Челси издържа на напрежението и отива в Шампионска лига


Челси издържа на напрежението и отива в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

2504 0

Челси постигна голямата си цел след подновяването на английската Висша лига. "Сините" от Лондон стигнаха до победа в последния мач за сезона с 2:0 срещу Уулвърхемптън и ще играят в Шампионска лига през идния сезон.

Момчетата на Франк Лампард не изиграха най-добрия си двубой, но все пак в края на първото полувреме стигнаха до ценните две попадения, решили срещата. Първо в 45' Мейсън Маунт вкара превъзходен гол от пряк свободен удар, а само минута преди края на продълженията и Оливие Жиру съумя да се разпише за 2:0.

Това беше пореден двубой, в който Челси бележи в продълженията на първото полувреме, докато за френския ас това бе 4-и пореден мач с гол. Именно той е с голяма услуга за отличните мачове на "сините" след подновяването на шампионата, както и класирането за финал за ФА къп. 

За статистиката, Челси остава на 4-о място с актив от 66 точки - равен брой с Манчестър Юнайтед, но по-лоша голова разлика. Лестър остава на 5-о място с 62 точки. 

Началото беше предпазливо и от двете страни, като лондончани владееха топката в по-сериозен процент от времето, но трудно стигаха до положения, с изключение на няколко по-опасни пробива по крилата. "Вълците" от своя страна търсеха бързи нападения, но "сините" бързо се подреждаха в дефанзивен план и не позволяваха опасности пред вратата Кабайеро. 

След средата на полувремето Челси тотално овладя играта, а в последните 15 минути осъществи и сериозен натиск. На два пъти Оливие Жиру застраши вратата на "вълците" с удари с глава, а в заключителните минути Уулвс капитулираха набързо. 

Първо в първата минута на продълженията Мейсън Маунт стреля феноменално от пряк свободен удар и даде аванс на домакините. Само две минути по-късно пък лондончани увеличиха преднината си. Уулвс загубиха топката в средата на терена и Пулишич набързо проби в половината на съперника. Той бе фаулиран, но все пак насочи топка за Маунт, а той от своя страна изведе Жиру в наказателното поле. Нападателят премина покрай вратаря, Конър Коуди успя за момент да взема позиция между френския ас и топката, но Жиру с шпагат успя да насочи топката във вратата - 2:0. 

След почивката Челси намали темпото в търсене най-вече на стабилност в защита. В 58' гостите можеха да направят срещата интересна, но Диого Жота стреля право в Кабайеро и той отрази. В 74' пък Вили Боли с глава можеше да реализира, но не успя. В края на срещата Тами Ейбрахам пропусна две отлични положения, но въпреки това Челси нямаше проблем със "затварянето" на мача.

СЪСТАВИ

ЧЕЛСИ: Кабайеро, Джеймс, Аспиликуета, Зума, Рюдигер, Алонсо, Жоржиньо, Ковачич, Маунт, Жиру, Пулишич

Уулвърхемптън: Патрисио, Боли, Саис, Коуди, Дохърти, Дендонкер, Невеш, Ото, Нето, Хименес, Жота

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Франк Лампард е съвсем близо до това да класира любимия си Челси в топ 4 на Висшата лига (и съответно в груповата фаза на Шампионска лига за следващия сезон) още в първата си кампания на "Стамфорд Бридж". Уулвърхемптън пък е на 6-ата позиция и трябва да брани участието си в Лига Европа, защото Тотнъм е с точка по-малко и при грешна стъпка на "вълците", "шпорите" могат да ги изместят с добър резултат при гостуването на Кристъл Палас.

Челси се нуждае само от 1 точка, за да е напълно сигурен, че ще постигне целта си. "Сините" от Лондон са на 4-ата позиция с 63 точки - толкова има и третият Манчестър Юнайтед, докато 5-ият Лестър е с пункт по-малко. Двата тима обаче се изправят един срещу друг, което значи, че при спечелена точка за Челси, математически е невъзможно и Юнайтед, и Лестър да го изместят от 4-ката.

Не така стоят нещата при Уулвс. Както вече споменахме, Тотнъм е само с точка по-малко, а им предстои мач срещу Кристъл Палас, който не се бори за нищо. При тази ситуация, изглежда много вероятно мотивираните играчи на Жозе Моуриньо да стигнат до 3-те точки, което пък би принудило Уулвърхемптън също да търси победата, ако иска да играе в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички