Какво е усещането да бъдеш трениран от "Лудият" футболен гений Марсело Биелса (ВИДЕО)


Какво е усещането да бъдеш трениран от "Лудият" футболен гений Марсело Биелса (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

2966 0

Футболът е велика игра, най-вече заради емоциите, които поражда сред запалянковците, но също така и сред самите играчи и треньори. Марсело Биелса, по прякор "Еl Loco" ("Лудият") е типичен пример за наставник, който е отдаден на професията си до степен, че успява да задава насоките, в които да се развива самият спорт.

Неговите виждания за играта изпреварват с много дори т.нар. "модерен футбол", при който топката непрекъснато е в движениe, а темпото е убийствено! През 2018 година Биелса застана начело на Лийдс с една конкретна задача - да върне тима в Елита на Англия. Въпреки че не успя от първия път и отборът загуби баражите за влизане във Висшата лига, през 2020 година вече никой не можеше да спре Лийдс и той се завърна сред най-добрите.

През сезон 2020/21 "белите" показаха изключителен футбол и само неопитността на играчите им попречи да запишат по-добро класиране в първенството. Отборът на Марсело Биелса се представи страхотно срещу редица от грандовете в Англия, а в последните 10 мача няма друг тим, който да е спечелил повече точки от него.

Един от капитаните на Лийдс Лиъм Купър коментира пред SPORTbible какво е чувството да имаш треньор като Биелса и разказа какви тренировки провежда той:

"Честно казано, трябва да го видиш, за да го повярваш. Това е нещо, в което никога през живота си не бях участвал преди!"

"На тренировка правим 4-5 серии от по 4-5 минути, в които няма правила, а треньорите непрекъснато вкарват топката обратно в игрището, когато тя напусне очертанията. Всеки играе за себе си, няма никакъв изход - 100% лудост!", признава Купър, но добавя:

"След това мачовете изглеждат много по-лесни от тренировките. И не е само до интензитета, тактическите занимания са замислени в огромна дълбочина и детайли. Ние винаги излизаме на терена и знаем точно как ще играят нашите противници. Дори ако те променят стила си, ние вече сме подготвени и за това".

След това капитанът на Лийдс разказва и как в съблекалнята са се подготвяли за идването на Биелса:

"Опитваш се да се подготвиш психически за това колко трудно ще бъде, но не мисля, че можеш да го направиш - не можеш да си подготвен за нещо такова. На някои играчи им отне четири, пет, шест месеца, за да влязат в ритъм и за да си кажат: "Да, вече сме такъв отбор и можем да играем така!""  

"Никога преди не бях срещал някой като Биелса във футбола. Това беше пълна промяна за мен. Бях чел за него и знаех как играят неговите отбори - например Атлетик Билбао и за какъв интензитет ставаше на въпрос там. В един момент си мислиш - "уау, дали ще можем да играем и ние така?" Но все пак успяхме да пожънем успех!", признава със задоволство Купър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички