Кой е Уили Камбуала? Младокът, когото Манчестър Юнайтед хвърли в ДЪЛБОКОТО


Кой е Уили Камбуала? Младокът, когото Манчестър Юнайтед хвърли в ДЪЛБОКОТО
Снимка: GettyImages

3002 0

19-годишен централен защитник, познат със своята скорост и лидерски умения, е петият продукт на академията на Манчестър Юнайтед, който дебютира с мъжкия отбор под ръководството на Ерик тен Хаг.

Английският колос трябваше да разчита на няколко необичайни имена през този сезон поради многобройни контузии и спад във формата на редица играчи. Нито едно от тях обаче не може да се конкурира с това на Уили Камбуала. 

Тийнейджърът за първи път стъпи на зеления "килим" с мъжете при визитата на Уест Хям на 23-ти декември. За него се знаеше толкова малко, че дори не беше включен в програмата преди мача. Не взе и участие в изминалото турне на отбора в САЩ, което включи много други юноши. Това поражда логичния въпрос:

Още: Ерик тен Хаг даде обяснение за загуба №9 на Манчестър Юнайтед, оптимист е за 2024-та година

Кой е Уили Камбуала?

Началото

Камбуала е роден в Демократична Република Конго на 25-и август, 2004-а година. Още на 5 години той и семейството му се местят във Франция. Израства в град Лез Улис, намиращ се в предградията на Париж. За първи път обува бутонки с местния Сошо.

Големият пробив

Още: Ерик тен Хаг убеден: Никой отбор не би се справил с контузиите, които имахме

С добрите си изяви младокът си печели повиквателна в младежкия национален отбор на Франция, чиято капитанска лента малко по-късно слага на ръката си. Така успява и да привлече вниманието на Юнайтед.

Малко, след като навършва 16 години, през октомври 2020-та година, грандът от Острова го купува за сумата от 3.5 милиона паунда. Манчестър преборва Ливърпул за подписа му. Същевременно в клуба вече личат имената на други младоци като Алехандро Гарначо и Алваро Фернандес.

И приказката продължава

Още в дебютния си сезон в Англия Камбуала оставя страхотни впечатления. За съжаление обаче, претърпява сериозна контузия в коляното през октомври 2021-ва година, която го вади от игра за чч месеца. Така той пропуска и триумфа на тима в Младежката ФА Къп.

Още: Манчестър Юнайтед започна 2023 г. с 4 победи и я завърши с 20-а загуба след 100-минутен мач (ВИДЕО)

Роденият в ДР Конго талант все пак не се отказва и продължава да се нрави с играта си и при 21-годишните. Закратко бива привикан на тренировки с първия отбор. Изненадващо попада в разширения състав срещу Ливърпул на 17-и декември. Хари Магуайър, Лисандро Мартинес, Виктор Линдельов и Рафаел Варан са аут, но въпреки това, младежът пак не играе.

Това все пак прави 6 дни по-късно срещу Уест Хям. В сърцето на отбраната си партнира с Джони Еванс, но двамата не успяват да спрат набезите на "чуковете" и допускат 2 безответни попадения.

Силни и слаби страни

Макар и все още крехката си възраст, Камбуала демонстрира много силна физика. Той е и доста висок - 1.92 см. Сред качествата му личат също скорост и интелигентност. Познат е и с лидерските си умения. За тях свидетелстват мотивационните речи, които изнася пред по-младите си колеги преди даден двубой.

Още: Бербатов посочи "идеалния" заместник на Каземиро в Манчестър Юнайтед

В най-сериозна липса за младока е опитът. Той рядко получава възможността да тренира с батковците си, а това е ключово за адаптацията му в тима и мъжкия футбол. Бъдещето обаче е пред него.

Какво следва?

Манчестър Юнайтед не участва нито в Карабао Къп, нито в Лига Европа. Това означава, че Уили би могъл да разчита на ФА Къп за повече игрови минути. Шансовете за такива във Висшата лига са значително по-малки, но ги има, предвид все още липсващите титуляри.

Манчестър Юнайтед удължава контракта на основен футболист

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички