Какво може и не може бъдещата придобивка на Ливърпул?


Какво може и не може бъдещата придобивка на Ливърпул?
Снимка: Guliver/GettyImages

1577 0

Жоржиньо Вайналдум е на подпис разстояние от това да се превърне в поредното ново попълнение на Ливърпул. Мърсисайдци ще платят 25 милиона паунда за холандския национал, който беше един от малкото светли лъчи в ужасяващата за Нюкасъл кампания.

Бившият ас на ПСВ е атакуващ халф със сериозен афинитет към гола. Той реализира 11 гола в дебютната си кампания в английската Висша лига и раздаде 5 асистенции, което го направи голмайстор №1 на тима. Вайналдум създаде още 43 положения за гол на своите съотборници, и то при условие че през по-голямата част от сезона "свраките" играха откровено дефанзивен и на моменти много грозен футбол.

В състава на Юрген Клоп, който ще налага още по-бърз стил в нападение от новия сезон, тези статистики могат да се вдигнат сериозно, особено в графата "асистенции", тъй като Ливърпул разполага с доказан голмайстор в лицето на Стъридж, както и с изгряващата звезда Дивок Ориги.

Вайналдум действаше като аткуващ халф през целия сезон, което прави статистиката му за точни пасове още по-впечатляваща - 85% точни подавания. В ударите си той също е много точен - 71% са попадали в очертанията на вратата.

Изключително подценявана е неговата игра в дефанзивен план. С фланелката на Нюкасъл той има 19 изчиствания и 27 отнети топки, което го поставя в челото на атакуващите халфове в Премиър лийг. Той е изключително стабилен и в шпагатите, като при 49% от случаите той успява да осуети атаките на съперника. Регистрирал е 31 шпагата през сезона.

Ако може да се търси слабо звено в играта му, то определено е играта с глава. Вайналдум е спечелил едва 31% от въздушните си двубои, което е и причината за Нюкасъл той да играе по-често на крилото. В Ливърпул обаче, ако бъде използван като централен полузащитник, то до себе си холандецът ще разполага с Емре Джан, който през миналия сезон показа невероятна игра в защита и се превърна в един от най-добрите дефанзивни халфове в лигата.

Вайналдум е точният играч в средата на терена, от който Клоп има нужда. Може да играе на различни позиции, а слабите му черти в играта могат да бъдат "покривани" от останлите играчи в халфовата линия на Ливърпул. В нападение пък Вайналдум ще има пространства, които в Нюкасъл нямаше, най-вече заради наличието на Фирмино, Коутиньо и Садио Мане в предни позиции.

Срещу 25 милиона паунда, и то по време на трансферен прозорец, в който най-ниската сума за добър играч, е около 25 милиона евро, то Вайналдум безспорно е попадение за Ливърпул. Чакаме само подписа на играча.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички