Манчестър Сити и Ливърпул не се победиха в дербито на кръга от Висшата лига


Манчестър Сити и Ливърпул не се победиха в дербито на кръга от Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

4050 0

Манчестър Сити и Ливърпул не се победиха в дългоочакваното дерби от английската Висша лига, като завършиха при равен резултат 1:1. Мърсисайдци излязоха напред в резултата след точно изпълнена дузпа от Мохамед Салах, а впоследствие Габриел Жезус изравни. Сити имаше възможност за пълен обрат още през първото полувреме, но Кевин де Бройне изпусна дузпа.

След равенството футболистите на Юрген Клоп остават 3-ти във временното класиране със 17 точки от 8 двубоя, докато тези на Пеп Гуардиола са 11-ти с 12 пункта от 7 срещи.

Предстои прекъсване за изиграване на двубоите на националните отбори. Следващият мач за Манчестър Сити е на 21 ноември - тежко гостуване на Тотнъм. Ливърпул ще приеме Лестър у дома на същата дата.

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уолкър, Диаш, Лапорт, Кансело, Родри, Гюндоган, Де Бройне, Стърлинг, Торес, Жезус

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Матип, Робъртсън, Вайналдум, Хендерсън, Фирмино, Жота, Салах, Мане

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите започнаха по-устремено двубоя, като още в първите секунди Фирмино получи извеждащо подаване и се озова срещу Едерсон, но топката му бе твърде силна и не успя да я овладее преди вратаря да се изправя срещу него.

Постепенно "гражданите" поизравниха силите и започнаха да владеят повече топката. Стигна се обаче до 11-ата минута, когато Садио Мане се завъртя скоростно и тръгна да пробива, но Кайл Уолкър се изпречи срещу него и леко го закачи. Достатъчно за Мане, за да падне след контакта и да бъде отсъдена дузпа. С изпълнението се нае Мохамед Салах, който не сбърка и в 13' резултатът стана 0:1!

От Манчестър Сити имаха сериозни претенции около ситуацията, тъй като вярваха, че по-рано в играта Стърлинг е трябвало да получи нарушение в противниковата половина, което нямаше и да позволи да се стигне до атаката на мърсисайдци, която завърши с дузпата. Главният съдия, както и ВАР обаче, не видяха подобно нещо.

В 25-ата минута Вайналдум сгреши в собствената си половина. Топката се озова в Де Бройне, който направи страхотно подаване към Стърлинг в наказателното поле. Англичанинът бе от малък ъгъл, но все пак предпочете да стреля, а не да подава. Топката мина между краката на Алисон, но след рикошети, които сериозно я забавиха, за да може в крайна сметка да бъде изчистена от Матип.

31' - 1:1! Де Бройне намери Жезус в наказателното поле, топката сякаш леко случайно се отклони в единия крак на бразилеца, с което Александър-Арнолд бе преодолян. Моментално след това последва и завършващ удар от зоната на бялата точка, който не остави шансове на Алисон.

В 39-ата минута Де Бройне опита центриране, но топката се отклони в ръката на Джо Гомес, която бе далеч от тялото му. Реферът правилно прецени и отсъди 11-метров наказателен удар. С изпълнението се нае именно Де Бройне, който обаче не уцели вратата и стреля в аут по земя.

В 44-ата мимнута Мане комбинира със Салах, който подаде към Александър-Арнолд, който, макар и встрани от вратата, стреля отблизо с мощен удар, но право с Едерсон. Топката бе спряна от стража, но мина под него. Жота се опита да я добута, но вратарят бързо я придърпа и задържа в обятията си.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част също започна с вихрено темпо и непрестанни атаки към двете врати. В 55-ата минута Кансело намери по превъзходен начин Жезус в наказателното поле, който директно стреля с глава от удобна позиция, но не успя да уцели вратата. 

В 63-ата минута Юрген Клоп получи неприятни новини, след като трябваше принудително да замени Трент Александър-Арнолд, който разтегна. На негово място се появи опитният Джеймс Милнър.

След следата на второто полувреме темпото в двубоя значително падна и атаките станаха по-постепенни. Никой от двата тима не се наемаше с по-сериозен натиск в търсенето на победата, като рисковете се избягваха.

Манчестър Сити продължи да владее топката повече, но така и не наложи натиск, с който категорично да потърси попадението. Ливърпул пък заигра повече на контраатака. Видно бе желанието и на двата отбора да не загубят срещата.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Дербито в Англия, което в последните години се превърна това, което носи най-голям шампионски заряд. Манчестър Сити и Ливърпул се превърнаха в грандовете, които се оказаха твърде далеч по качества от останалите отбори, за да бъдат стигнати.

Машините на Пеп Гуардиола и Юрген Клоп обаче за първи път от няколко сезона насам не започват да газят още от самото начало (нито един от двата отбора). И ако Ливърпул все пак е в челото на класирането с 16 точки от 7 мача, то Сити изненадващо се намира едва на 12-ата позиция във временното подреждане с 11 точки от 6 мача (трябва да се отбележи, че "гражданите" са с двубой по-малко от днешния си съперник).

И двата тима участват в груповата фаза на Шампионска лига, което през този сезон е дори още по-натоварващо поради много сгъстения цикъл от двубои, както и поради завършека на миналата кампания. След днешния мач идва прекъсване за срещите на националните отбори, но и там голяма част от футболистите ще вземат участие.

Едно е сигурно - това е двубоят, който в момента мотивира най-много тези два отбора. Това е двубоят, в който да се защитят вече направените заявки и от двете страни, че именно те са най-добри във Висшата лига за момента. А букмейкърите определят като фаворит в днешния суперсблъсък домакините от Манчестър Сити.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички