Брайтън спря победния рейд на Манчестър Сити, „чайките“ си подпечатаха Лига Европа (ВИДЕО)


Брайтън спря победния рейд на Манчестър Сити, „чайките“ си подпечатаха Лига Европа (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

4543 0

Брайтън и гостуващият нов-стар шампион на Англия Манчестър Сити изиграха спиращ дъха двубой от Висшата лига, но не успяха да се победят. Двата тима извъртяха 1:1, с което „чайките“ сложиха край на серията от 12 поредни победи на „гражданите“ в шампионата, а същевременно с това си гарантираха и 6-ото място, което ще им осигури първо участие в евротурнирите – те ще играят в Лига Европа.

Фил Фодън откри резултата за Манчестър Сити в 25-ата минута. Хулио Енсисо изравни с феноменален гол в 38-ата минута.

В 6-а минута дойде първият чудесен шанс в срещата, след като Фил Фодън завъртя топката в наказателното поле, а Ерлинг Халанд изпревари пазача си, но силният му удар с глава премина леко над напречната греда от чиста позиция. Сериозен пропуск на звездата на Манчестър Сити.
В 20-а минута Дани Уелбек изпълни далечен пряк свободен удар, като шутира силно и прецизно, но топката се отби от напречната греда на Ортега. Късмет за Манчестър Сити! Секунди след това Халанд бе изведен сам срещу вратаря след чудесен пас на Фил Фодън, но нападателят не успя да преодолее Джейсън Стийл, който бързо скъси ъгъла и успя да улови.
Само пет минути след това Халанд бе изведен на чиста позиция и отклони към Фил Фодън, който стреля, а Ван Хеке не успя да изчисти добре от голлинията и топката влетя във вратата на Брайтън - 1:0 за Манчестър Сити.

Video edited on Kapwing

В 31-а минута Брайтън успя да изравни, след като Каору Митома засече подаване на втора греда, като някакси с тялото успя да отклони топката, за да изравни резултата. Попадението обаче бе отменено, тъй като футболистът на "чайките" е играл с ръка. Гол за Брайтън нямаше.
В 38-а минута Хулио Енсисо демонстрира чудесния си контрол върху топката, след което стреля от дистанция, за да порази вратата на Ортега, който нямаше как да реагира. Феноменално изпълнение на футболиста на Брайтън - 1:1.

Video edited on Kapwing

В последната минута на редовното време Каору Митома сервира топката на Дани Уелбек, като последният стреля, за да направи резултата 2:1. Попадението бе разгледено от ВАР и впоследствие отменено поради засада.
 
В последвалата атака Фодън беше в добра позиция, стигайки до центриране от крилото, но ударът му с глава от малкото наказателното поле не беше достатъчен точен и топката се отби от напречната греда. Късмет за Брайтън!

Хората на Роберто де Дзерби изиграха много силен мач. Те отправиха общо 20 удара по посока на вратата на Стефан Ортега. Възпитаниците на Пеп Гуардиола отговориха с 13 шута.

Топката попадна в мрежата на двете врати още 3 пъти, но ВАР отмени попаденията. На два пъти това се случи в ущърб на „чайките“ след голове на Каору Митома и Дани Уелбек преди почивката. Десет минути преди края след намеса на ВАР не бе признато попадение и на Ерлинг Холанд за гостите.

Така Сити не успя да спечели 13 пореден мач във Висшата лига. „Гражданите“ са сигурен шампион кръг преди края с актив от 89 точки. Брайтън пък си гарантира 6-ото място. По този начин „чайките“ ще участват със сигурност в групите на Лига Европа при дебюта си в евротурнирите. Тимът е с 62 точки, като в последния кръг ще има дуел със седмия Астън Вила, който е с 4 точки по-малко.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна на високи обороти. Още в 6-ата минута Холанд направи голям пропуск. Домакините отговориха с удар на Уелбек в напречната греда.

ГОООЛ! В 25-ата минута Фил Фодън откри резултата. Той получи пас от Холанд и шутира, а Ван Хеке не успя да изчисти от голлинията – 0:1.

В 31-ата минута Каору Митома прати топката в мрежата на Сити. Попадението на японеца обаче бе отменено заради игра с ръка.

ГОООЛ! В 38-ата минута Хулио Енсисо вкара страхотен гол. 19-тодишният младок би от над 25 метра и не остави шансове на Ортега – 1:1.

Уелбек също реализира в 45-ата минута, но и неговият гол бе отменен от ВАР заради засада. След това пък Фодън нацели горната греда след удар с глава и домакините изкараха голям късмет в тази ситуация.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят продължи в спиращо дъха темпо и след антракта. В 56-ата минута Ортега спаси „гражданите“ след удар на Евън Фъргюсън.  Десет минути по-късно и Митома не успя да предолее стража на шампионите.

Первис Еступинян шутира мощно в 77-ата минута от над 20 метра, но кълбото профуча на сантиметри от дясната греда на Ортега.

В 80-ата минута Холанд прати топката в мрежата на „чайките“. ВАР обаче се намеси и отмени гола на норвежката голова машина заради нарушение в атака.

До края не паднаха нови попадения и двата отбора си поделиха точките.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

БРАЙТЪН: Стийл, Ван Хеке, Колуил, Кайседо, Еступинян, Гилмор, Грос, Митома, Енсисо, Буонаноте, Уелбек

СИТИ: Морено, Уокър, Стоунс, Родриго, Люис, Гюндоган, Де Бройне, Бернардо, Марез, Фоудън, Холанд

ПРЕДИ МАЧА

Брайтън на практика си гарантира първото участие на клуба в евротурнирите.  Селекцията на Роберто де Дзерби в момента заема шестото място. В последния си шампионатен мач „чайките“ сразиха с 3:1 изпадащия Саутхямптън.

Манчестър Сити вече си подсигури третата поредна шампионска титла на Англия. „Гражданите“ са с серия от 12-поредни победи във Висшата лига, като в последния си мач треснаха с 1:0 Челси на „Етихад“.

През октомври възпитаниците на Пеп Гуардиола победиха  с 3:1 „чайките“ на своя стадион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички