Холанд пропуска, но и бележи: Манчестър Сити подчини Лийдс, Ерлинг вече е с 20 гола (ВИДЕО)


Холанд пропуска, но и бележи: Манчестър Сити подчини Лийдс, Ерлинг вече е с 20 гола (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

7121 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити спечели визитата си на тима на Лийдс с 1:3 в мач от 17-ия кръг на Висшата лига. Ерлинг Холанд отбеляза два гола на стадион "Елън Роуд" в града, в който е роден, за да стигне кота 20 по попадения в английския елит.

Макар и да вкара два гола, норвежецът можеше да отбележи поне още три попадения, след като изпусна три чисти ситуации в мача. Лийдс трябва да благодари и на вратаря си Илан Мелие, който се отличи с шест спасявания в мача.

Пропуски не липсваха и от крака на Джак Грийлиш, който стартира от първата минута. Той обаче се отчете с две асистенции - и двете за попаденията на Холанд. Родри обаче бе футболистът, който откри резултата в края на първото полувреме.

Головете на Холанд дойдоха в началните минути на втората част, а в 73-ата минута Паскал Струйк върна надеждите на домакините. И Лийдс изпусна една-две чисти ситуации за гол, а Сити изглеждаше разколебан в последните минути на мача, но все пак съхрани победата си.

С победата Манчестър Сити увеличи актива си на 35, доближавайки се на пет точки от лидера Арсенал. В следващия кръг "гражданите" приемат Евертън. Лийдс остава на 15-о място с 15 пункта, като за тима предстои мач срещу друг отбор от топ 4 - Нюкасъл.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Манчестър Сити започна да налага високо темпо на игра от първата минута, стигайки до няколко опасни ситуации пред вратата на Лийдс. Първата се откри пред Ерлинг Холанд още в 34-ата секунда, но норвежецът пропусна сам срещу вратаря. Домакините избегнаха ранно попадение във вратата си и постепенно успяха да ограничат натиска на "небесносините".

В 30-ата минута Ерлинг Холанд се отчете с още един голям пропуск. Нападателят на Манчестър Сити отново бе изведен сам срещу Илан Мелие, но и този път стражът на Лийдс успя да парира удара на норвежеца. Малко по-късно Джак Грийлиш пропусна да засече топката на няколко метра от вратата на домакините.

Натискът на Сити продължи и в 35-ата минута се откри нова голова възможност. Този път Илкай Гюндоган изскочи от втора позиция и се озова очи в очи с Мелие, но стражът на Лийдс се отличи с поредно превъзходно спасяване. В края на частта Джак Грийлиш получи перфектен пас в наказателното поле, но не успя да уцели опразнената врата на Мелие.

В последните секунди на добавеното време Манчестър Сити все пак успя да стигне до попадение. Лийдс позволи да бъде хванат на контраатака, а "небесносините" бяха безкомпромисни. Кевин де Бройне подаде към включилия се в предни позиции Родри, а той намери Марез на стрелкова позиция. Мелие спаси удара на алжиреца, но Родри направи добавка и вкара - 0:1!

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Седем минути след подновяването на играта Манчестър Сити удвои преднината си в резултата. Капитанът на Лийдс Лиъм Купър допусна кошмарна грешка при изнасянето на топката, за да направи коледен подарък на "гражданите". Джак Грийлиш се понесе сам срещу вратаря, но не прояви егоизъм и подаде на Холанд, който вкара на празна врата 19-ия си гол през сезона във Висшата лига - 0:2!

Video edited on Kapwing

В 64-ата минута Манчестър Сити стигна и до трето попадение. Кевин де Бройне отново имаше ключова роля, като от него започна атаката на "гражданите". Белгиецът подаде към Холанд, а той изведе Грийлиш в пеналтерията. Англичанинът му върна топката, за да може Холанд да вкара втория си гол в мача и 20-ти във Висшата лига - 0:3!

Video edited on Kapwing

В 73-ата минута Лийдс успя да върне едно попадение. Голът дойде след изпълнение на корнер. Сам Грийнууд изпълни ъгловия удар, за да намери Паскал Струйк, който успя да засече топката и да я прати във вратата на Едерсон - 1:3!

Video edited on Kapwing

В 78-ата минута Ерлинг Холанд направи трети пропуск в ситуация сам срещу вратаря Мелие. Нападателят заби крака си в тревата и пропусна да оформи своя хеттрик. Минута по-късно пък Лийдс бе изключително близо до това да върне още един гол, но удар на Джо Гелхард премина на сантиметри от страничния стълб.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Лийдс: Мелие, Страйк, Купър, Кох, Кристенсен, Рока Хунке, Форшоу, Грийнууд, Арънсън, Нонто, Родриго

Манчестър Сити: Едерсон, Люис, Аканджи, Стоунс, Аке, Родри, Де Бройне, Гюндоган, Марез, Грийлиш, Холанд

ПРЕДИ СРЕЩАТА

След едномесечна пауза Манчестър Сити подновява кампанията си във Висшата лига, а тимът със сигурност е в настроение, след като преди няколко дни отстрани Ливърпул за Карабао Къп. "Гражданите" обаче имат доста работа за вършене в шампионата, тъй като изостават от първото място.

Лидер във Висшата лига е Арсенал с 40 точки, като е с осем пред "небесносините", които са с мач по-малко. Хората на Пеп Гуардиола се нуждаят от задължителна победа срещу Лийдс, за да възстановят разликата от пет точки до първото място. Отборът на Лийдс пък е 15-и и трябва да държи безопасна дистанция от зоната на изпадащите.

Хулиан Алварес няма да е на разположение за този мач, след като получи заслужена почивка след спечелената световна титла с Аржентина. Рубен Диаш пък лекува контузия в бедрото, а Калвин Филипс е под въпрос за срещата. Атаката на отбора се очаква да бъде водена от Ерлинг Холанд, който ще опита да увеличи аванса си при голмайсторите (до момента има 18 гола).

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ЛИЙДС - МАНЧЕСТЪР СИТИ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички