Как технологиите решават футболни мачове?


Как технологиите решават футболни мачове?
Снимка: Getty Images/Gulliver

2036 0

Само преди 2 дни стартира така очакваният Мондиал 2018. Преминаха 5 мача от груповата фаза, а зрелищна игра не липсваше. Първенството започна с убедителна победа на домакините с 5 попадения, а на следващия ден наблюдавахме страхотна драма в един от най-очакваните сблъсъци в групите – Португалия и Испания, които завършиха при резултат 3:3 с хеттрик на Кристиано Роналдо.

В днешния ден бе ред на мачовете от група С. В ранния сблъсък Франция успя да победи Австралия с резултат 2:1 с голове на Антоан Гризман от дузпа и Пол Погба. За Австралия, отново от дузпа, се разписа Миле Йединак. Мачът беше изключително динамичен, с много голови положения и красиви отигравания. Това, което направи впечатление на голяма част от зрителите, бе намесата на видеоповторенията и при трите отбелязани попадения в мача.

Виртуален асистент рефер (ВАР) технологията пpeдcтaвлявa oщe eдин acиcтeнт peфep, ĸoйтo oбaчe нe ce нaмиpa нa caмия тepeн, a пpeд гoлям мoнитop, c пoмoщтa, нa ĸoйтo тoй имa възмoжнocт дa глeдa пoвтopeния нa cпopни cитyaции. Bcичĸи знaeм, чe във фyтбoлa тaĸивa винaги e имaлo и щe имa, ĸaтo cпopeд ФИФA тoвa щe дoвeдe дo пo-cпpaвeдливи двyбoи и cъoтвeтнo peзyлтaти. Интepecнo e дa ce oтбeлeжи, чe caмият виpтyaлeн acиcтeнт peфep пъĸ имa тpи acиcтeнт peфepи дo нeгo, ĸoитo дa мy пoмaгaт в пpeглeдa нa пoвтopeния и пpaвилнитe oтcъждaния.

Световното първенство в Русия е първото, на което се използва този вид технология, а мачът между „петлите“ и „кенгурата“ бе чудесен пример за това колко важни са тези видеоповторения. Още при първия гол на Франция и отсъдената дузпа се прояви новата система. На пръв поглед влизането на защитника на австралийците изглеждаше чисто, но при повторен преглед се видя ясно, че е било извършено нарушение срещу Антоан Гризман. Фаулираният футболист успя да реализира от бялата точка и французите поведоха.

Само няколко минути по-късно последва идентична ситуация, този път пред вратата на Юго Лорис. Отново ВАР се намеси, но този път, за да види играта с ръка в наказателното поле на Самюел Умтити, което доведе до дузпа в полза на Австралия. Йединак застана зад топката и отбеляза изравнителното попадение.

В последната третина от мача падна и решаващото попадение както бе характерно и за повечето изиграни мачове до момента. Оливие Жиру пусна топката към Погба, а той с премерен удар успя да я изпрати зад гърба на австралийския страж. Топката се отклони от напречната греда и топна на сантиметри от голлинията, а това бе идеален шанс ВАР системата отново да се намеси на футболния терен. Съдията зачете попадението след повторението от камерата на голлинията, а Франция прибра трите точки под носа на „кенгуратата“.

Двубоят между Франция и Австралия демонстрира как технологиите могат да решат един мач. Системата за видеоповторения донесе победа и пълен актив от точки за „петлите“, но какво би станало, ако този мач се бе играл преди 4 години в Бразилия? Тогава съдията можеше спокойно да отмени двата гола на французите и да изпрати победата в абсолютно противоположната страна.

Все още се водят спорове за въвеждането на подобни видеоповторения, но едно е сигурно – ВАР технологиите всяват честност и справедливост по терените, а това са ценности, които не трябва да губим, ако държим да запазим красотата на футбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички