Арсенал грабна ФА Къп и не позволи на Челси да направи дубъл (ВИДЕО)


Арсенал грабна ФА Къп и не позволи на Челси да направи дубъл  (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Gulliver

2850 0

Арсенал спечели ФА Къп за трети път в последните четири години. "Артилеристите" надделяха над Челси с 2:1 и не позволиха на "сините" да направят дубъл в Англия.

През първата част Арсенал бе много по-активният отбор и сътвори по-опасните положения. Санчес изведе тима си напред в резултата още в 4', но голът е изключително спорен, тъй като първо чилиецът игра с ръка, а след това и Рамзи бе в положение на засада. През втората част Челси изравни играта, макар в 68' Моузес да остави "сините" с човек по-малко. В 76' стигнаха до изравнителен гол чрез Диего Коста, но само 2 минути след това Рамзи оформи крайното 2:1, което бе достатъчно за триумф във ФА Къп.

Арсенал поведе още в 4', но след меко казано спорен гол.  Малко преди наказателното поле Алексис Санчес овладя топката, но преди това се видя, че си е помогнал с ръка. Това остана незабелязано от съдията, който не спря играта и чилиецът нахлу в наказателното поле, където пък Арън Рамзи макар и да не игра с топката бе в засада. Първоначално страничният съдия вдигна флага за засада, но след кратко обсъждане главният рефер отсъди, че гол има. 


Alexis Sanchez Goal Arsenal 1 - 0 Chelsea 17... by RussellLerman

Определено "артлеристите" записаха по-силни начални минути, в които не спираха да атакуват. В 16' Йозил се включи добре в наказателното поле и овладя труден пад, преди да шутира към вратата, но ударът му избит от голлинията от Кейхил. 3 минути по-късно отборът на Венгер удари и греда. Дани Уелбек скочи най-високо при изпълнението на корнер и с глава прати топката в страничната греда. Близко до мястото се намираше Аарън Рамзи, който обаче не успя да си спре топката.

Въпреки недоброто си представяне това полувреме, все пак в 27' Челси бе близо до изравняване. Педро отправи дълго подаване към Диего Коста, който се пребори с Холдинг и от добра позиция опита да преодолее Оспина, но той спаси. В 30' отново Кейхил изби топката от голлинията от удар на Уелбек.

"Сините" започнаха по-активно втората част, след като през първата инициативата бе за Арсенал. В 49' страхотно подаване към Диего Коста можеше да се превърне и в гол, но Мертезакер успя чрез шпагат да предотврати опасността. Минута по-късно Моузес да навлезе по диагонал в наказателното поле на Арсенал, но ударът бе отразен перфектно от Оспина.

В 65' Ектор Бейерин получи топката на границата на наказателното поле и по земя потърси далечния ъгъл. Тибо Куртоа обаче спаси Челси от втори гол.

Виктор Моузес направи голяма глупост в 68' и остави отбора си с човек по-малко. Нигериецът направи ужасяваща симулация, падайки за дузпа, но номерът му не мина, тъй като съдията бе на метри от него.

Въпреки това, Челси успя да се върне в мача чрез Диего Коста, който овладя в наказателното поле и отрави удар към Оспина, чиято видимост бе затруднена и заради лек рикошет.


Diego Costa Goal HD - Arsenal 1 - 1 Chelsea... by denysenathan

Радостта обаче не бе задълго в лагера на Конте, тъй като 2 минути по-късно Рамзи отново възстанови предимството на Арсенал.  Жиру центрира за Рамзи, който бе сам в наказателното поле и с глави прати топката в мрежата. До последните минути на двубоя, оборотите бяха много високи и нито един от двата тима не се отказваше да преследва ново попълнение.

Благодарение на великолепната игра на Коста, Челси можеше отново да изравни, но Оспина отново бе на ниво. Коста се пребори за топката и тя като по чудо не намери мрежата след удар от наказателното поле. В 87' Йозил пък удари греда, след като отрави пут в обратния ъгъл на Куртоа.

Преди мача

"Артилеристите" изпращат разочароващ сезон, в който за първи път от 19 години не съумяха да се класират за Шампионска лига, но могат да зарадват феновете си със спечелването на втория по значимост трофей в Англия. Челси пък може да оформи дубъл, след като вече извоюва титлата във Висшата лига.

И двата тима се намират в блестящо състояние към днешна дата и имат по 5 победи в последните си 5 мача от всички турнири. Статистиката в последните пет директни срещи показва 3 победи за Челси и 2 за Арсенал.

Арсенал ще бъде без наказания Лоран Косшчелни и контузените Габриел Паулища, и Шкодран Мустафи. За разлика от Венгер, италианеският специалист няма сериозни кадрови проблеми.

При победа на Челси днес Конте ще стане петият италиански мениджър, който печели турнира след Виали, Анчелоти, Манчини и Ди Матео. Днешната среща е много по-специална и за Джон Тери, тъй като това ще бъде неговият последен мач за "сините" от английската столица и след това той ще напусне тима.

Стартови състави:

Арсенал: Оспина, Холдинг, Мертезакер, Монреал, Беярин, Рамзи, Джака, Окслейд-Чермбърлейн, Йозил, Санчес, Уелбек;

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Давид Луис, Кейхил, Моузес, Канте, Матич, Алонсо, Педро, Азар, Коща;

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички