Голобрадото трио, което "осветлява" тъмния сезон на Манчестър Юнайтед


Голобрадото трио, което "осветлява" тъмния сезон на Манчестър Юнайтед
Снимка: Getty Images

2810 0

Въпреки че спряха серията си без загуба през 2024 година, Манчестър Юнайтед се справя добре през пролетния полусезон. Тимът все още е далеч от целта си - топ 4, на цели 8 точки, но този сезон се случи нещо друго, което си заслужава да бъде отбелязано, а именно, че на "Олд Трафорд" най-накрая заиграха младежи.

А по-важното е, че тези хлапета правят разликата. Има поне трима млади футболисти, които правят тъжния сезон на "червените дяволи" по-лесно поносим. Единият - Расмус Хойлунд, е спечелил 3 мача за гранда собственоръчно, другите двама - Коби Мейну и Алехандро Гарначо, са донесли по една победа с головете си. Това са общо 5 спечелени мача от младежи или 15 от 44-те точки на Юнайтед.

РАСМУС ХОЙЛУНД

Трансферът на Хойлунд в Манчестър Юнайтед предизвика противоречиви чувства. Миналото лято клубът плати 74 милиона евро за младо момче, което проведе само един сезон на високо ниво. И не може да се каже, че Расмус постоянно е блестял в Аталанта. Но потенциал имаше и в Манчестър го разпознаха.

Въпреки че фенове и експерти продължиха да се съмняват. Не стига това, че за нападателя платиха голяма сума, но той и дойде късно, а освен това с контузия. Отсъствието му по време на предсезонната подготовка не донесе полза на никого.

Началото на кариерата на Хойлунд в Юнайтед беше толкова противоречиво, колкото и трансферът му. Расмус отбеляза в Шампионска лига, но във Висшата лига не показа нищо. В края на миналата година на сметката на датчанина имаше 5 гола в Шампионска лига и 0 в първенството на Англия. Първия си гол в лигата 21-годишният нападател вкара на 23 декември. Хойлунд вкара победното попадение в мача срещу Астън Вила 8 минути преди края на редовното време. Оттогава той не спира да бележи, а също и често дава асистенции.

Момчето най-после започна да връща вложените в него пари. А може би щеше да го прави и по-рано, ако му се гласуваше повече доверие. Дълго време съотборниците игнорираха датчанина, особено крилата, в редките моменти, които той имаше, не успяваше да реализира. Но в края на 2023-та всичко се промени, отчасти и заради това, че Алехандро Гарначо започна да му обръща внимание. Изглежда, че адаптацията на Хойлунд на "Олд Трафорд" най-накрая е близо до завършване.

АЛЕХАНДРО ГАРНАЧО

Гарначо не изпитваше такъв голям натиск, както Хойлунд, въпреки че той премина в Манчестър Юнайтед от Атлетико през октомври 2020 г. за само 465 000 евро. "Дюшекчиите" изглежда не разчитаха на младия аржентинец, но "червените дяволи" видяха нещо в него. Футболистът се представи нелошо в младежкия тим на Юнайтед, като реализира 16 гола за отбора до 18 г. и 5 за u21. Гарначо дебютира в първия отбор на гранда в края на сезон 2021/22.

През миналата кампания той започна да получава повече игрово време и да проявява себе си. В същия сезон той вкара победните голове в мачовете срещу Фулъм и Реал Сосиедад, потвърждавайки статуса си на голям талант. През настоящата кампания Алехандро е основен играч в тима на Ерик тен Хаг. В последните 8 мача във Висшата лига той игра по 90 минути. За това време успя да вкара дубъл срещу Астън Вила и Уест Хем. "Червените дяволи" спечелиха и двете срещи.

Още в миналия сезон аржентинецът показа, че може да влияе на резултата и треньорът му се доверява. Но 19-годишното крило има и недостатъчци. Той твърде често играе сам, понякога поема топката, отчаяно искайки да реши епизода сам. В същото време Гарначо притежава добра техника и скорост, а в последно време започна да се връща и в отбрана. Ако аржентинецът продължи да прогресира, то напълно може да се надява и на завръщане в националния отбор, за който засега е изиграл само 3 мача.

КОБИ МЕЙНУ

Мейну е още един ярък възпитаник на Манчестър Юнайтед. Може би момчето нямаше да получава толкова възможности през настоящия сезон, ако не бяха травмите на други играчи, но той оправдава оказаното му доверие. На терена 18-годишният халф действа смело и понякога дори зряло в двойка с къде-къде по-опитни партньори, например, с Каземиро.

Най-важен момент от сезона, а може би досега и за цялата кариера на англичанина, е победният гол в мача срещу Уулвърхемптън в 7-ата минута на добавеното време. Това, че юношите носят победи е добър знак за "червените дяволи".

Мейну кара своя първи сезон в първия тим на Манчестър Юнайтед. Младият полузащитник не се нуждаеше от много време за адаптация в мъжкия отбор. ПОказателно е, че именно той напоследък излиза титуляр, а не Скот Мактоминей, който отбелязва и продължава да бележи победни голове. Работата не е само там, че Тен Хаг обича да работи с млади играчи, макар това да изигра своята роля.

Важното е, че "червените дяволи" започнаха да обръщат повече внимание на академията си и разбират, че там растат наистина талантливи момчета. Може би с идването на компания "INEOS" младежката система на Юнайтед ще бъде в основата на клуба. Това, че възпитаниците често вкарват победни голове за Юнайтед и дават всичко за родния си клуб може да сложи началото на нещо ново. А ето какви правила спазват юношите в академията на Ливърпул. 

Източник: footballhd.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички