Историческо: Как 9 клуба от Висшата лига могат да вземат участие в евротурнирите


Историческо: Как 9 клуба от Висшата лига могат да вземат участие в евротурнирите
Снимка: Getty Images/Guliver

3130 0

След приключването на 1/4-финалните сблъсъци във всички евротурнири, английският футбол разполага с поне 1 представител в Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите. Сред най-силните в Европа Ливърпул и Манчестър Сити търсят място на финала срещу Виляреал и Реал Мадрид. В Лига Европа Уест Хям ще спори на полуфиналите с Франкфурт, докато Лестър се изправя срещу Рома в новосъздадения турнир на УЕФА. 

Така 4 отбора от Висшата лига мечтаят за международен триумф. Ако 3 от тях съумеят да превърнат мечтите си в реалност, това ще означава, че за първи път в историята първенство ще излъчи цели 9 отбора в европейските клубни турнири. 

Често погрешно схващане е, че максималният брой представители от една държава е 7. В бройката обаче не попадат потенциални шампиони в някой от евротурнирите. Изключителна рядкост е отбор, триумфирал на международна сцена, да пропусне класиране на позиция в местното първенство, гарантираща му нова промоция. При такива обстоятелства отборът се класира директно за следващото издание на турнира като носител на титлата.

Такъв е случаят с Уест Хям. С оставащи 6 срещи до края на сезона във Висшата лига, "чуковете" са с равен брой точки и мач повече пред 7-ия Ман Юнайтед, от който лесно могат да бъдат изместени. Ако пък възпитаниците на Дейвид Мойс спечелят Лига Европа и запазят мястото си във Висшата лига, това директно ги изпраща в Шампионска лига, оставяйки вакантно място за някой от двата по-слаби турнира. Ситуацията с Лестър е подобна с разликата, че "лисиците" трудно могат да достигнат челните места в първенството.

Към момента първите 4 в Англия се класират за "турнира на богатите", а 5-ият в Лига Европа. Какво ще се случи с 6-ия и 7-ия обаче тази година решава Кристъл Палас. Ако "орлите" завоюват ФА Къп, отиват във втория по сила турнир на Стария континент, тъй като останалите съперници са вече класирани в топ 4. В тази ситуация 6-ият в класирането отива в ЛК. При провал на Палас, пред 6-ия в таблицата се открива възможност да изпробва силите си в ЛЕ, а пред 7-ия в ЛК.

Най-силният клубен шампионат може да излъчи 9 участници на международната сцена единствено, ако Уест Хям триумфира в турнира и завърши извън топ 6, а Палас спечели ФА Къп. В такъв случай англичани ще имат 5 отбора в ШЛ (Уест Хям и клубовете от първата четворка), 3 в ЛЕ (Лестър, Палас и 5-ият в класирането) и 1 в ЛК (6-и или 7-ми в крайното класиране). 

Наставникът на "чуковете" - Дейвид Мойс, пък коментира, че отборът му не е фаворит в Лига Европа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички