"Бяха деца"! Признанието на Жозе Моуриньо: ЗАЩО Челси изпусна Мохамед Салах и Кевин де Бройне


"Бяха деца"! Признанието на Жозе Моуриньо: ЗАЩО Челси изпусна Мохамед Салах и Кевин де Бройне
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

15314 0

Мнозина треньори в световен мащаб биха дали мило и драго, за да имат двама от най-добрите футболисти в историята на Висшата лига - Мохамед Салах и Кевин де Бройне, в състава си.

Един от най-успешните нападатели и един от най-класните полузащитници в историята на английския елит в един отбор звучи като съкровена мечта за всеки наставник, ръководител и фен. Е, почти всеки.

Максимата "незаменими няма" за Жозе Моуриньо изглежда важи с пълна сила. Португалският специалист разполагаше и с халфа, и с крилото по време на периода си в Челси. Вместо да извлече максимума от възможностите им обаче, той реши да ги разкара.

Какво се случи?

Много въпросителни през годините повдигна решението на "сините" да се разделят с двете бъдещи суперзвезди на Ливърпул и Манчестър Сити. Салах и Де Бройне бяха в ръцете на Моуриньо, но напуснаха съответно за Рома и Волфсбург, преди да се завърнат на Острова.

Неведнъж темата е била повдигана пред някои от тях. Всеобщото мнение е, че вината е у мениджъра, който дори в даден етап разплакал египтянина със своите крясъци. Според него обаче истината е друга.

Какво каза той?

Моуриньо застана пред "Obi One Podcast", за да говори по най-различни теми. Една от тях бе именно въпросният казус. Той заяви, че дуото е проявявало друго отношение преди да разгърне пълния си потенциал.

"Ако трябва да съм честен, напуснаха, защото искаха. Тръгнаха си, защото не желаеха да почакат. Историята доказва, че изборът им бе добър, защото имат кариерите, които имат, достигайки висок стандарт", започна португалецът и продължи.

"Понякога обаче децата взимат подобни решения, защото не могат да изчакат или нямат търпението да са спокойни до точния момент. Понякога кариерите им поемат в грешна посока", добави той.

*Салах записа едва 19 мача за Челси преди да се насочи към Италия. Де Бройне пък може да се похвали със само 9.

"С Кевин беше много подобно. Имахме предсезонна подготовка в Азия, отидохме в Индонезия, Тайланд, а Кевин трябваше да ходи под наем при германците. Казах на клуба: 'Не, не искам да го преотстъпваме, искам го с мен'. Той остана при мен и започна сезона във Висшата лига в стартовите 11.

След това играхме за Суперкупата на УЕФА в Прага срещу Байерн, а той не взе участие. На следващия ден пожела да си тръгне. Имахме втори мач в първенството срещу Манчестър Юнайтед и завършихме 0:0. Беше на скамейката и записа няколко минути, но за него не беше достатъчно, така че поиска да напусне.

Когато си в Челси и искаш да си ходиш, тръгваш и друг идва. Бяха просто деца, които не можеха да чакат. Кариерите им говорят, че са били прави, но това не зависеше от мен. Вероятно някои ще кажат, че съм ги изгонил, но не и те", завърши Жозе Моуриньо.

Какво се случи впоследствие?

Де Бройне се завърна към английския футбол през 2015-а година, подписвайки с Манчестър Сити. Към момента има на сметката си 358 мача, 96 гола и 153 асистенции във всички турнири с "гражданите". Печели 5 пъти Висшата лига, веднъж Шампионска лига, 5 Купи на Англия, 2 ФА Къп, 2 Суперкупи на Англия и 1 на УЕФА.

Салах от своя страна акостира на "Анфийлд" през 2017-а година, помагайки на мърсисайдци да триумфират с титлата, в Шампионска лига, Световното клубно първенство, ФА Къп и Карабао Къп. Към момента има 328 срещи, 200 попадения и 87 голови подавания с червената фланелка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички