Бивш футболист предсказа забрана за играта с глава във футбола след години


Бивш футболист предсказа забрана за играта с глава във футбола след години
Снимка: Getty Images/Guliver

1340 0

Бившият полузащитник на Тотнъм и Хъл Сити Райън Мейсън прогнозира, че играта с глава като елемент от футбола ще престане да съществува след 10-15 години. Мейсън, който има един мач за националния отбор на Англия, бе принуден да прекрати кариерата си, след като получи счупване на черепа си в стълкновение с Гари Кейхил от Челси на "Стамфорд Бридж" през 2017 г.

Изследване на доктор Уили Стюърт показа, че вероятността бившите професионални футболисти да умрат от деменция е три пъти по-голяма, отколкото при хората в сходна на тяхната възрастова група, които не са се занимавали професионално с футбол.

Колкото повече инциденти се случват и колкото повече изследвания се публикуват, толкова повече ще става актуален въпросът за забрана на играта с глава, смята 29-годишният Мейсън.

"Няма да се учудя, ако след 10-15 години играта с глава не присъства във футбола. Не съм сигурен също, че играчите са наясно с потенциалните увреждания. Колкото повече изследвания се правят, толкова по-добре. Може би ще се стигне до това футболистите да подписват документа, потвърждаващ съгласието им на риска. Това предизвиква голямо безпокойство. Проблемът е, че не знаем ефекта върху по-нататъшния ни живот", каза Мейсън пред ВВС.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички