, Букайо Сака и Уилиан също най-вероятно ще пропуснат днешния мач.

Пеп Гуардиола пък не може да разчита на две от големите си звезди - Кевин де Бройне и Фил Фодън, които са контузени. Бенжамен Менди пък няма да играе, след като властите в Англия му повдигнаха четири обвинения в изнасилвания (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички