Обещанието е спазено: Юнайтед детронира Манчестър Сити и спаси сезона с ФА Къп! (ВИДЕО + Галерия)


Обещанието е спазено: Юнайтед детронира Манчестър Сити и спаси сезона с ФА Къп! (ВИДЕО + Галерия)
Снимка: GettyImages

6565 0

Манчестър Юнайтед спази обещанията на Ерик тен Хаг и Бруно Фернандеш към феновете с последния двубой за сезон 2023/24! “Червените дяволи” изненадващо за мнозина спечелиха ФА Къп срещу градския си съперник Манчестър Сити с 2:1.

Финалът на “Уембли” и резултатът бяха повторение от миналия сезон, но победата отиде в другата посока. Така това се превърна в първата Купа на футболната асоциация за Юнайтед след 8 години чакане.

В събота приключи 143-ото издание на турнира. Едва за първи път от 1885 г. насам се дублираха финалистите. Новият шампион в надпреварата не беше побеждавал съперника близо година и половина, но днес събра сили да го стори. 

Възпитаниците на Тен Хаг си осигуриха преднината още до почивката, след като Гарначо и Мейноо бяха точни в 30-ата и 39-ата минута. Попадението за "гражданите" пък бе дело на Доку едва в 87'. 

Стигне се до напрежение след почивката

Докато натискът през първата част беше поделен между съперниците, то Сити беше поел инициативата изцяло след почивката. Конкретно въпросният гол на Доку падна от 16-ия опит на отбора му, но и след грешка на Онана. 

Всичко това означава, че Юнайтед ще намери място в евротурнирите, макар че завърши едва осми във Висшата лига. Челси обаче ще играе в Лига на конференциите, а квота не остава за Нюкасъл. 

Вижте ГАЛЕРИЯ от битката между Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед!

Първо полувреме

В рамките на по-малко от минута се стигна до интересни ситуации и пред двете врати. След 12 секунди игра Рашфорд излезе очи в очи с Ортега, но бе настигнат и не успя да застраши германеца. 

Следващото нападение доведе до претенции за дузпа от страна на Холанд, побутнат в наказателното поле от Мартинес. 

След 20 минути игра отчетливо личеше желанието на Сити пред съперниковата врата. Възпитаниците на Гуардиола контролираха топката през 66% от времето и макар да не стигаха до нещо интересно - налагаха адски натиск срещу градския съперник. 

ГОЛ! В 30-ата минута Гарначо откри за символичните гости след груба грешка на съперника. Аржентинецът бе изведен с дълъг пас от Амрабат, но кълбото първоначално бе отбито от Гвардиол. 

Хърватинът обаче имаше нещастието да прати топката към излезлия Ортега. Последният не разчете правилно случващото се, не успя да хване кълбото и така дебнещият за грешка Гарначо се разписа на празна врата - 0:1!

В 37' Рашфорд бе напът да удвои проблемите за съперника, но попадението му беше отменено. Анличанинът беше на редовна позиция за разлика от Гарначо, който асистира. 

ГОЛ! Възходът на "червените дяволи" заслужено продължи и Мейноо оформи 2:0 в 39'. Тогава англичанинът бе изведен от Фернандеш след ново дълго подаване в съперниковата половина и Ортега бе наказан за трети път в рамките на девет минути. 

Второ полувреме

Още на почивката испанският треньор посегна към част от резервите си. Така на терена се появиха Аканджи и Доку, а в 57' и Алварес за сметка на Аке, Ковачич и Де Бройне. 

Сред най-опасните създадени положения от "гражданите" към 55' беше ударът на Холанд, който срещна напречния стълб. Преди да е изминал и час игра Уолкър пробва от сериозна дистанция, но Онана се отчете с отлично спасяване. 

В началото на заключителния четвърт час се стигна до нови претенции на Холанд за дузпа, след като бе съборен от Мейноо. Те също бяха категорично подминати от Мадли. 

ГОЛ! Един от най-добрите за Сити в събота - Жереми Доку, накара Онана да допусне поредната си грешка през сезона. Африканецът не успя да отклони топката след стрелба на белгиеца в близкия ъгъл след 87' - 1:2!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Ортега, Аке, Гвардиол, Де Бройне, Ковачич, Родри, Силва, Стоунс, Уолкър, Фодън, Холанд

Манчестър Юнайтед: Онана, Далот, Варан, Мартинес, Уан-Бисака, Амрабат, Мейноо, МакТомини, Гарначо, Фернандес, Рашфорд;

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Тази година "гражданите" може да стигнат до дубъл, ако победят "червените дяволи", след като вече станаха шампиони, но изпуснаха шанса да защитят титлата си в Шампионска лига. За Ерик Тен Хаг ситуацията е много сложна, тъй като почти сигурно ще бъде заменен след края на сезона. Юнайтед записа ужасна кампания, стигайки до едно от най-лошите си класирания в историята.

При победа и днес Манчестър Сити ще се стане първият отбор, триумфирал в две поредни години във Висшата лига и ФА Къп. А пък евентуално поражение днес ще остави "червените дяволи" едва за втори път извън европейските турнири.

Манчестър Юнайтед ще е без контузения Хари Магуайър, но Лисандро Мартинес, Виктор Линдельоф и Антони Марсиал са възстановени и могат да играят във финала.

Евентуален триумф на "гражданите" би било добре дошло за Челси и Нюкасъл. Победа на Сити ще прати лондончани в Лига Европа вместо в Лига на конференциите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички