Кой и какво пречи на Челси? 3-те основни проблеми на "сините"


Кой и какво пречи на Челси? 3-те основни проблеми на "сините"
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

7622 0

Челси започна новия сезон във Висшата лига по същия начин, по който проведе и завърши предходния такъв - с твърде незадоволителна игра и негативни резултати.

В елита на Англия вече се проведоха 4 кръга, от които "сините" успяха да грабнат едва 4 точки. Възпитаниците на Маурисио Почетино допуснаха поражение с 0:1 от Нотингам насред "Стамфорд Бридж" в събота, а преди това не успяха да се справят с Ливърпул и Уест Хям. Единствената им победа към момента е срещу новака Лутън.

Лошото начало на лондончани върна на привържениците им горчивите спомени от изминалата година. Отборът не съумява да покаже разпознаваем стил на игра, колеблив е както в атака, така и в защита и разчита на контраатаки, за да създаде иначе малкото си шансове пред противниковата врата.

На какво обаче се дължи това? Мнозина биха обвинили треньора, други играчите. Истината обаче се корени много по-дълбоко в клуба.

Кои са трите основни проблеми в Челси?

1. Прекомерната активност на трансферния пазар

За трети пореден трансферен прозорец Челси изобщо не щади средства за желаните си нови попълнения. За по-малко от година "сините" пръснаха изумителните над 1 милиард евро за нови играчи.

Всеобщите очаквания бяха, че след акостирането на цели 16 играчи на стойност над 610 милиона евро в рамките на само един полусезон, клубът ще "дръпне ръчната спирачка" и ще започне да обиграва състава си. Нищо от това обаче не се случи.

Впечатляващите 25 играчи, сред които много важни такива, се разделиха с английския колос само в рамките на това лято. Това от своя страна тласна Тод Боули и Маурисио Почетино отново да погледнат към пазара.

На "Стамфорд Бридж" пристигнаха нови 12 нови състезатели на обща стойност 464 милиона евро. Привлечени бяха играчи като Мойсес Кайседо, Ромео Лавиа, Кристофер Нкунку и Коу Палмър. Освен това, "сините" се подсилиха и с трима юноши от своята академия.

Така отборът промени почти напълно облика си в сравнение с този от преди само 1 година. Редиците на лондончани се напълниха с млади и изключително талантливи играчи, между които обаче липсва каквато и да е химия. По-голямата част от тях не се познават, от различни националности са и не демонстрират сходен стил на игра. Това прави много трудна работата на наставника.

Като допълнение, всеки от тях бива привлечен с договор с много сериозна продължителност. Това от своя страна усложнява евентуална раздяла с който и да е от тях при неуспешно налагане.

2. Напускането на ключови играчи

Непрестанното привличане на двуцифрен брой играчи предполага раздяла с други такива. Именно това се случи в Челси това лято. 25 футболисти се насочиха към изхода на "Стамфорд Бридж" след края на изминалата кампания.

От състава, извоювал Шампионска лига през сезон 2020/21 г. останаха единствено Рийс Джеймс, Тиаго Силва и Бен Чиуел. Отборът от тази и миналата година няма почти нищо общо, което налага изграждането на напълно ново лице.

Твърти титуляри като Кай Хаверц, Мейсън Маунт, Матео Ковачич, Н'Голо Канте, Едуард Менди, Калиду Колибали и много други бяха продадени, за да бъдат заменени от други.

Немалко от тях преминаха в преки конкуренти на "сините" във Висшата лига. Такива са трансферите на Хаверц в Арсенал, Маунт в Ман. Юнайтед и Ковачич в Ман. Сити.

Сами по себе си подобни ходове са в сериозен ущърб на Челси, а когато търсиш стабилност при две пълни промени на облика на отбора, задачата на мениджъра изглежда изключително сложна.

 

3. Почетино може би не пасва в Челси

Що се отнася до мениджър и гръмки попълнения, то замяната на Греъм Потър с Маурисио Почетино определено бе поредният сериозен ход на ръководството на клуба. 

Бившият наставник на Саутхямптън, Тотнъм и ПСЖ е едно от най-популярните имена в професията. Сериозен интерес към себе си той предизвика с работата си при "шпорите", извеждайки до исторически първи финал в Шампионска лига. От "белите" обаче той получи много сериозен кредит на доверие, който използва, за да разгърне пълния си потенциал. 5 години тогава бяха нужни на аржентинеца, за да изгради боеспособен състав.

На "Стамфорд Бридж" обаче изобщо не се славят с подобно търпение. Новите собственици на клуба за безпощадни що се отнася до осъществяване на цели и печелене на трофеи и трудно предоставят много шансове на даден треньор да сгреши. Томас Тухел, макар и да върна "Ушатата" при лондончани, бе уволнен едва в началото на миналия сезон. Неговият наследник Греъм Потър пък дори не успя да изкара докрай кампанията, след като бе заменен от Франк Лампард.

Легендарният бивш полузащитник пристигна временно и след поредица негативни резултати така и не получи шанс за постоянен договор. Челси се нуждае от много време и работа, а на шефовете търпение липсва.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички