Лютото дерби Тотнъм - Арсенал завърши със свръх драма и пропусната дузпа в края


Лютото дерби Тотнъм - Арсенал завърши със свръх драма и пропусната дузпа в края
Снимка: Guliver/GettyImages

4956 0

В изключителна драма се превърна лондонското дерби между Тотнъм и Арсенал. На "Уембли" двата отбора се вкопчиха в невероятна битка, която беше белязана от съдийски грешки, две дузпи и инфарктно 1:1 между съперниците от Северен Лондон.

Още в 15' гостите поведоха след жестока грешка на Давинсон Санчес, при която той позволи на Лаказет да му отнеме, а нападателят изведе сам срещу вратара Рамзи. Той запази хладнокръвие, преодоля вратаря и изравни.

През второто полувреме съдията Антъни Тейлър стана главно действащо лице, след като в 65' Дани Роуз беше пощаден, след като влезе с бутоните напред в корема на Бернд Лено. В 73' пък страничният рефер не отчете засада на Хари Кейн, който пък беше избутан в наказателното поле от Мустафи - дузпа за Тотнъм. Кейн изпълни точно - 1:1.

В 90' още една спорна дузпа беше отсъдена, но този път в полза на Арсенал за нарушение на Санчес срещу Обамеянг. Последва обаче несериозно изпълнение от страна на нападателя, който изпълни слабо, а Лорис спаси. При добавката топката му беше избита от Трипиър. В заключителните секунди пък Лукас Торейра едва не откъсна крака на Дани Роуз и беше изгонен с директен червен картон.

Заради дузпата, която не трябваше да бъде отсъждана заради засадата на Кейн, Арсенал не успя да запише първа суха мрежа като гост в английската Висшата лига, както и дубъл над своя лондонски съперник. Равенството пък дава шанс на Манчестър Юнайтед да се намърда в топ 4 на шампионата. "Артилеристите" са с актив от 57 точки и, ако "червените дяволи" спечелят срещу Саутхямптън, ще изпреварят лондончани в класирането. Тотнъм е на 3-о място с актив от 61 точки.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още във 2' гостите можеха да стигнат до гол, след като Рамзи прехвърли защитата и изведе Лаказет, който пробва удар от воле, но изстрелът му беше крайно разочароващ.

В 15' гостите се възползваха отлично от грешка в защитата на Тотнъм. Давинсон Санчес загуби топката по нелеп начин в центъра на терена, а веднага последва извеждащ пас за Рамзи. Останал сам срещу вратаря той изчака идеалния момент и, въпреки че Санчес го настигна, уелсецът премина покрай вратаря и прати топката във вратата - 0:1.

След попадението Тотнъм натисна и дори успя да отбележи след центриране от пряк свободен удар и изстрел с глава на Хари Кейн, но нападателят беше в засада, а страничният рефер видя отлично ситуацията - отменено попадение за "шпорите". Последваха и няколко отлични нахлувания в наказателното поле на Ериксен и Сон, но завършващият пас и на двамата беше пресечен.

В 41' Арсенал пропусна златен шанс да поведе с 0:2, след като Лаказет получи отлична топката в наказателното поле от Иуоби, но Лорис се отчете с перфектна намеса.

Две минути по-късно "шпорите" като по чудо не успяха да изравнят. Ериксен беше изведен сам срещу вратаря след фантастично подаване на Кейн. Лено успя да отрази, а след това Уеняма нансе тежък удар от около 12 метра, но отново париран с вездесъщ рефлекс на германския вратар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част по традиция започна със смяна в състава на Арсенал, като Торейра се появи на терена за сметка на Гендузи. Това повлия положително на играта на "артилеристите", а в 53' се стигна до фрапантен пропуск. Иуоби задържа топката на границата на наказателното поле и изведе отлично Начо отляво. От аутлинията той изведе Лаказет на чиста позиция, но френският ас стреля в аут - невероятен пропуск на гостите.

Само 2 минути по-късно при поредното центриране от пряк свободен удар. Мустафи отигра с глава, но топката мина зад него, а там Алдервейрълд стреля от воле, но встрани от вратата.

В 73' се стигна до много спорна ситуация в наказателното поле на Арсенал. След центриране в наказателното поле Мустафи избута Кейн в малкия пеналт. Последва сигнал за дузпа, но нападателят беше в очевидна засада, която не беше маркирана от страничния рефер. Кейн изпълни точно дузпата - 1:1.

В 90' Арсенал организира контраатака, при която Михтарян беше останал сам срещу четирима играчи. Обамеянг рязко смени посоката и арменецът успя да го изведе в наказателното поле. Там се стигна до игра рамо в рамо между нападателя и Давинсон Санчес, а Обамеянг се озова на тревата. Съдията отсъди дузпа.

Обамеянг се нагърби с отговорността, но той изпълни 11-метровия наказателен удар крайно несериозно и Лорис направи лесно спасяване. Топката остана в игра, Иуоби я насочи към малкия пеналт, където отново Обамеянг засече, но Трипиър подложи крак и успя да избие в корнер - невероятен пропуск на "топчиите".

В последната минута на добавеното време Лукас Торейра беше изгонен от игра, след като влезе по безумен начин с бутоните напред под коляното на Дани Роуз. Това беше и последният момент в мача - 1:1 в лютото лондонско дерби.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ТОТНЪМ: Лорис, Санчес, Вертонген, Алдервейрълд, Роуз,Трипиър, Уаняма, Сисоко, Ериксен, Сон, Кейн

АРСЕНАЛ: Лено, Мустафи, Сократис, Косчелни, Монреал, Джака, Гендузи, Иуоби, Рамзи, Михтариян, Лаказет

Преди мача

Тотнъм и Арсенал се срещнаха на два пъти през декември, когато първо "артилеристите" нанесоха победа в шампионата с 4:2 на "Емиратс", а впоследствие "шпорите" ги отстраниха от Купата за Лигата с 2:0 като гост.

"Белите" обаче влизат в мача в по-лоша форма от своя опопент, след като загубиха последните си два мача от първенството. Арсенал от своя страна е в серия от пет поредни победи във всички турнири.

 

Тотнъм и Арсенал се срещнаха на два пъти през декември, когато първо "артилеристите" спечелиха в шампионата с 4:2 на "Емиратс", а впоследствие "шпорите" ги отстраниха от Купата за Лигата с 2:0 като гост.

"Белите" обаче влизат в мача в по-лоша форма от своя опопент, след като загубиха последните си два мача от първенството. Арсенал от своя страна е в серия от пет поредни победи във всички турнири.

В класирането в първенството Тотнъм заема третото място с актив от 60 точки, докато Арсенал са позиция по надолу с 56 пункта. Двубоят е от изключителна важност и за двата отбора в битката за топ 4, в която участват и отборите на Манчестър Юнайтед и Челси.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички