Кристиано Роналдо и Ерик тен Хаг - война без победители, но с много губещи


Кристиано Роналдо и Ерик тен Хаг - война без победители, но с много губещи
Снимка: GettyImages

2110 0

Един от скандалите на годината във футбола е факт. Суперзвездата и легенда на Манчестър Юнайтед - Кристиано Роналдо, беше изваден от отбора, след като напусна преждевременно резервната скамейка в двубоя срещу Тотнъм.

В него, "червените дяволи" спечелиха с 2:0, показвайки най-накрая добра игра пред десетките хиляди на "Олд Трафорд". Те обаче загубиха друго - една от своите емблеми, запалила безброй малки и големи по идеята на клуба от Манчестър. Според информациите, тежкото решение е взето от треньора на тима Ерик тен Хаг, а яснота дали някога изобщо португалецът ще се завърне сред избраниците на специалиста, няма.

За благото на отбора или нещо лично?

Кристиано се завърна на Острова с огромни амбиции да върне Юнайтед на върха. И той направи това, което се изискваше от него - запали искрата в очите на "червените" запалянковци и въпреки напредналата си футболна възраст, типично в свой стил, стана водещ голмайстор на отбора си. Въпреки този факт, лятото стартира с изненадващите намерения на суперзвездата да напусне клуба. Като причина за това беше изтъкнат фактът, че "дяволите" не съумяха да се класират в първия по сила евротурнир - там, където г-н "Шампионска лига" е роден да "блести".

С помощта на Тен Хаг, легендарния Алекс Фъргюсън и ръководството на клуба, Роналдо беше запазен. И тук идва въпросът - защо? 

Защо задържаш на всяка цена един от най-великите футболисти в историята, след като имаш ясната визия за своя състав, която не включва него. Защо редовно държиш на скамейката голмайстора от предходната си кампания при липса на явна негова алтернатива? Защо в мача срещу "шпорите" пращаш човека с над 800 гола в кариерата си, 144 от които за Юнайтед, да загрява на няколко пъти, след което вежливо го приканваш да седне, за да пуснеш други вместо него?

Защо правиш това с една от най-големите фигури в света на спорта? Кристиано е играч. Такъв от най-висша класа. Той знае най-добре защо трябва да слушаш своя наставник, защо не трябва да се запътваш към съблекалните преди последния съдийски сигнал, както и не трябва да забравя, че е на 37 години. Освен това обаче, португалецът знае и своята цена. Нещо, което убягва от разбиранията на специалиста начело на Манчестър Юнайтед.

Следва и вторият въпрос - личен ли е спорът между Роналдо и Тен Хаг или нидерландецът не осъзнава стойността на диаманта, който притежава? Наставникът може да използва своя ас за пример и лидер на останалите в колектива. Защото, когато Кристиано говори, всички трябва да мълчат и слушат.

Точно така, по най-добрия възможен начин, Стефано Пиоли използва Ибрахимович в Милан. Шведът рядко влиза в игра, поради контузиите си, но той е неизменна част от отбора и е в основата на триумфа на "росонерите" в Серия "А" след 11-годишно чакане. Не с 8-е си гола и 3 асистенции, които за играч на 41 години, са впечатляващи, а с непоправимия си дух, мъжество и знания, които предаде на останалите в тима. Именно затова бленуваният трофей беше най-често свързван с лика на Ибра.

Това обаче не се случва в Манчестър Юнайтед. Знанията, жаждата за успех и "железен" характер на Кристиано Роналдо не биват използвани в положителна насока. Спорът е личен, той е между играч и треньор. Никой от двамата не желае да преглътне егото си, за да прекрати войната в името на клуба. Война, от която никой на "Олд Трафорд" няма да спечели, но за сметка на това, всеки ще изгуби. А най-големите губещи в момента са феновете на "червените дяволи". Времето минава, а пламъкът в очите на запалянковците, жаднеещи да видят своя любим отбор отново на върха, все така тлее.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички