Изпусната дузпа от Салах удари амбициите на Ливърпул във Висшата лига


Изпусната дузпа от Салах удари амбициите на Ливърпул във Висшата лига
Снимка: Getty Images

8583 0

Английският гранд Ливърпул изненадващо загуби визитата си на Лестър с 1:0 в мач от 20-ия кръг на Висшата лига. Пропусната дузпа от Мохамед Салах през първата част и попадение на резервата Адемола Лукман през второто полувреме с единствения точен удар на "лисиците" в мача решиха спора на "Кинг Пауър Стейдиъм".

Ливърпул излезе с почти оптимален състав и влезе в мача като абсолютен фаворит, особено заради сериозните кадрови липси в тима на Брендън Роджърс. "Лисиците" обаче успяха да неутрализират сериозните заплахи пред вратата си и да удържат натиска на Ливърпул, който бе най-сериозен през първата част.

Салах си спечели дузпа след четвърт час игра, но изпълнението му бе твърде слабо и това позволи на Каспър Шмайхел да спаси, а при добавката египтянинът уцели гредата. Оттам нататък египтянинът трудно се забелязваше на терена, но и неговите съотборници не блестяха особено.

В началото на втората част Садио Мане направи сериозен пропуск, който няколко минути по-късно бе наказан от появилия се току-що като резерва Адемола Лукман. Това се оказа и единственото точно изпълнение на Лестър в мача, но и напълно достатъчно за победата, тъй като Ливърпул не създаде почти нищо опасно до края на срещата.

В трети пореден мач Ливърпул пръв инкасира попадение във вратата си - нещо, което не се бе случвало от 2019-а насам. Салах пък пропусна едва втората си дузпа във Висшата лига, като е вкарал предишните си 15 дузпи в първенството. Загубата е втора за Ливърпул през сезона, а разликата до лидера Манчестър Сити остава шест точки, като мърсисайдци са с мач по-малко.

Победата на Лестър пък изкачи тима в първата половина на таблицата, като вече заема девето място с 25 точки. В следващия кръг "лисиците" домакинстват на последния Норич. Отборът на Ливърпул пък гостува на Челси в директен сблъсък за второто място на Острова.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 15-ата минута Мохамед Салах нахлу в наказателното поле на Лестър и бе фаулиран от Вилфред Ндиди. Съдията посочи бялата точка, а Мохамед Салах изпълни дузпата. Изпълнението на египтянина обаче бе слабо, което позволи на Каспър Шмайхел да спаси. Салах имаше възможност за добавка, но ударът му с глава срещна напречния стълб.

В 23-ата минута Алекс Окслейд-Чембърлейн видя включилия се от задни позиции Джордан Хендерсън в наказателното поле и отправи отличен извеждащ пас, който се приземи никак безопасно пред вратата на Каспър Шмайхел, но стражът се намеси. В следващите минути Салах и Диого Жота се озоваха в добри позиции за отбелязване на гол, но не се възползваха.

В заключителните десет минути от първата част Лестър също създаде опасности пред вратата на Ливърпул. Първо Джейми Варди се озова на стрелкова позиция в наказателното поле, но Жоел Матип сложи крак на пътя на топката и блокира изстрела на нападателя. В 38' пък Джеймс Мадисън можеше да стреля от чиста позиция в пеналтерията, но Александър-Арнолд спря топката на голлинията.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 55-ата минута Садио Мане бе изведен на чиста позиция в наказателното поле и бе длъжен да вкара, но сенегалецът прати топката над вратата. Четири минути по-късно Лестър наказа пропуските на Ливърпул, откривайки резултата. Току-що появилият се като резерва Адемола Лукман овладя в средата на терена и подаде към Дюсбъри-Хол, който напредна по фланга. Топката се върна в Лукман в пеналтерията, който разстреля Алисон - 1:0!

Юрген Клоп опита да промени играта на Ливърпул с няколко смени, но това не помогна особено. Мърсисайдци трудно създаваха голови положения пред вратата на Лестър. По-добри ситуации за гол се откриха след статични положения пред Диого Жота и Върджил ван Дайк, но и те не бяха достатъчно опасни, за да се стигне до попадение. Лестър успя да убие темпото на игра на своя съперник и да вземе така жадуваните три точки.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Лестър: Шмайхел, Кастан, Амарти, Ндиди, Томас, Дюсбъри-Хол, Сумаре, Чудури, Мадисън, Ихеаначо, Варди

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Фабиньо, Хендерсън, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Жота

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Само няколко дни след драматичния и голов спектакъл за Купата на Лигата Ливърпул и Лестър отново се изправят един срещу друг, но този път във Висшата лига. Мърсисайдци имат амбициите да спечелят първенството, но ако искат да преборят сериозната конкуренция на Манчестър Сити, то ще трябва да победят коравия състав на Лестър.

Анди Робъртсън не е на разположение на Юрген Клоп за днешния двубой, след като получи червен картон в последния мач на мърсисайдци срещу Тотнъм. Харви Елиът, Адриан и Натаниел Филипс остават в лазарета, докато Дивок Ориги е под въпрос за срещата. Играчите, които бяха заразени с коронавирус, вече тренират нормално с отбора и могат да играят.

Коефициентите за сблъсъка Лестър - Ливърпул вижте ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички