ВИДЕО: Арсенал капитулира за титлата срещу палача на Юнайтед, Ливърпул и Челси


ВИДЕО: Арсенал капитулира за титлата срещу палача на Юнайтед, Ливърпул и Челси
Снимка: Getty Images

5436 0

Брайтън, който може да се нарече изненадата на сезона във Висшата лига с основание, разби Арсенал с 3:0 в мач от 36-ия кръг на Висшата лига и обрече шансовете на лондончани за титлата.

"Чайките" нанесоха своя удар в 51-ата минута, когато Хулио Енсисо се възползва от центриране на Еступинан близо до вратата и с глава прати топката в мрежата на Рамсдейл. В 86' Дениз Ундав се възползва от грешка на Леандро Тросар и прехвърли Рамсдейл за 2:0, а крайното 3:0 оформи Первис Еступинан.

В класирането "чайките" са шести и изостават с 4 точки от зона "евротурнири". На петата позиция в момента е позициониран Ливърпул. Арсенал остава с 81 точки, с 4 по-малко от Манчестър Сити, който има и мач по-малко. Така шансът "топчиите" да станат шампиони вече изглежда във сферата на фантастиката.

Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Припряно начало на "Емирейтс" и няколко нарушения в кратко време белязаха първите 9-10 минути. Първата по-опасна ситуация в мача се случи в 12-ата минута, когато Брайтън поправи своя нелека грешка, с атака, при завършека на която Енсисо успя да отправи удар към десния ъгъл на Рамсдейл, но стражът реагира с отлично спасяване.

Отговорът на Арсенал беше една бърза атака, при която в 16' Мартин Йодегор получи на границата на наказателното поле и успя да стреля към левия ъгъл на "чайките", но не намери очертанията на вратата. След нова бърза атака в 25' Жезус получи подаване в наказателното поле и опита изстрел от малък ъгъл, който можеше да е успешен, ако не бе умелата намеса на Джейсън Стийл.

В 31' домакините стигнаха до много добра ситуация след комбинация с 3-4 докосвания, но изстрелът на Леандро Тросар се отби в напречната греда. Десет минути преди края на първата част Первис Еступинан извърши нарушение, което бе санкционирано с жълт картон. Две минути по-късно Брайтън стигна до най-добрата си ситуация пред съперниковата врата, но Енсисо не успя да насочи добре от хубава позиция и стреля над целта.

Във втората минута от добавеното време "топчиите" създадоха малък хаос за защитниците на гостите в наказателното поле, опитвайки да намерят оптималния удар към вратата им. Той бе нанесен от Букайо Сака, но сантиметри разделиха топката от целта.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 51' "чайките" накълваха безмилостно доскорошния лидер във Висшата лига. След мигновена атака, започната от вратаря на Брайтън, Еступинан центрира отляво, но Тиърни изчисти. Топката обаче се върна при еквадореца и този път той я сервира за Енсисо, който само леко насочи отблизо с глава и откри резултата на "Емирейтс".

В ситуацията бранещия се Якуб Кивиор беше настъпен от футболист на гостите и не успя да направи нищо, за да предотврати гола. Преглед на ситуацията показа, че в нея няма нищо нередно и попадението остана.

Video edited on Kapwing

В 64' лондончани стигнаха до добра възможност и Рийс Нелсън нанесе удар към вратата, пазена от Стийл, но топката профуча покрай лявата греда на стража. В 72' Йодегор изведе Тросар с хубав пас около границата на наказателното поле, но ниският удар на белгиеца беше изпратен в ръцете на вратаря на Брайтън.

"Артилеристите" капитулираха в 86', когато вместо да се върнат в мача, инкасираха втори гол. Това се случи след сериозна грешка на Тросар, позволила на Дениз Ундав да поеме топката и да прехвърли отчаяно хвърлилият се към него Рамсдейл за 2:0. В 90+6' Первис Еступинан оформи крайното 3:0. 

Стартовите състави:

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Кивиор, Габриел, Тиърни, Жоржиньо, Джака, Йодегор, Сака, Мартинели, Жезус

Брайтън: Стийл, Дънк, Коуил, Мак Алистър, Грос, Енсисо, Митома, Кайседо, Гилмор, Фъргюсън, Еступинян

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Микел Артета няма да може да използва Елнени, Салиба, Томиясу и Зинченко, докато за Брайтън няма да са на линия Лалана, Лампти, Марч, Сармиенто и Уебстър. Велтман пък е под въпрос.

В последните пет двубоя между тези съперници са си разменили по две победи, а в един случаи са завършили и наравно (0:0). В последните три сблъсъка между двата тима неизменно се стига до гол/гол, като са паднали общо 13 попадения в тях - средно по над 4 на среща.

Във временното подреждане "артилеристите" са на втора позиция с 81 точки - пункт по-малко от Манчестър Сити, но и мач повече. Брайтън пък е на 8-а позиция, като при победа ще изпревари и Астън Вила, и Тотнъм, които към момента са с цели три двубоя повече от "чайките".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички