За какво остава да се играе в последния ден от сезона във Висшата Лига?


За какво остава да се играе в последния ден от сезона във Висшата Лига?
Снимка: Getty Images/Guliver

2005 0

Остават броени часове до края на сезона във Висшата лига. Станахме свидетели на една необичайно дълга кампания, но ето че краят ѝ е съвсем близо. Към момента са ясни единствено първото и последното място в класирането. Ливърпул успя да завоюва толкова дълго чаканата титла от Висшата лига, а пък в другия край Норич се превърна в първия изпадащ отбор за сезона и на практика могат да играят само за честта си.

Битката за Шампионска Лига

Все още обаче остават много въпросителни. Челси, Манчестър Юнайтед и Лестър ще се борят със зъби и нокти за позиция в четворката. Ще станем свидетели на директен сблъсък между “лисици” и “дяволи”. Всеки един от трите отбора може да си осигури билет за Шампионска лига. Ситуацията е такава, че Манчестър Юнайтед и Челси се нуждаят само от точка, но в определени обстоятелства равенството би било достатъчно и на Лестър. "Лисиците", които приемат Манчестър Юнайтед, могат да се класират по този начин обаче, само ако Челси загуби домакинството си на Уулвърхямптън. А къде да гледаме двубоя Лестър – Манчестър Юнайтед вижте тук.

Битката за Лига Европа

Що се отнася до Лига Европа – сметките са малко по-сложни. Знаем, че петата позиция би означавала място във втория по сила европейски турнир. Тя ще бъде окупирана от един от отборите измежду Манчестър Юнайтед, Челси и Лестър. Редно е да се спомене, че "червените дяволи" могат да се класират впоследствие в Шампионска Лига, ако триумфират в Лига Европа.

В момента на шеста позиция са Уулвърхямптън. Тотнъм от своя страна са на седма позиция, която към момента дава право на участие в Лига Европа. Във всички случаи това ще бъдат отборите, които в края заемат 6-то и 7-мо място. Все още обаче има мини-битка между двата клуба. Причината за това е следната – Арсенал са на финал за ФА Къп. Ако “артилеристите” спечелят турнира, то седмата позиция на практика ще отпадне като вариант за Лига Европа. В интерес на истината Уулвърхямптън все още имат шанс дори за Шампионска лига. Това би се случило при евентуален триумф в Лига Европа.

Битката за оцеляване

Ситуацията на дъното във Висшата Лига също е изключително интересна. На хартия, в най-добра позиция изглеждат Астън Вила. Тимът от Бирмингам е с по-добра голова разлика от Уотфорд и Борнемут, което при определени обстоятелства също може да окаже влияние накрая. Освен това, те имат "най-лек" съперник в последния кръг в лицето на Уест Хям. Уотфорд и Борнемут имат за задача да се справят съответно с Арсенал и Евертън, и то като гости.

“Артилеристите” на Микел Артета вече не могат да се класират на място, даващо право на участие в Лига Европа и двубоят за тях от последния кръг е без особено значение. За тях остава възможността да участват във втория по сила европейски турнир чрез триумф във ФА Къп. Там те ще спорят на финала с Челси на 1-ви август.

Битката за Златната обувка

На първо четене за голмайстор на Висшата лига ще спорят 5-ма. Това са:

Джейми Варди (Лестър) – 23 гола

Дани Ингс (Саутхямптън) – 21 гола

Пиер-Емерик Обамеянг – 20 гола

Мохамед Салах (Ливърпул) – 19 гола

Рахийм Стърлинг (Манчестър Сити) – 19 гола

Битката във Висшата Лига ще бъде изключително интересна на всички фронтове, а по всичко изглежда ще останат някои въпросителни за отборите дори след края на сезона. Всички срещи от последния кръг започват от 18:00ч. българско време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички