Безапелационни 5 от 5 дузпи позволи на Арсенал да изтръгне трофей от Ливърпул


Безапелационни 5 от 5 дузпи позволи на Арсенал да изтръгне трофей от Ливърпул
Снимка: Guliver/GettyImages

4310 0

Отборите на Арсенал и Ливърпул не успяха да се победят в редовните 90 минути във финала за Къмюнити Шийлд, но при дузпите "артилеристите" бяха безапелационни и след 5 точни изпълнения биха съперника си с 5:4 при 11-метровите наказателни удари и лишиха Клоп и компания от трофей за старт на сезона. 

Първите 20-ина минути бяха отлични за Арсенал, а още в 12' Обамеянг отбеляза много красив гол, с който даде аванс на своите. Той направи още 1-2 пропуска през първата част, а лондончани трябваше да съжаляват, че не водят с повече след първата половина на полувремето. 

Последва мощен натиск на Ливърпул, който достигна пика си в началото на второто полувреме. Мартинес записа няколко феноменални спасявания, включително и в 56', когато Мане беше останал сам срещу него. В 73' обаче резервата Минамино успя да се възползва от карамбол в наказателното поле на Арсенал и вкара изравнителен гол. В края на мача Мане изпусна още една 100%-ова възможност за Ливърпул и се стигна до изпълнение на дузпи. Както е известно, за Къмюнити шийлд не се играят продължения. 

При дузпите ход на Клоп не сполучи, след като пуснатият в последните секунди Райън Брюстър изпусна дузпа №3 за своите. Това беше и единственият пропуск и в двата отбора, с което Арсенал вдигна трофея след 5:4 при дузпите срещу шампиона. Последната дузпа бе изпълнена в горния ляв ъгъл от Обамеянг. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 6' се стигна до опасна ситуация пред вратата на Мартинес. При пряк свободен удар Робертсън центрира перфектно пред малкия пеналт и с крак Ван Дайк стреля и реализира, но попадението беше отменено заради засада. VAR потвърди решението на страничния рефер и резултатът остана непроменен. 

В началните 10 минути беше видно, че Ливърпул е с повечето титуляри, като "артилеристите" често бъркаха в изнасянето на топката. Играчите в червено владееха играта в средата на терена и рано-рано установиха своя натиск.

При първата си по-сериозна ситуация обаче Арсенал съумя да отбележи. С прекрасен пас през целия терен Сака намери Обамеянг по лявото крило, който проби към наказателното поле и от границата с фантастичен удар даде аванс на своите - 1:0 за носителя на ФА къп. 

В 17' пък можеше да се стигне до втори гол. Сака подаде отлично на Нкетия, който с прекрасен удар можеше да удвои, но Алисон се намеси прекрасно и изби в корнер. 

След преодоления шок от попадението, Ливърпул започна да натиска по-сериозно и основно през лявото крило се стигна до няколко опасни центрирания в пеналтерията на Мартинес, но Салах и Фирмино се разминаха на два пъти с топката. Въпреки това акциите на "червените" не спираха. На няколко пъти и Уилямс с пробиви отдясно се отчете с добри набези, но защитниците в бели фланелки се справиха с акциите на шампионите. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част беше далеч по-динамична за Ливърпул и в първите 10 минути имаше няколко опасни положения пред вратата на Арсенал. Най-опасната ситуация бе в 55', когато Мане се измъкна сам срещу Мартинес, но не успя да го преодолее, останал очи в очи с него. 

След час игра в игра за Ливърпул се появиха Минамино и Кейта. Именно японецът пробва удар малко по-късно, но стражът на "артилеристите" не бе затруднен. Именно бившият играч на РБ Залцбург се оказа с ключова роля за изравнителния гол. 

В 73' при сериозен карамбол пред вратата на Арсенал и рикошет в играч на Ливърпул топката се озова у Минамино, който овладя и фронтално срещу вратата от едва няколко метра успя да се разпише. Играчите на Микел Артета искаха да бъде отменен голът заради игра с ръка, но VAR не зачете претенциите - 1:1 на "Уембли". 

В 81' Ливърпул изпусна поредното си положение, след като Садио Мане се оказа сам срещу Мартинес, но си поведе топката твърде дълго и позволи на вратаря да го блокира при последвалия удар. 5 минути преди края на мача пък резервата Уилок можеше да даде победата на своите, но ударът му с глава мина покрай вратата след отлично центриране на друга резерва - Соареш. 

ДУЗПИТЕ

Салах и Ливърпул бяха първи на стартовото блокче, а египтянинът стреля перфектно в левия ъгъл. Резервата Рийз Нелсън бе пръв за Арсенал и, подобно на Салах, прати Алисон в обратния ъгъл, а той се разписа в долния десен край на вратата. Фабиньо повтори изпълнението на Нелсон почти идентично, a Мейлтънд Найс с много технично изпълнение изравни - 2:2. 

Клоп пусна Райън Брюстър в последните секунди на мача и именно той изпълни 3-ата дузпа за Ливърпул, но стреля право в напречната греда - първи пропуск. Соареш не сбърка и даде аванс на Арсенал - 2:3. Минамино беше категоричен при изпълнението си, но същото важеше и за Давид Луис - 3:4. Къртис Джоунс бе последният изпълнител от 5-цата на Ливърпул, като прати топката точно в долния десен ъгъл. Обамеянг обаче също не сбърка - удар в горния ляв ъгъл и триумф за Арсенал след 5 точно изпълнени дузпи. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

АРСЕНАЛ: Мартинес, Бейерин, Холдинг, Луис, Тиърни, Джака, Елнени, Мейтлънд-Найлс, Сака, Обамеянг, Нкетия

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Уилямс, Ван Дайк, Гомес, Робертсън, Фабиньо, Вайналдум, Милнър, Мане, Салах, Фирмино

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Въпреки че мнозина възприемат този двубой като контрола преди началото на сезона, на практика с тази среща се открива новата кампания в Англия. Ливърпул ще участва в този двубой като победител във Висшата лига, след като мърсисайдци спечелиха първата си титла в елита на Англия след 30-годишно чакане. Юрген Клоп и неговите футболисти ще имат възможността да триумфират в мача за Къмюнити шийлд за пръв път от 2006-та година насам, когато Ливърпул спечели с 2:1 срещу Челси.

Арсенал ще участва в двубоя за Къмюнити шийлд като победител в турнира за Купата на Англия, където играчите на Микел Артета спечелиха срещу Челси. За последно „артилеристите“ триумфираха в тази надпревара през 2017-та година, когато отново победиха лондонския си съперник. Това ще бъде 4-ти финал за трофея между Арсенал и Ливърпул. Мърсисайдци са спечелили 2 от предните 3 сблъсъка – през 1979-та и 1989-та, докато „топчиите“ победиха в мача през 2002-ра година.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички