До какво доведе липсата на ВАР във Висшата лига - три груби грешки в един мач?


До какво доведе липсата на ВАР във Висшата лига - три груби грешки в един мач?
Снимка: Getty Images/Guliver

2949 0

Шампионът на Англия Манчестър Сити постигна категорична победа с 5:0 в деветия кръг на Висшата лига. Домакините от "Етихад" спечелиха категорично срещу Бърнли и се възползваха от равенството между Челси и Манчестър Юнайтед, за да поведат класирането в шампионата.

Три съдийски решения обаче останаха отворена тема и след края на мача. Редица анализатори посочиха, че "гражданите" са били сериозно "подпряни" от главния арбитър Джонатан Мос, който отсъди три спорни решения.

Две от дискутираните отсъждания на Мос са свързани с това, че  двама играчи на "гражданите" не бяха изгонени с директен червен картон заради нарушения - това са капитанът Венсан Компани и Лирой Сане.

Още в откриващата минута на мача опитният бранител на "небесно-сините" направи нескопосано влизане в тялото на противников играч - в случая Арън Ленън. Компани вдигна високо крака си и насочи бутоните на десния си крак под кръста на играча.

Джонатан Мос може би повлиян и от това, че мачът започна буквално преди секунди, предпочете да отсъди само жълт картон за влизането на Компани. Ако подобна игра бе в по-късен етап от двубоя, без съмнение редица съдии биха показали червения цвят на играча.

Второто спорно решение с показването на директен червен картон е свързано с нападателя на "гражданите" Лирой Сане. Девет минути преди изтичането на редовното време немският национал направи грубо нарушение отзад срещу Мат Лоутън - още една ситуация, при която редица сметнаха, че тимът на Бърнли е ощетен. 

Третото спорно решение бе свързано с едно от попаденията на Сити, което може да се каже, че бе и решаващо за мача. Става въпрос за гола на Бернардо Силва в 54' след асистенция на Давид Силва. Именно играта на испанеца бе поставена под съмнение, след като на видео повторенията ясно се вижда, че топката е напуснала футболните очертания.

Критиците, които подкрепят системата за видеонаблюдение ВАР, веднага използваха момента да припомнят, че липсата на ВАР във Висшата лига вреди на отборите и често ги ощетява. Дали съдийските решения в мача между Манчестър Сити и Бърнли обърнаха развоя на двубоя, само можем да гадаем. Но едно е сигурно - с 10 човека на терена, още от първата минута на двубоя, винаги се играе трудно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички