Манчестър Сити е все по-близо до сръбско дете-чудо


Манчестър Сити е все по-близо до сръбско дете-чудо
Снимка: GettyImages

992 0

Тясно свързаният с Манчестър Сити клуб Ню Йорк Сити привлече 18-годишния сръбски мегаталант Йован Миятович от Цървена звезда за 8 милиона паунда. Контрактът е до края на 2028-ма, с опция за година удължаване. Сделката има различен контекст и младежът всъщност скоро може да се озове на „Итихад“.

Защо точно в Ню Йорк Сити?

Ню Йорк Сити е част от огромното спортно дружество „Сити Груп“, чиято перла е колосът от Манчестър. От около година Миятович е следен и желан именно от „гражданите“, но в крайна сметка е взето решение да подпише първо в САЩ. Подобни сделки между клубове с едни и същи собственици са често срещани през последните десетина години и имат много преимущества.

Още: От пълния със звезди Манчестър Юнайтед: Гуардиола би взел само един-единствен футболист в Сити

По този начин се избягват редица потенциални усложнения – проблеми с финансовия феър плей, отказване на работна виза, липса на достатъчно игрови минути и т.нат. Едно е да купиш играч и да го дадеш под наем в клуб, в който не си сигурен, че ще получи достатъчно игрово време, съвсем друго е да го купи свързан с теб отбор, където ще има един сигурен минимум. Ман Сити имат и отколешни проблеми с финансовия феър плей и се оглеждат за всяка подобна вратичка.

Подобно на Савио, младият Миятович скоро също може да се окаже на

Миятович ще може да трупа опит в добро първенство като МЛС и ако продължава да развива безспорните си качества, до година-две може и да се присъедини към „гражданите“. Има и още един тънък момент - при желание и разбирателство, двата свързани клуба могат да си разменят играчи и без трансферна сума. Класически пример за това е трансферът на австралиеца Аарън Мой през 2016-та. Тогава халфът премина свободно от Мелбърн Сити (отново клуб от „Сити Груп“) в Манчестър Сити, моментално бе даден под наем на Хъдърсфийлд, а година по-късно беше и продаден на „териерите“. Така „гражданите“ получиха около 11 млн паунда за Мой, без да инвестират дори цент в него.

Йован Миятович се счита за един от най-перспективните млади играчи на Сърбия. Той се подвизава най-често като централен нападател, но може да играе с успех и по двете крила. През този сезон записа 9 гола и 2 асистенции в официални мачове за Цървена звезда.

Още: Какво каза Хосеп Гуардиола за Манчестър Сити 1:0 Брентфорд, за Ерлинг Холанд и за битката за титлата с Ливърпул и Арсенал?

Подобен беше случая с бразилеца Савио Оливейра. Той е собственост на Троа, но след истински фурор с екипа на Жирона (други два клуба от "Сити Груп") Ман Сити реши да го купи.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички